Witam.
Alicja ale widzę, że trochę nie umiesz się postawić w mojej skórze. Nie mam zamiaru bawić się w naukowca, tylko poważnie zajmuje się projektem anatomicznym różnych gatunków żółwi na uczelni. Związku z tym że nie robię tego dla siebie samego więc również nie mogę na lewo i prawo wypisywać wszystkich wnisków. To tak jak pracując jako informatyk w jakieś firmie nie będziesz przecież wypisywać wniosków, spostrzeżeń etc. na temat technologi jakimi aktualnie się zajmujecie.
Powinien podawać liczbę zbadanych egzemplarzy ,rodzaj dolegliwości , sztuk tyle ,a tyle miało taką dolegliwość : .........., prawdopodobna przyczyna zgonu : ............., bądź procentowo.Na ilość zbadanych ileś procent cierpiało na : ..... itd. Aby można było ocenić skalę problemu.
Dlatego mimo najszczerszych chęci niestety nie mogę spełnić życzenia. Pamiętaj, że takimi informacjami dzieli się dopiero po projekcie, a nie trakcie takich badań. Wierz mi, że posiadam szczegółową dokumentację fotograficzną oraz tekstową po każdej z sekcji. W stosownym czasie podzielimy się nią w ramach różnych sympozjów naukowych, a później zostanie ona pewnie umożliwona do wglądu publicznego.
Bo to co napisałeś - wiemy - tu od Beaty i Jej artykułów.Nic nowego to nie jest. W tak poważnych sprawach ogólnikowo się nie rozmawia
Mam nadzieję, że teraz rozumiesz powiedzmy pewnego rodzaju małą szczegółowość.
A czy już robiłeś jakąś sekcję i czy udało się coś ustalić?
Na to pytanie rzecz jasna mogę odpowiedzieć. Do tej pory wykonaliśmy 5 sekcji z czego 4 stanowiły żółwie czerwonolice (Trachemys scripta elegans) i żółwiak chiński (Pelodiscus sinensis). Udało się również wywnioskować prawdopodobne przyczyny zgonu owych gadów.
Jeśli chodzi o poszczególne choroby, anatomie, badania bo tak różnorodne tematy pojawiły się w tym "nietypowym" bo z tego sobie zdaję sprawę ogłoszeniu. To sugeruję pozakładać osobne tematy na forum w konkretnych działach gdzie może wypowiedzą się również jacyś lekarze weterynarii. A tutaj dałbym sobie z tym spokój bo zrobił się nam hydepark.
Pozdrawiam i przepraszam, że niektórych zawiodłem pewnymi ograniczeniami w wypowiadaniu się na temat prowadzonych badań.