Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 12.07.2025, 00:30:16 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Chory żółw stepowy!  (Przeczytany 77564 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lulka

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 34
Odp: Chory żółw stepowy!
« Odpowiedź #210 dnia: 10.07.2013, 15:46:23 pm »
Tuptuś musisz podjąć szybką decyzję. Żółwik umiera. Nie obejdzie się bez pomocy specjalisty. Tutaj wszyscy robią co mogą żeby Ci pomóc, ale  wydaje nam się wszystkim, że spoczywa na Tobie zbyt wielka odpowiedzialność... kochana żółwik jest fajny póki nie choruje, ale jak już coś podłapie to leczenie jest bardzo drogie. Tak też będzie w Twoim przypadku. Pomyśl czy masz w ogóle możliwości jeździć do specjalistów, czy stać Cię na leczenie, czy stać Cię na drogie leki? A może faktycznie oddaj żółwika. Ktoś się nim zaopiekuje, a TY będziesz miała wgląd w Twoją gadzinkę tu na forum. Nikt nie chce źle dla Ciebie, ale musisz koniecznie podjąć radykalne kroki i to natychmiast!!! Czy Twoi rodzice mogą Ci pomóc w leczeniu skorupki? Może ktoś z forum mógłby z nimi porozmawiać jak ważna jest teraz medyczna opieka?
Wiesz, że wiele Ci pomogłam i jestem ostatnią osobą, która chciała by zrobić Ci na złość, dlatego proszę zdecyduj się co dalej...

Offline tuptuś16

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #211 dnia: 10.07.2013, 16:00:34 pm »
nie mam pojęcia co robić. Niby widzę poprawę u niej, ale te oczka...
Z pieniędzmi jest największy problem. A rodzice zupełnie olewają to, że chcę pomóc Tuptusiowi.
Poprosiłam mamę, żeby zawiozła mnie do Szczecina to powiedziała, że nie, że nie ma takiej potrzeby. I że Tuptuś zaraz wydobrzeje...
Chyba zdecyduję się na oddanie... To jest zbyt ciężkie bo jestem w tym sama.. Pomijając Was wszystkich oczywiście. Bardzo mi pomagacie, ale ja mam 16 lat, nie mam samochodu, nie zarabiam. A nikt tutaj niedaleko mnie nie przejmuje się zdrowiem Tuptusia...Jest mi bardzo ciężko ale skoro to ostatnie wyjście...

Offline Lulka

• **
  • Reputacja: 34
« Odpowiedź #212 dnia: 10.07.2013, 16:09:05 pm »
Wiem, że Ci ciężko, ale podjęłaś bardzo dojrzałą decyzję! Jestem z Ciebie dumna! Zawsze możesz liczyć na moją pomoc!

Offline margherita

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #213 dnia: 10.07.2013, 16:13:12 pm »
mysle ze to bedzie najlejsze i najbardziej rozsadne co mozesz zrobic w tej sytuacji.jestes jeszcze mlodziutka i ciezko ci bedzie samej podjac sie takiego ryzyka jak leczenie...ale pomysl sama,tuptus to istota zyjaca,jak pies kot czy czlowiek.ma prawo do leczenia jak kazdy z nas.dlaczego mu to uniemozliwic? dlaczego pozwolic zeby odszegl? to nie fer w stosunku do niego :( przykro mi ze sie rozchorowal,ale teraz jest czas na to zeby go leczyc,nie czas na gdybanie.oddajac go pozwalasz mu na to zeby wyzdrowial :)
zostan z nami na forum,napewno osoba ktora sie nim zajmie bedzie wstawiac jego fotki,to nie znaczy ze go stracisz to znaczy ze dojdzie do siebie...
moze z czasem czytajac info o zolwiach kiedy podrosniesz i bedziesz miala lepsze mozliwosci zdecydujesz sie na posiadanie w odpowiedzialny sposob kolejnego....ale to z czasem,ale temu pozwol dojsc do zdrowia :)
Nigdy nie walcz o przyjazn,bo o prawdziwa nie musisz,a o falszywa nie warto :)

Offline tuptuś16

• **
« Odpowiedź #214 dnia: 10.07.2013, 16:15:16 pm »
nie udzielałam się na forum dlatego, że szukałam po internecie informacji co mogę zrobić z Tuptusiem i też całymi dniami siedziałam z nią, żeby ją nakarmić czy coś. Poza tym dotknęły mnie Wasze komentarze, że nie obchodzi mnie jej zdrowie.. Boli mnie to wszystko bo naprawdę przywiązuję się do zwierząt. Zawsze chciałam dla nich jak najlepiej, niestety nie potrafiłam...
Ciężko mi ją oddać, ale wolę to niż patrzeć jak cierpi. Tylko chciałabym wiedzieć co się z nią dzieje...

Offline margherita

« Odpowiedź #215 dnia: 10.07.2013, 16:25:58 pm »
nie przejmuj sie kometarzami,to co jest teraz wazne w tej kwestji to choroba a moze nawet zycie twojego zolwika.
wiem ze ciezko ci sie z nim rozstac,ale pomysl ze jesli sie szybko nie podejmie leczenia to rozstaniecie sie juz na zawsze i wiez mi na slowo nikt sie wtedy pytal nie bedzie,czy chcemy,czy nie...odejdzie i tyle :(
ty masz jednak wybor.napisz do pomocnika w adopcjach.napewno bedziesz miala na bierzaco informacje co dzieje sie z Tuptusiem.pomysl ze ktos go moze wyleczyc,ze z biegiem czasu bedzie ogladac jego fotki jako ladnego zdrowego zolwia i pomysl ze jesli do tego dojdzie to bedzie on to zawdzieczal twojej dzisiejszej decyzji ;)

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #216 dnia: 10.07.2013, 16:38:21 pm »
A sprawdzałaś lecznice u siebie? Żadna badań nie zrobi?

Offline Minka

• **
  • Reputacja: 24
  • Żółwie stepowe- Maniek i Marcelinka :)
« Odpowiedź #217 dnia: 10.07.2013, 16:41:15 pm »
a właśnie, że się przejmuj komentarzami! Popatrz na to z naszej strony. 3 tygodnie nie dzieje sie NIC. Powiedziałaś, ze żółw jest chory, liczyłaś na pomoc. My na głowie stajemy ( szczególnie Lulka) żeby pomóc a Ty.. nic. Jak nie było ŻADNEJ reakcji, prośby, deklaracji tak nie. Nie zadzwoniłaś do weta, nie napisałaś: "słuchajcie nie mam kasy, mama nie chce leczyć żółwia. Pomóżcie! ". Przez 3 tygodnie nic a dawno byśmy coś zorganizowali..

Przepraszam, że Cie niesłusznie oceniłam, bo teraz udowodniłaś, ze jak najbardziej los skorupki Cie interesuje ale tez spróbuj postawić się z drugiej strony.. Nawet jak szukałaś, trzeba było napisać, ze będziesz rzadziej bo coś tam. Wszyscy się martwimy losem Twojej Skorupki.

Myślę, że Twoja decyzja jest najlepsza jaką mogłaś podjąć- jednocześnie najtrudniejszą. Jeżeli żółwika przyjmie osoba z forum to na pewno będziesz wiedzieć co sie u niego dzieje. A kiedyś, jak już będziesz samodzielna, może Ty dasz dom Żółwikowi który potrzebuje pomocy tak jak teraz Twój.

Pomimo mojej nerwowości i dosadności jestem całym sercem z Tobą i jest mi strasznie przykro, że twoja mama nie widzi powagi sytuacji. Jej jedna decyzja mogłaby tak wiele zmienić. Spróbuj jeszcze- pokaż posty z forum, pokaż zdjęcia chorych żółwi i zdrowych, żeby miała porównanie. Powiedz, że kochasz go ale jest chory i tylko jej decyzja o pojechaniu do weterynarza może pomóc w tym by został u Ciebie i przeżył. Zadzwoń jednak do twego weta. Porozmawiaj z nim Ty a potem daj telefon mamie. Co do kasy. Może uda się nam coś pomóc. Niech Ci mama pożyczy np. a Ty oddawaj w ratach, załap sie do jakiejś pracy w wakacje albo za dodatkowe obowiązki spłać. My tez cos pomożemy na pewno. Moze jak twoja mama zobaczy jak Ci zależy to zmieni zdanie.. Ale i tak napisz do pomocnika adopcyjnego, tak na wszelki...
W sprawie gehenny zwierząt
nie wystarczy bić na alarm,
trzeba bić po gębie.

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #218 dnia: 10.07.2013, 16:55:35 pm »
Do adopcji można przecież gada wystawić. Tylko, że on jest koło Szczecina a więc nikt go od razu na DT nie weźmie a po drugie potrzebuje weta od zaraz. Posprawdzaj lecznice u siebie, może któraś jest w stanie zrobić badania a mając wyniki możesz się kontaktować mailowo czy tel. z innymi fachowcami.

Dodano 10.07.2013, 17:14:23 pm
W zasadzie jeśli chcesz oddać go do adopcji to powinnaś zapytać rodziców o zgodę. Żółw jednak należy do nich.
« Ostatnia zmiana: 10.07.2013, 17:14:23 pm wysłana przez an_na »

Offline tuptuś16

• **
« Odpowiedź #219 dnia: 10.07.2013, 17:18:53 pm »
Otóż tak. Nie mam możliwości na szybkie leczenie żółwia. Postanowiłam, że lepiej będzie go oddać ale jest problem z transportem do pomocnika. Jednak jest on daleko ode mnie, a nie mam możliwości dojazdu..
Powiadomiłam mamę, ale decyzja należy do mnie bo to jest mój żółw. Mama tylko zapytała komu, nic więcej.

Offline Minka

• **
« Odpowiedź #220 dnia: 10.07.2013, 17:21:30 pm »
Tuptuś a pks dla zwierząt? zapytaj Oliwke o szczegóły.. Jak coś to z kasą pomożemy !
trzeba bić po gębie.

Offline tuptuś16

• **
« Odpowiedź #221 dnia: 10.07.2013, 17:22:19 pm »
pks dla zwierząt? nie słyszałam o tym.

Offline Minka

• **
« Odpowiedź #222 dnia: 10.07.2013, 17:29:55 pm »
Mi Oliwka mówiła, że tak do niej do Łodzi dotarła Felka z Krakowa..
trzeba bić po gębie.

Offline margherita

« Odpowiedź #223 dnia: 10.07.2013, 17:47:42 pm »
teraz trzeba opracowac jak gadzine do ktoregos z pomocnikow dostarczyc.

Offline tuptuś16

• **
« Odpowiedź #224 dnia: 10.07.2013, 18:06:58 pm »
ja nie wiem teraz co mam robić.. Dosłownie.