Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 29.04.2025, 10:34:53 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Chory żółw stepowy!  (Przeczytany 74973 razy)

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 65
  • stepki i greki :)
    • Serwis molosy.pl
Odp: Chory żółw stepowy!
« Odpowiedź #45 dnia: 25.06.2013, 10:29:54 am »
Lulka ,przeciez powiedziała,ze źle robiła wszystko.Źle karmiła,miała złe warunki,źle się opiekowała.Czy branie żółwia na ramie i pstrykanie sobie z nim zdjęć jest mądre?Czy to jest ok?Sorry bardzo,ale juz nie atakujcie dziewczyny.Tomasz pw idzie.
« Ostatnia zmiana: 25.06.2013, 10:34:35 am wysłana przez Tośka »
Czasami nie uzywam znakow polskich,ale to tylko dlatego,bo uzywam telefonu

Offline TomaszW

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #46 dnia: 25.06.2013, 10:34:50 am »
Tośka rozumiem, że chcesz dobrze, ale czasem przesadzasz.Od kiedy jesteś pomocnikiem adopcyjnym zaczęłaś bardzo szefować i strofować innych na forum.Nie gniewaj się, ale tak to widzę. ;)

To je atak tylko tłumaczenie!
Rozumiem, że popełniła błędy, ale niech myśli o tym, co tu wypisuje!

Twoim zdaniem zdanie o nienawiści do zwierząt jest ok?

Zadaniem tego forum jest nauka szacunku nie tylko do żółwi, ale i innych zwierząt.

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • *
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #47 dnia: 25.06.2013, 10:43:11 am »
Nie wiem skąd te przypuszczenia.Dlaczego szefuję i dlaczego strofować?Może bardziej się staram.Ja z pomocnika adopcyjnego moge sie wycofać w każdym momencie i zrobie tak,jesli będe słyszała takie słowa.Jednak moje zachowanie sie nie zmieni.
Dostrzegam jednak ,że jest trochę osób,które totalnie w osadach przesadzają,a nie są sprawiedliwi według siebie Tomasz.Myślę,że słowa "nienawidzę rybek" było bardziej przesadne niż jest w realu.Tomasz tak jest czasami,że szybciej się napisze niż pomyśli.Ty potrafisz zaraz człowieka zrównać z ziemią i czy to jest dobrze?Żadnego wyczucia,jeśli upolujesz osobę to już żadnego słowa nie odpuścisz.

Offline Lulka

• **
  • Reputacja: 34
« Odpowiedź #48 dnia: 25.06.2013, 10:48:09 am »
Tomaszu, najlepszą obroną jest atak jak widać w powyższej wypowiedzi.
PS. Ja zrozumiałam swój błąd. Mój jednakże trwał minutę w trakcie Kiedy robiłam zdjęcie. Mój Tuptuś ma naprawdę warunki godne pozazdroszczenia i nie życzę sobie takich komentarzy.

Dodano 25.06.2013, 10:53:56 am
PS. Ja zrozumiałam swój błąd. Mój jednakże trwał minutę w trakcie Kiedy robiłam zdjęcie. Mój Tuptuś ma naprawdę warunki godne pozazdroszczenia i nie życzę sobie takich komentarzy.
« Ostatnia zmiana: 25.06.2013, 10:53:56 am wysłana przez Lulka »

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • *
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #49 dnia: 25.06.2013, 11:09:50 am »
Ja Cię Lulka nie atakuję.Jeśli chce coś napisać,piszę.Nie mam 4 lat ,żeby atakować kogoś ,nie uzasadniając o co mi chodzi.Zauważyłam tylko,że na forum zrobiło się kółko bombardowania innych.Takie w kółko wyłapywanie błędów i bomba za bombą.Ciągniecie wątków z lubością,wyładowywanie swoich frustracji i złości w wirtualnym świecie.Lulka jeszcze raz powtarzam,nie atakuje Ciebie.Stwierdzam tylko fakt,że łatwo kogoś ocenić,w tym przypadku ta dziewczyna,która przyznała się do błędów,że źle robiła to czy tamto.I te jej niepotrzebne słowa "nienawidzę"Co do dotykania gada.Zobacz sama,skoro ona źle robiła śpiąc z żółwiem,to dlaczego Ty robisz dobrze sadzając żółwia na ramieniu.Lulka,Twoja pomoc jest bardzo ważna i nieoceniona.Chodzi mi tylko o obiektywność i tłumaczenie spokojne "nie rób tak",a nie zaraz riposta za ripostą.Mam nadzieję,że wszystko sobie wyjaśniłyśmy i jest ok.

Offline darcia23

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 6
  • Todzia, Magellan, Emi :)
« Odpowiedź #50 dnia: 25.06.2013, 11:15:20 am »

Dodano 25.06.2013, 10:53:56 am
[/quote]

Zazdroszczę tych warunków :)

Tośka a ja dostrzegam tu osoby które są na forum od niedawna i robią wszystko żeby się przypodobać długoletnim i doświadczonym forumowiczom i mieć ich poparcie - "jeśli wejdziesz między wrony, musisz krakać jak i one".

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • *
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #51 dnia: 25.06.2013, 11:15:46 am »
Pod wrażeniem jestem jak dalece się Wam chce analizować każde napisane słowo. Ja osobiście nienawidzę szczurów. Odrzuca mnie na ich widok wręcz. Jak to ma się do zasad forum?
Proszę Was bardzo nie czepiajcie się dziewczyny bo tylko ją zniechęci a widać, że na prawdę chce gadzinie pomóc. Co chcecie udowodnić?

Offline Lulka

• **
  • Reputacja: 34
« Odpowiedź #52 dnia: 25.06.2013, 11:18:24 am »
Tosiu ja Ciebie bardzo szanuję. Niczego

Dodano 25.06.2013, 11:28:58 am
cd. Niczego nie chcę udawadniac. Nie jestem też osobą sflustrowaną. Wiodę szczęśliwe życie. Nie można tak oceniać ludzi. Wszyscy niesiemy pimoc. Nie wylatujemy błędów. One same się nasuwają. Cieszę się że Tuptuś przyznała się do popełnianych błędów. Uważam jednak, że konstruktywna krytyka nikomu nie zszkodzila. Jest wielce motywująca. Zobaczcie co stało się z Monika1999. Slodziliscie i tłumaczyliscie. Efekt osiągnięty był taki że dziewczyna i tak postawiła na swoim. Dlaczego nie możemy wypowiadać własnego zdania. Żyjemy ponoć w państwie demokratycznym. Nie padło w naszych wypowiedziach nic co mogłoby urazić a wręcz przeciwnie zmotywować do działania. Jestem w stanie pomóc finansowo dziewczynie jeśli będzie taka konieczność. Moje pytanie zatem brzmi: czy to że jestem szczera czyni mnie złym czkowiekiem?

Dodano 25.06.2013, 11:33:36 am
Darcia 23 niby komu mam się przypodobać ? To nielogiczne co napisałaś. Chyba jest wręcz odwrotnie skoro toczymy zawiłe  konwersacje...
« Ostatnia zmiana: 25.06.2013, 11:33:36 am wysłana przez Lulka »

Offline tuptuś16

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #53 dnia: 25.06.2013, 11:46:36 am »
Zacznę od tego, że mówiłam Wam co robiłam źle i wiem, jakie błędy popełniałam, i już ich nie robię..
Niektórzy może nie doczytali, że to nie ja będąc dzieckiem "zbierałam" zwierzęta, tylko mój ojciec. A co jako dziecko, kochające zwierzęta miałam powiedzieć? Oczywiście, że go przyjęłam ale nie wiedziałam jak się takim opiekować.
Inne moje zwierzęta są łatwiejsze w utrzymaniu i mają dobre warunki.
A z tym nienawidzeniem rybek... To mały żart. Nie lubię ich, po prostu. Są to piranie, które wszystkiego się boją. A to, że ich nie lubię nie znaczy, że o nie nie dbam. Nie ja chciałam rybki. Jak się domyślacie - mój ojciec... Teraz tylko ja i mama się nimi zajmujemy.
Rozumiem Wasze podejście do mnie bo wiem, że w waszych oczach wyglądam marnie.
Błagam, nie naskakujcie na siebie nawzajem bo nie jestem tu po to aby Was skłócić ale po to, żeby pomóc Tuptusiowi ...

Offline darcia23

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 6
  • Todzia, Magellan, Emi :)
« Odpowiedź #54 dnia: 25.06.2013, 11:48:51 am »

Dodano 25.06.2013, 11:33:36 am
Darcia 23 niby komu mam się przypodobać ? To nielogiczne co napisałaś. Chyba jest wręcz odwrotnie skoro toczymy zawiłe  konwersacje...
[/quote]

Lulka z nielogicznego myślenia nasuwa się pytanie - dlaczego uważasz, że pisałam o Tobie?

Offline tuptuś16

• **
« Odpowiedź #55 dnia: 25.06.2013, 11:53:29 am »
wróciłam od weterynarza!
Jeśli chodzi o samą osobę ma ona pojęcie o żółwiach. Jest i dwóch i ten, co zajął się Tuptusiem wiedział co robi. Powiedziałam co jest nie tak z żółwiem, on go obejrzał podciął mu pyszczek, odrobaczył i przypisał mi krople doustne, które mam stosować co tydzień do jednej kropelce. Dodaję zdjęcia i jego i kropelek, powiedzcie co sądzicie. Ja rozpłakałam się jeszcze u weterynarza..
Za tydzień, max 2 kontrolna wizyta.

Offline margherita

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #56 dnia: 25.06.2013, 11:54:24 am »
posluchajcie kochani moi! starsi i mlodsi:skonczmy ta komedie najezdzania na siebie i nowych bo to Forum legnie w gruzach!!!! gdybym byla tu nowa i "wpadla" z problemami przyznajac sie do moich bledow,poczytala ta cala "komedie",napewno nikt by mnie tu wiecej nie zobaczyl! moj zolw moglyb zdychac w meczarniach a ja osobiscie o nic wiecej bym sie was nie zapytala....ale najfajniejsze jest ze ten caly Cyrk powtarza sie praktycznie w kazdym Nowy Watku,a moze by sie tak szanowne towazystwo skupilo na tym jak kolezance pomoc skoro kasy brak,dziewczyna chce zmienic wszystko pyta o rady itd.ale nie po co? teraz bedziemy jak te kury grzebac ze ktos sie z zolwiem przeslap!!! powiedziane bylo raz ze nie wolno?wytlumaczyli? i spoko!!!
a teraz wyszukajcie w sobie prawdziwa pasje do tych gadow i cierpliwosc do osob ktore chca a moze nie umieja!licza sie checi a w tym watku akurat widac ze osoba je ma,jesli komus brak cierpliwosci,to niech pisze w swoich watkach(jak dla mnie) bo na uszczypliwosc to wszystkich stac!!!
bez obrazy.
Nigdy nie walcz o przyjazn,bo o prawdziwa nie musisz,a o falszywa nie warto :)

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • *
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #57 dnia: 25.06.2013, 12:06:55 pm »
Jedno male wyjasnienie.Nie sklocasz nas ze soba.Nawet do glowy by mi nie przyszlo,ze moge sie z kims poklocic.Wyram wlasne zdanie do tego co zauwazylam.Nie mozna obrazac sie czy miec mi za zle,ze tak odbieram rozne sytuacje.Czasami wystrczy zle wypowiedziene slowo,aby uczepic sie i wyrazac jakim to czlowiek jest nieodpowiedzialnym wlascicielem.Mnie tez przykro jest czytajac,ze przez lata ktos zle prowadzil swego zolwia.Nie zdajesz sobie sprawy jak dlugi czas zolw cierpi bez objawow.Kazdy z nas popelnia bledy.Moj pierwszy zolw ,ktorego mialam z 12 lat temu umarl.Z mojej winy.Toska mi uciekla chyba z 5 razy.Wwciaz ucze sie i polelniam bledy i to kazdy z nas,bo nikt nie jest idealem.Dlatego ja wole pamietac o tym i tlumaczyc,czasami jestem zlosliwa,jak to kobieta :-).
Ja np nie znosze wezy,co nie znaczy,ze ich nie szanuje.Wszystko zalezy jak chce czlowiek zrozumiec takie slowa.Wrecz ich nie znosze,krzywdy bym nie zrobila i zapewne bym pomogla.
slodzilismy?...bo zawsze jest jakies wyczucie,ze mogloby to byc po tej drugiej stronie dziecko.Dziecko jest takim czlowiekiem,jakim rodzic go uksztaltuje.Slodzenie nie pomoglo,a nagonka wrecz byla zalosna.Tak,zyjemy w Panstwie demokratycznym,co nie znaczy,ze czasami trzeba ugryzc sie w jezyk.Nie mamy wplywu na ludzi ,ale robmy tak,aby sie nie powstydzic wlasnych slow.Czasami trzeba kogos mocniej sprostowac,ale nie zakladam od razu,ze ktos jest zbieraczem czy zlym czlowiekiem

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • *
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #58 dnia: 25.06.2013, 12:13:58 pm »
Kurcze, taki zestaw witamin to Ci gada zabije. Jemu trzeba najpierw zbadać i ewentualnie wyleczyć wątrobę i nerki. Trudno leczenie od witamin zaczynać. A jest szansa, że Ci krew wet zbada?

Dodano 25.06.2013, 12:17:16 pm
A je gadzina w ogóle coś?
« Ostatnia zmiana: 25.06.2013, 12:17:16 pm wysłana przez an_na »

Offline tuptuś16

• **
« Odpowiedź #59 dnia: 25.06.2013, 12:21:58 pm »
tak, je. Właśnie karmię go mleczem. Jest nagła poprawa w jego zachowaniu. Używa łapek i wyciąga szyjkę przy jedzeniu. Widać, że ma apetyt!
Weterynarz powiedział, że krwi nie będzie badał, bo o to pytałam.
Czyli nie dawać mu kropelek?
Podobno ma niedobór witamin i po poważny dosyć. Dlatego ma spuchnięte oczka.