Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 21.06.2025, 09:03:50 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Chory żółw stepowy!  (Przeczytany 76369 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline margherita

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 23
Odp: Chory żółw stepowy!
« Odpowiedź #60 dnia: 25.06.2013, 12:25:46 pm »
jezeli bedzie mial odpowiednia diete,to sam uzupelni wszystko.nie ma co podawac mu witamin.kup mu jeszcze sepie i wystaw go na sloneczko ;)
Nigdy nie walcz o przyjazn,bo o prawdziwa nie musisz,a o falszywa nie warto :)

Offline Lulka

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 34
« Odpowiedź #61 dnia: 25.06.2013, 12:26:14 pm »
Dobra, skupmy się na żółwiu...
Jedne co mi od razu rzuciło się w oczy to fakt, że żółw dostał leki na odrobaczenie bez badania kału... Czy to jest normalne???
Podpowiedzcie ludzie! A kropli nie dawaj... Skup się lepiej na wybiegu balkonowym, na polepszeniu warunków, odpowiedniej diecie a oczka same wrócą do stanu ,,normalności"...
Tuptuś to śliczne imię - mój też się tak wabi  :P

Offline tuptuś16

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #62 dnia: 25.06.2013, 12:32:43 pm »
słoneczka jak na razie nie ma.. :< tylko deszcz albo chmury ...
dostał leki na odrobaczenie przez strzykawkę bez igły przez odbyt.
Jego dieta ma składać się z roślin polnych tak? Nie wiem dokładnie co mam zrywać bo mam pole ale za dużo roślin nie ma. I psy latają. Zawsze jak coś zrywam to porządnie płuczę.
Jeszcze pokombinuję coś, poczytam jeszcze więcej.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #63 dnia: 25.06.2013, 12:34:41 pm »
Wet trochę za mało dziób mu uciął. Możesz kupić miękki pilniczek na tekturze i podpiłować mu go jeszcze trochę.

Tych witamin nigdy nie używałam, ale po składzie wygląda na to, że mają dużą zawartość wit. A i D3 + aminokwasy. Raczej podałabym to mięsożercom ze względu na zawartość miazgi wątrobowej. Sprawdzę jeszcze w domu jaki skład ma Nutrobal - dedykowany dla gadów.

Wydaje mi się, że lepiej na początek podać mu ziołowy preparat na poprawę czynności wątroby + zioła do kąpieli na nerki. I koniecznie musi mieć dostęp do UVB (słońce lub sztuczna żarówka). Może te oczy się poprawią po zmianie diety i warunków. Jeśli nie - i to faktycznie niedobór wit. A i D3 to trzeba będzie krople podać - ale dosłownie przez 2 - 3 tyg. 1 x w tygodniu.
I skoro dostał środek na odrobaczanie to musi jeść, żeby wydalić zdechłe robaki. Dawaj mu cokolwiek z roślin będzie chciał jeść.
Tutaj masz spis podstawowych roślin:
http://www.zolw.info/hodowla/zywienie/rosliny-polne-dla-zolwi

Jeśli wet nie miał kupy, żeby zbadać podał środek profilaktycznie. Też tak czasem robię, jak mam nowego żółwia w domu z nieznanych warunków - że daję lek na odrobaczenie bez badań.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline Lulka

• **
« Odpowiedź #64 dnia: 25.06.2013, 12:39:59 pm »
Ja też mam jeszcze z roślinkami problem i o wszystko co nowe pytam i zamieszczam zdjęcia aby mieć pewność, że nie są trujące.
Powiem Ci co mój najchętniej zjada: pokrzywę (tak jak pisałam wcześniej biorę ją na papierowy ręcznik i tarmoszę bo żółwiki uwielbiają to zielsko ale kiedy raz się sparzą to już mają wstręt na parę ładnych miesięcy), koniczynkę, mlecz, babkę lancetowatą i to by było na tyle smakołyków Tupsonka. Za każdym razem podaję mu również: liście brzozy, winogron, liście rzodkiewki, stokrotkę (liście i kwiaty), liście chrzanu, liście truskawek i poziomek (nigdy owoce), bratki, miętę, bazylię ale nie przepada. Jeśli nie masz pewności co to za zielska wejdź w internet i wpisz nazwę roślinek. Ja tak zawsze robię a później poszukuję.

Offline tuptuś16

• **
« Odpowiedź #65 dnia: 25.06.2013, 13:09:27 pm »
spiłowałam odrobinę pyszczek.
Ogólnie wypiszę skład tych witamin:
Skład:glikol propylenowy, produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (ze świń)
Składniki analityczne: wilgotność 86,6%, białko surowe 1,6%, popiół surowy 0,1%, oleje i tłuszcze surowe 1,8%, włókno surowe 0%.
Dodatki w 1ml: witaminy i prowitaminy: E672 witamina A 10 000 IU, E671 witamina D3 1000 IU, 3a700 witamina E 30 IU, kwas nikotynowy 30mg, 3a831 witamina B6 6mg, kwas pantotenowy 6mg, witamina B2 2mg, witamina B1 1,8mg, witamina B12 30mcg, konserwanty: E200 kwas sorbowy 1,5g, E330 kwas cytrynowy 0,5 g.
Nie podoba mi się to zwierzęce pochodzenie..

Tuptuś leży teraz w ciepłej wodzie i chyba śpi. Zjadł niedawno kawałek mleczu ale babki nie chciał.
Teraz nie chce w ogóle jeść, jest śpiący.
Poszłabym coś zerwać ale zbiera się na burze, jeśli jutro będzie ładnie, pojadę na konie a tam jest mnóstwo roślin i czegoś poszukam.
Spiszę sobie listę roślin, które wymieniliście i zacznę ich szukać. 

Offline Lulka

• **
« Odpowiedź #66 dnia: 25.06.2013, 13:26:08 pm »
Zuch dziewczynka! Masz rację póki co w Polsce pogoda do niczego, ale miejmy nadzieję, że za kilka dni się poprawi...
Masz pieniążki na lampę UVB? Jeśli nie mogę Ci ją wysłać pocztą... Zawsze będziesz mogła ją palić w chłodne dni... Grzewczych mam aż trzy i mogę się z Tobą podzielić także jak coś to pisz na privie i się dogadamy...
I nie bierz sobie tych moich uszczypliwości tak bardzo do serca, po prostu jak widzę ile zwierząt cierpi przez ludzką głupotę to aż mi się chce płakać. Dobrze, że jesteś już z nami i masz podstawy ku temu by żółw wydobrzał.
A co do witamin to wstrzymaj się jeszcze...

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #67 dnia: 25.06.2013, 13:37:36 pm »
A ja mogę Ci podesłać Essentiale Forte. Możesz podawać gadzinie skoro coś je. Wyciska się tego odrobinę na liść i podstępem wciska do dzioba. Jakieś dwa, trzy tygodnie podawania i może się gadzinie wątroba i apetyt poprawi.
Nie wiem jaka jest u Ciebie pogoda ale jeśli nie jest za zimno to nawet jak jest pochmurno warto żółwia wystawić. Przez chmury też promienie przecież działają :)

Offline margherita

« Odpowiedź #68 dnia: 25.06.2013, 13:42:59 pm »
bardzo sie ciesze,ze zaczynamy sie organizowac ze wszystkim.przedewszystkim jest to mozliwe tylko jesli wlasciciel zolwia wspolpracuje ;)
bravo Lulka i an_na uwielbiam osoby ktore potrafia dac cos od siebie nie oczekujac nic w zamian.macie odemnie plus dziewczyny za to :)

nie wiem co jeszcze moze byc ci potrzebne,ale w razie jakis problemow pisz do mnie na pw.zawsze chetnie pomoge ;)

Offline Lulka

• **
« Odpowiedź #69 dnia: 25.06.2013, 13:46:32 pm »
Bo ja dobra dziewczynka jestem tylko czasami złośliwa  :laugh:

Offline margherita

« Odpowiedź #70 dnia: 25.06.2013, 13:49:23 pm »
 ;) zlosliosc do "kieszeni" i idziemy do przodu ;)

Offline tuptuś16

• **
« Odpowiedź #71 dnia: 25.06.2013, 13:58:54 pm »
Dziękuję Wam wszystkim, że poświęcacie się tak dla Tuptusia..
Nigdy nie prosiłabym nikogo o pomoc, ale bardzo zależy mi na tym aby żółw wyzdrowiał..
an_na Essentiale Forte chyba nie jest drogie, a tyle to powinnam mieć. :)
poczytam więcej o różnych kąpielach na nerki, przeanalizuję jeszcze raz wszystkie odpowiedzi i jutro zacznę działać.
Dziś dam mu spokój bo na pewno jest zmęczony :)

Offline Lulka

• **
« Odpowiedź #72 dnia: 25.06.2013, 14:01:53 pm »
Słuchajcie wpadłam na pomysł... może mieszka ktoś z forum w pobliżu Szczecina i oddałby dziewczynie jakieś stare niepotrzebne terra bądź coś co go przypomina? No w takim maleńkim akwarium to żółwik długo nam nie pociągnie... Musimy coś pokombinować... a ja wieczorem poszukam na gratce, tablicy, allegro... może ktoś chce się czegoś pozbyć bądź sprzedać za rozsądną cenę. Dziewczyna chce pomóc żółwiowi dlatego my zróbmy wszystko by jej pomóc  :(

Offline margherita

« Odpowiedź #73 dnia: 25.06.2013, 14:12:59 pm »
ja na odleglosc nic nie zalatwie,mimo tego ze wlasciwie pochodze z okolic szczecina :( ale mam taki pomysl.na razie jest jeszcze lato wiec pomyslalabym nad wybiegiem na balkonie dla gadziny,ewentualnych lampach na chlodniejsze dni i o czyms prowizorycznym na terrarium w domu.ja we wrzesniu bede w polsce.moj tata jest stolazem,wiec zrobie dla ciebie terrarium.jesli jednak trzeba by bylo juz na teraz ( ze wzgledow pogodowych) znajdzcie cos moze na allegro gotowego,moze ktos na zamowienie i zobaczymy jakie koszty beda tego wszystkiego :)
ja jestem za tym zeby wspolnymi silami jakos pomoc w tej sytuacji.
a jakie wymiary terra mozesz miec w domu?

Offline tuptuś16

• **
« Odpowiedź #74 dnia: 25.06.2013, 14:15:51 pm »
spokojnie, nie chcę wyciągać od Was tyle rzeczy.. z terrarium myślę nie będzie tyle problemu. Wstawiam zdjęcie desek, których mogę użyć do budowy terrarium. Nazbieram jeszcze jakieś rzeczy i wszystko jakoś pójdzie. :)