Dziś dostałem wyniki sekcji zwłok i przedstawiają się one następująco:
Sekcja zwłok wykazała silne zniszczenie wątroby, taki marmurkowaty kolor, złogi piasku i małych kamieni w pęcherzu, kule żółtkowe rozlane i zapalenie otrzewnej związanej z nimi, zwężenie żołądka w wyniku zapalenia otrzewnej, fitobezoar wielkości śliwki mirabelki w żołądku- to spowodowało zatkanie oraz zmiany w okolicach płuc i zniekształcony pęcherz moczowy...
Zdjęć nie będę wstawiał bo nie chcę wam psuć obrazu żółwików

jednak to wszystko właśnie wpłynęło na bardzo złe wyniki krwi i w efekcie zatkanie ...
Moim jedynym błędem jako hodowcy był brak zimowania żółwia i dawanie jej od czasu do czasu owoców (które tak bardzo lubiła) oprócz tego wszystkiego zawsze o nią dbałem, kąpałem regularnie, czyściłem terrarium, wypuszczałem na balkon żeby mogła się nagrzać, biegała po trawce jak tylko było ciepło, zawsze miała dostęp do wody chociaż z niej nie korzystała a piła tylko podczas kąpieli ... w sumie to odkąd ją miałem to raczej rzadko kupkę robiła ale co ja jako 10 - 11 letni chłopak mogłem wtedy wiedzieć a jedyny dobry weterynarz powiedział mojej mamie że żółwie tak mają no i na tym stanęło

gdyby człowiek wcześniej wiedział więcej a nie opierał się tylko na tym co powie lekarz czy tej cho.lernej żółtej książce, to na pewno inaczej by to wyglądało

jednakże żółwica musiała być przed kupnem już źle traktowana bo od dnia kiedy ją miałem i pamiętam miała szare rogówki oczu (pani Paulina powiedziała mi że ma zaćmę na obu oczkach) ... stało się i się nie odstanie, Pani Paulina mówiła także że nawet jakby się bardziej starać to i tak prędzej czy później to by się stało bo po sekcji widać było że miała też wady wrodzone ...
FitobezoarBezoary to kamienie przewodu pokarmowego, zwiększające swe rozmiary na skutek akumulacji niewchłanialnych resztek pożywienia lub włókien. Występują rzadko, głównie u pacjentów ze zmienioną motoryką lub po operacjach na żołądku. Fitobezoar jest zbudowany z połkniętych pokarmów roślinnych, liści, włókien i skórek roślinnych. Rozwija się na skutek akumulacji obcego materiału w żołądku, z powodu niestrawności, niedostatecznego żucia pokarmów lub zaburzeń w opróżnianiu spowodowanych zabiegami chirurgicznymi, takimi jak wagotomia, pyloroplastyka lub antrektomia. Trichobezoar występuje na skutek spożywania włosów, występuje głównie u pacjentów z zaburzeniami psychicznymi.
Jak widać piasek także nie jest dobrym podłożem dla żółwia w "terrarium" - może w przyrodzie i naturalnych warunkach potrafi sobie z nim radzić ale jeśli piasek nie jest oczyszczony to może spowodować robaki w żołądku (tak powiedział doktor Kalicki) lub jak w przypadku mojej żółwiczki kamienie w organizmie które się nie rozpuszczają ...
Wszystkim którzy kochają żółwiki życzę powodzenia i radości z pociech

skoro już je macie w domkach wyrwane z naturalnego środowiska to bardzo dobrze o nie dbajcie i róbcie regularne kontrole u dobrych weterynarzy bo ja niestety za późno się tego wszystkiego nauczyłem gdyż myślałem że widza którą mi sprzedano była wystarczająca
Powodzenia !