Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 08.07.2025, 13:06:23 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Problem z moczem u stepki  (Przeczytany 12217 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
Odp: Problem z moczem u stepki
« Odpowiedź #15 dnia: 10.08.2010, 16:30:35 pm »
Hmmm...to dobra dieta i kapiele przede wszystkim.
Sodiazot się chyba dodawało do wody. Ale może evereen coś Ci jeszcze doradzi, bo ja tego nigdy nie używałam.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline milena182

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #16 dnia: 12.08.2010, 13:20:09 pm »
Maks dostaje zastrzyki(jakoś sobie z tym radzę..),wczoraj zabrałam ją na spacer,na słońce.niestety,nie zjadła na dworze niczego a tylko próbowała gryźć krawężnik,drzewo i kamień.czy to dlatego ze ma dziób przycięty dosc krzywo?dzis dostala marchewke(zawsze lubiana,myslalam ze zacheci ją to do jedzenie)ale nie tknęła.pokazałam jej brzoskwinie(nie daje jej normalnie!)to oczywiscie sie zainteresowała wiec plasterek od góry przykryłam marchwią to troszkę poskubała. ogolnie nie ma chęci na wygrzewanie się,tylko trochę.na spacerze wczorajszym byla bardzo żywa i nawet mój chłopak był w szoku że żółw może tak szybko chodzić,wręcz biegać.najchętniej kopałaby doły ale na to jest jeszcze za mało ziemi w terra,na wybiegu z resztą też.dziś też myśle żeby zabrać ja na spacer,chyba jej nie zaszkodzi?

Offline Basia

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 37
« Odpowiedź #17 dnia: 12.08.2010, 14:08:05 pm »
Milena, na spacer trzeba wychodzić raczej do południa, bo potem senność je dopada. :)

Offline Viktoria

• Moderator
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • *
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #18 dnia: 12.08.2010, 18:51:45 pm »
Przycinanie dzioba absolutnie nie jest bolesne ;) to tylko tak drastycznie wygląda :P A to, że nerki są zniszczone to niestety nieodwracalne. Spacerki są jak najbardziej wskazane. Sama pewnie zauważyłaś jak działają na żółwia - od razu ma ochote na bieganie :)

Offline milena182

• *
« Odpowiedź #19 dnia: 12.08.2010, 19:48:14 pm »
to jest ryzyko ze zastrzyki bedzie dostawać codziennie do konca życia? :O
lada pogoda dzis jest w nocy ma byc 18 zostawić ją na noc na wybiegu?jadła a wlasciwie probowala jesc ziemie ktorą tam ma,nie broniłam jej bo taka odrobina jej nie zaczopuje,pomyslalam ze ma prywatną potrzebe.pod plasterkiem brzoskwini przemycilam kilka listków alchemilli vulgaris czy jakos tak i troche koniczyny. na jedzenie ma nawet ochote ale jak ją karmie,moze mnie wtedy karać za zastrzyki gryzieniem ;P

Offline milena182

• *
« Odpowiedź #20 dnia: 17.08.2010, 12:52:03 pm »
dzis bylam na kontroli.dostala zastrzyk i kolejne mam dawac przez tydzien a potem znowu wizyta.miala tez poprawiany dziób.musze jeszcze kupic witamine A i smarować nią skorupę i ciałko na zmianę. przez ten tydzien dwa razy sikała z białym i dwa razy normalnie. oczywiscvie u weta musaila sie zesikac akurat jak ją trzymał <diablica>

Offline Viktoria

• Moderator
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • *
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #21 dnia: 24.08.2010, 13:27:51 pm »
Skorupy absolutnie nie można niczym smarować!... Zatyka to pory przez co skorupa nie może oddychać. Do jakiego weterynarza chodzisz? Wydaje mi się że nie jest to specjalista, może jednak lepiej zmienić weterynarza, bo ten jeszcze jej zaszkodzi...
Co to znaczy wg Ciebie 'normalny' mocz? To właśnie ta biała, gęsta substancja to 'normalny' mocz, taki powinien być.

Offline milena182

• *
« Odpowiedź #22 dnia: 24.08.2010, 23:41:24 pm »
źle się wyraziłam,dwa razy sikala na bialo czyli normalnie i dwa razy bez białego. slyszalam wlasnie ze nie powinno sie smarowac skorupy dlatego sie zdziwilam kiedy kazali mi kupic tą maść ale to na puchnące powieki(wiec czemu skorupe smarowac?a nie głowę?). wet pracuję w zoo wiec jest jakby specjalistą od wszystkiego. ogladal ją również szef Herpetologii z zoo. dzis bylam na kontroli,powiedzial ze jest poprawa tylko apetytu nie ma na zielsko chociaz zawsze jadla w miare chetnie co ciekawe jak pokazuje nektarynke(wiem ze nie powinno sie karmic owocami) to jest zainteresowana wiec podtykam owoc a do pyszczka wsadzam mlecz lub koniczyne niestety dlugo nie daje sie na to nabierac. na spacerach bardzo aktywna a w terra/na wybiegu glównie kopie albo spi.

//Edit: Używaj proszę przecinków i zaczynaj zdania z dużej litery, gdyż Twoje posty, to tzw "ściana tekstu". Trudno się to czyta...
Gallad//
« Ostatnia zmiana: 24.08.2010, 23:55:33 pm wysłana przez Gallad »