Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 04.05.2025, 08:06:20 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Dziwne zachowanie  (Przeczytany 6512 razy)

Offline Joanna

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Dziwne zachowanie
« dnia: 27.08.2010, 14:13:10 pm »
Od pewnego czasu zauważyłam, że mój żółwik gryzie sobie łapki i ociera główką o dolną skorupkę. Robi tak szczególnie jak się na niego patrzy. Czasami gryzie się aż oderwie łuskę. Boję się o niego, czy to normalne? nie mam jak się skontaktować z weterynarzem bo nie znalazłam jeszcze specjalisty znającego się na żółwiach.

Offline neo

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 15
  • Posiadany gatunek Stigmochelys pardalis
Odp: Dziwne zachowanie
« Odpowiedź #1 dnia: 27.08.2010, 15:08:09 pm »
napisz w jakim pomieszczeniu go trzymasz tzn jakiej jest wielkości z czego zrobine / czy ma jakieś kryjówki bo to może być spowodowane stresem
In The Lap Of The Queen

Offline Gallad

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 9
  • 1 x Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
« Odpowiedź #2 dnia: 27.08.2010, 15:33:05 pm »
napisz w jakim pomieszczeniu go trzymasz tzn jakiej jest wielkości z czego zrobine / czy ma jakieś kryjówki bo to może być spowodowane stresem

ja równierz jestem tego zdania, że to jest na tle nerwowym...

Offline Joanna

• *
« Odpowiedź #3 dnia: 27.08.2010, 16:10:51 pm »
jest wolno żyjący. chowa się i śpi w czapce zimowej w ciemnym miejscu

Offline neo

• **
« Odpowiedź #4 dnia: 27.08.2010, 17:08:41 pm »
przyszłaś po pomoc wiec złe w tej chwili jest pokazanie focha  :-X
daj sobie pomóc jest na tym forum dużo fachowców od opieki nad żółwiami i napewno bedą w stanie coś doradzić
wiesz żeby cos pomóc to trzeba jak u lekarza wytłumaczyć w jakich warunkach przebywa żeby szło w szybki a co najważniejsze w dobry sposób zareagować 
pozdrawiam Cie  
In The Lap Of The Queen

Offline Joanna

• *
« Odpowiedź #5 dnia: 27.08.2010, 19:16:43 pm »
przyszłaś po pomoc wiec złe w tej chwili jest pokazanie focha  :-X
daj sobie pomóc jest na tym forum dużo fachowców od opieki nad żółwiami i napewno bedą w stanie coś doradzić
wiesz żeby cos pomóc to trzeba jak u lekarza wytłumaczyć w jakich warunkach przebywa żeby szło w szybki a co najważniejsze w dobry sposób zareagować 
pozdrawiam Cie  
to była odpowiedz na twoje pytanie a nie żaden foch ;) więc napisze jeszcze raz. żółwik do dyspozycji ma cały dom także miejsca do biegania mu nie brakuje. Dnie spędza wpatrując się w okno (oszklona ściana) chowa się w ciemne miejsca tj. pod łóżko, meble lub w swoją czapkę. Nie zimuje. Jest aktywny cały rok. Na początku próbowałam z terrarium, ale on ciągle próbował wychodzić a to zazwyczaj kończyło się lądowaniem na skorupie. Problemów z apetytem nie ma. Jest samcem, mam go juz 8 lat a to gryzienie łapek zauważyłam od niedawna. chyba tyle mogę o nim powiedzieć. :)

Offline Gallad

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 9
  • 1 x Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
« Odpowiedź #6 dnia: 27.08.2010, 19:41:41 pm »
przyszłaś po pomoc wiec złe w tej chwili jest pokazanie focha  :-X
pozdrawiam Cie 
to była odpowiedz na twoje pytanie a nie żaden foch ;) więc napisze jeszcze raz. żółwik do dyspozycji ma cały dom także miejsca do biegania mu nie brakuje. Dnie spędza wpatrując się w okno (oszklona ściana) chowa się w ciemne miejsca tj. pod łóżko, meble lub w swoją czapkę. Nie zimuje. Jest aktywny cały rok. Na początku próbowałam z terrarium, ale on ciągle próbował wychodzić a to zazwyczaj kończyło się lądowaniem na skorupie. Problemów z apetytem nie ma. Jest samcem, mam go juz 8 lat a to gryzienie łapek zauważyłam od niedawna. chyba tyle mogę o nim powiedzieć. :)

Woo....
Zółw jest trzymany na podłodze i śpi w odzieży(czapka) oraz nie zimuje...
Jakby Ci to subtelnie powiedzieć...może tak...robisz szkodę swojemu żółwiowi. Dlaczego? Dlatego, że nie jest problemem, że żółw chce opuścić terra i że się nawet w nim wywraca... To nie problem. Problemem jest uważanie, że żołw w naszym domu jest bezpieczny i szczęśliwy jak chodzi gdzie chce. No właśnie narażasz go tym samym na urazy(gorsze niż wywrotka w terrarium), na pasożyty np roztocza(są na podłodze, odzieży), powodujesz u niego nieprawidłowy chód(no chyba, że masz na podłodze ziemię, bo nasze posadzki nie zapewniają prawidłowego oparcia łapy dla żółwi), powodujesz krzywizny i niedobory witamin(chyba, że w domu używasz bardzo mocnych żarówek wytwarzających ciepło i emitujących promieniowanie UVB - w co wątpie). Pewnie wilgotność w domu też u Ciebie 70% nie wynosi... Reasumując: Twój żółw jest źle hodowany... Według mnie to, że żółw się gryzie, to nie największy problem... Jemu trzeba zapewnić warunki, jak dla żółwia a nie człowieka...

Offline neo

• **
« Odpowiedź #7 dnia: 27.08.2010, 19:55:50 pm »
w takim razie przepraszam bo myslałem ze wyjechałaś mi tu fochem bo nie miesciło mi sie w głowie że żółw może chować sie do czapki  :o
postaraj sie by jakiś mężczyzna zrobił dla twojego milusinskiego terrarium z osb lub płyty meblowej ale tylko takie do którego można zaglądać od góry wtedy żółw powinien sie uspokoić w terra idąc mylą - czego oczy nie widzą teg sercu nie żal  :P
jeżeli mieszkasz  w domu jednorodzinnym z ogródkiem to zagospodaruj mu troszke miejsca na świerzym powietrzu jakieś ogrodzenie żeby wybieg miał tak ok 2 x 2 m ale pamietaj im wieksze tym lepsze
jak bedziesz na tak to daj znać poprowadzimy Cie w tematach - oświetlenia , wyścielenia terrarium , zimowania itd
In The Lap Of The Queen