Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 16.06.2025, 10:02:50 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Dziwne zachowanie.. (leżenie)  (Przeczytany 9886 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukant

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 1
Dziwne zachowanie.. (leżenie)
« dnia: 18.03.2013, 21:00:03 pm »
hej, zakładam ten wątek, bo aż mi serce ściska jak to widzę- mój żółwik pod lampą leży w ten sposób, gdy idzie spać lub siedzi w swojej kryjówce ma główkę normalnie schowaną, nie leży mu tak jak tutaj i nie wiem, czy on się po prostu tak wygrzewa, czy coś mu dolega- jak już pisałem w poprzednich wątkach zmagaliśmy się z katarem, już go prawie zwalczyłem, tylko od czasu do czasu sporadycznie otwierał jeszcze japkę, by złapać powietrza, niestety mieszkam na stancji, i właścicielka mieszkania nie chce mi pomagać w opiece nad żółwikiem, musiałem wyjechać na 1,5 dnia,i jak dziś rano wróciłem, to z nosa znów poleciał mu bąbelek, od razu zrobiłem mu inhalację z naparu z rumianku, ale jak się napije wody z poidełka to wydaje dźwięk podobny do takiego, jak się weźmie taką folijkę z bąbelkami do strzelania i się strzeli- jedno takie pyk robi, i też wyciąga głowę co jakiś czas i ją chowa. Jak widzieliście warunki w terrarium mu ciągle poprawiałem, podłoże ma codziennie spryskiwane, żeby nie pyliło, jak wyjeżdżałem to zroszyłem mocniej, ale niestety nie miał włączanych żarówek, i może to spowodowało nawrót kataru i to dziwne leżenie, poprzednio jak byłem u weterynarza to Dydek miał robaki, ale już skończyłem terapię domową z dawaniem mu Pyrantelu, był już bardzo aktywny, apetyt ciągle ma, codziennie robi normalną kupkę, tylko teraz tak przeważnie leży, wstaje coś zjeść, napić się i dalej leży-co zrobić ?

Offline TomaszW

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 9
Odp: Dziwne zachowanie.. (leżenie)
« Odpowiedź #1 dnia: 18.03.2013, 21:09:26 pm »
Moim zdaniem w tej pozycji to on się wygrzewa.Mój też tak robi.

Offline andzia

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 6
  • Klementyna i Melania
« Odpowiedź #2 dnia: 18.03.2013, 21:16:50 pm »
Moja Klementyna też tak się wygrzewa  ;D
Pozdrawiam, Aneta i Gadzinki :)

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #3 dnia: 18.03.2013, 21:24:11 pm »
Wygląda normalnie - jak rozpłaszczony pod żarówką żółw..:)

Kup sobie czasowy włącznik-wyłącznik do kontaktu - to z 10 zł w Castorami kosztuje - to światła w określonych porach będą Ci się włączać i wyłączać i nie będziesz się musiał nikogo o pomoc prosić.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline lukant

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #4 dnia: 18.03.2013, 21:25:43 pm »
to kamień z serca- wybaczcie, że może jestem przewrażliwiony, ale wolę bić na alarm, choćby sztuczny, niż czekać z założonymi rękami i myśleć-może to normalne, może tak ma być. W dzisiejszych czasach zrobienie zdjęcia i wrzucenie je na net to jest chwilka, a może to bardzo pomóc. Mam pytanie jeszcze co do olejku eukaliptusowego-jak zrobić z niego napar? Bo rumianek zalewam wrzątkiem w kubeczku, mam taki spory transporter dla zwierząt, wkładam tam ten kubek, oddzielam go ścianką i po drugiej stronie kładę żółwika, przykrywając wszystko ręcznikiem na 15-20 minut, żeby mógł sobie wdychać-czy tak samo mogę zrobić z olejkiem eukaliptusowym, i jakie proporcje stosować?

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #5 dnia: 18.03.2013, 21:29:39 pm »
Olejek kupujesz w aptece i na miseczkę czy kubek wody dajesz 5 kropli. Żółwia trzymasz tam 5 minut.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline margherita

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #6 dnia: 18.03.2013, 21:48:31 pm »
ooo wyglada idetycznie jak moja mala Briciola :) tez tak caly dzien pod lampa potrafi przeleniuchowac ;)
Nigdy nie walcz o przyjazn,bo o prawdziwa nie musisz,a o falszywa nie warto :)

Offline darcia23

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 6
  • Todzia, Magellan, Emi :)
« Odpowiedź #7 dnia: 18.03.2013, 23:06:51 pm »
Moja dorosła żółwica też tak się wygrzewa ale w pełni rozumiem Twoje obawy bo jak pierwszy raz to zobaczyłam to myślałam, że nie żyje, też mnie przeraziła.