Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 17.06.2025, 20:42:30 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Gdzie badać odchody ?  (Przeczytany 5380 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michal78

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 0
Gdzie badać odchody ?
« dnia: 02.02.2015, 16:52:16 pm »
Czy każda lecznica weterynaryjna może to zrobić ?

Offline doru

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 52
Odp: Gdzie badać odchody ?
« Odpowiedź #1 dnia: 02.02.2015, 17:39:48 pm »
Każda, która ma na stanie mikroskop i kompetentnego lekarza ;) zawsze pytaj czy badają na miejscu i od ręki, bo to ważne. Kał musi być zniesiony świeży i od razu zbadany żeby dało się wykryć ewentualne cysty pierwotniaków.

Za to dobrać leki powinien już lekarz znający się na gadach.

Offline michal78

« Odpowiedź #2 dnia: 02.02.2015, 17:42:18 pm »
A może być kał z poprzedniego dnia ?

Offline doru

« Odpowiedź #3 dnia: 02.02.2015, 17:49:08 pm »
W tym wykryjesz ewentualnie robaki, pierwotniaków nie ma szans. Próbka świeża to taka zbadana do 4 godzin, nie leżąca długo w wodzie i pod lampą grzewczą.

Offline michal78

« Odpowiedź #4 dnia: 02.02.2015, 20:56:48 pm »
Przebadałem, są jaja owsików. Pytanie co z tym zrobić, zadzwoniłem do znajomego weterynarza (powszechnie polecanego jeśli chodzi o gady, leczyłem u niego węże) stwierdził że przy tej masie ciała to spore ryzyko i że wiele tej wielkości maluchów kiepsko znosiło odrobaczanie, w związku z tym poczekałby aż żółw będzie ważył przynajmniej 60gr (teraz waży 40) zwłaszcza jeśli nie ma żadnych niepokojących objawów. Tyle że 60gr to on pewnie będzie ważył minimum za pół roku  :( Tyle czasu z owsikami ? Sam nie wiem co zrobić, żółw jest tak aktywny, żarłoczny, na ten moment wygląda jak okaz zdrowia, nie chciałbym robić czegoś po czym może się to zmienić...
« Ostatnia zmiana: 02.02.2015, 21:00:04 pm wysłana przez michal78 »

Offline doru

« Odpowiedź #5 dnia: 02.02.2015, 21:32:24 pm »
Ja żaden lekarz, to nie bardzo wiem co zrobić. Wiem tylko że moja miała owsiki wyganiane jak ważyła 32 g, ostatnio na innym forum dziewczynie odrobaczali żółwia o wadze 26 g, oba żółwie żyją i mają się dobrze. Problem jest w odmierzeniu dawki ale pomocna jest strzykawka 1 ml z podziałką co 0,01 ml. Skontaktuj się z lek. wet. Martą Marciniak, zobacz co ona powie.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #6 dnia: 03.02.2015, 09:22:59 am »
Nie ma co go z tymi owsikami trzymać. Jak będzie miał lokatorów na gapę to może na wadze też kiepsko przybierać albo i wcale i będziesz się miesiącami z tym "bawił". Może zamiast Fenbendazolu użyć Pyrantelum? Ale dobrze jakby wet coś doradził.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline michal78

« Odpowiedź #7 dnia: 03.02.2015, 14:04:19 pm »
Mówił o środku zakraplanym zewnętrznie, przenikającym przez skórę, bardziej polecanym niż doustny, ale i jego również ocenił jako ryzykowny u tak młodego osobnika...

Offline doru

« Odpowiedź #8 dnia: 03.02.2015, 18:22:09 pm »
Pyrantel się prawie nie wchłania z układu pokarmowego więc powinien być bezpieczny. Jak mówiłam, dobrze by się było skonsultować z kimś jeszcze, tym bardziej że mniejsze żółwie są odrobaczane i nic im nie jest...

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #9 dnia: 04.02.2015, 10:24:11 am »
Ten zewnętrzny to zwykle środek na pasożyty dla małych kotów - np. Profender spot-on. Używałm kiedyś tego na owsiki, ale za bardzo nie działało. Nie wiem czy żółw ma jednak za grubą skórę i to się słabo wchłania, czy też gad szybko wyciera ten środek z siebie.
Jak dla mnie z odrobaczaniem b. małego żółwia są 2 problemy - jeden - to, że trzeba bardzo na dawkę uważać i dobrze ją dobrać, a dwa, że często weterynarze odrobaczają za pomocą sondy i wtedy istnieje niebezpieczeństwo uszkodzenia małemu żółwiowi przełyku. Na ten sposób bym się nie godziła tylko wzięła lek, wymieszała z niewielką ilością pokarmu, który żółw chętnie spożywa i tak mu podała.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline doru

« Odpowiedź #10 dnia: 04.02.2015, 12:18:58 pm »
Ja młodą odrobaczałam pastą (chyba zawierającą właśnie pyrantel), dla małych żółwi to jest niewielka ilość więc łatwo ją podać z pokarmem - nałożyć na plasterek zielonego ogórka i podstawić pod paszczę. Zjadają bez problemu i wiadomo że cała dawka trafia do środka. Przy odmierzaniu dawki pomocna jest strzykawka mililitrowa z podziałką co 0,01 ml (wet powinien takowe posiadać).