Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 22.06.2025, 07:57:34 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Kłopoty po zmianie diety  (Przeczytany 13217 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jedi

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Kłopoty po zmianie diety
« dnia: 05.07.2010, 17:31:03 pm »
Żółwia mam ponad 15 lat, był przez ten czas źle karmiony (głównie sałata, ogórki, jabłka) tylko latem dostawał czasem mleczu. Jak sie dowiedziałem że takie jedzenie mu to od razu zmieniłem mu diete (dostaje roślinki z rospikski głownie liście mleczu bo najbardziej je lubi).

Zmiana diety nie wyszła żółwiowi na dobre - łodyżka od liscia (to co wzdłóż niego przechodzi) jest wydalana przez żółwia w całości, myślałem że to przejdzie jednak już miesiąc to trwa :(

Niestety w okolicy nie mam weterynarza i nie wiem jak mu pomóc.
---------
gdziesz wyczytałem żeby dla dobrej kondycji żółwia podać mu pół tabletki ostercal na tydzień, podałem mu wsumie 2 tabeltki rozłożone na 4 tygodnie - czy to od tego mogło mu się coś takiego stać?

« Ostatnia zmiana: 05.07.2010, 17:33:03 pm wysłana przez jedi »

Offline Agut

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Rediata, testudo nabuelensis
Odp: Kłopoty po zmianie diety
« Odpowiedź #1 dnia: 05.07.2010, 17:39:48 pm »
ojjj ja nie pomoge , bo na żółwiach nie bardzo sie znam jeszcze :) dopiero sie ucze...
ale moze ta niby łodyżka to wcale nie łodyżka a robaki ?
jak plete głupoty to z góry przepraszam , ale jakos tak mi sie skojarzylo ...

Offline jedi

• *
« Odpowiedź #2 dnia: 05.07.2010, 17:47:16 pm »
Watpie zeby to były takie długie robaki ale się nie znam :) wydaje mi się że to kłopoty z trawieniem bo można ewidentnie rozpoznać niedokóńca strawione fragmęty roślinek które jadł do tej cienkiej długiej łodyżki..

Offline witia

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 69
  • Posiadany gatunek: 2 x Testudo hermanni hermanni
    • Strona poświęcona hodowli żółwi greckich
« Odpowiedź #3 dnia: 05.07.2010, 18:57:00 pm »
Witaj,

na podstawie samego opisu trudno cokolwiek powiedzieć, choć zakładam, że 15 lat złej diety zrobiło swoje.... :( Przede wszystkim nie podawaj leków, jeśli nie jesteś do końca pewna, tego co robisz - w większości przypadków trzeba bowiem wyliczyć dawkę no i co najważniejsze być pewnym choroby, no i tego że podaje się właściwy lek!

Szkoda, że nie wstawiłaś żadnych fotek zarówno żółwia, jak i jego kału - to bardzo pomaga.

Agut zasugerowała, że mogą to być robaki... - w pełni się zgadzam! Nawet jeśli Twój żółw nie wydala żadnych pasożytów, to nie oznacza to, że ich nie ma... A w jakich warunkach żyje w ogóle Twój żółw, tzn. jest na wybiegu czy w terrarium no i jakie masz lampy?
Pozdrowienia, Wojtek
www.testudo-hermanni.prv.pl

Offline jedi

• *
« Odpowiedź #4 dnia: 05.07.2010, 19:31:16 pm »
Żółw ma 2 małe "terraria" - jedno na balkonie drugie w mieszkaniu ale głównie spaceruje sobie po domu. Nie mam lamp. Ogólnie warunki zrobione w "stylu zrób to sam".
Zaraz dam zdjęcie odchodów (niestety kamerką będzie zrobione).

------------------------
Zdjęcia kamerka są beznadziejne - ale mieliście racje że to robaki (rano włożyłem do fiolki próbkę i teraz widzę że wyszły 2 takie małe białe glisty - ruszają się).
« Ostatnia zmiana: 05.07.2010, 19:44:33 pm wysłana przez jedi »

Offline Agnieszka

• Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #5 dnia: 05.07.2010, 21:04:55 pm »
Jak najszybciej do weterynarza na odrobaczanie i lewatywę, robaki bardzo osłabiają organizm, nie wiemy w jakim stanie osłabienia jest żółw.
TUPTUŚ

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #6 dnia: 05.07.2010, 21:18:24 pm »
To przyczyna się znalazła. Jak żółw ma pasożyty, to właśnie często odchody są luźne i znajduje się w nich niestrawiony pokarm.
Możesz iść do weta bez żółwia po pastę na odrobaczanie, tylko musisz wiedzieć ile gad waży, żeby lekarz mógł dobrać odpowiednią dawkę preparatu.
A Ostercal jak najbardziej mu możesz podawać - 1/2 tab. 1x tydzień, jak miał zła dietę do tej pory to i 2 x w tygodniu nie zaszkodzi przez czas jakiś. Tylko aby zadziałało żółw musi mieć dostęp do słońca (wybieg) i lampy UVB w terrarium. Inaczej i tak nie będzie w stanie prawidłowo przyswajać Ca z pokarmu i z tabletek.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline witia

« Odpowiedź #7 dnia: 05.07.2010, 22:35:25 pm »
Skoro robaki wyszły same z siebie, bez żadnego odrobaczania to podejrzewam, że zarobaczenie jest na prawdę dosyć silne, także musisz koniecznie jak najszybciej odrobaczyć żółwia!!!
Pozdrowienia, Wojtek

Offline jedi

• *
« Odpowiedź #8 dnia: 06.07.2010, 05:55:18 am »
Tylko aby zadziałało żółw musi mieć dostęp do słońca (wybieg) i lampy UVB w terrarium. Inaczej i tak nie będzie w stanie prawidłowo przyswajać Ca z pokarmu i z tabletek.
Żółw ma praktycznie swobodny dostęp do wygrzewania się na słońcu (chyba że jest pochmurno jak dzisiaj), czy taka lampa UVB jest naprawdę konieczna? W końcu w warunkach naturalnych żółwie nie mają do takiej dostępu ;)

Offline witia

« Odpowiedź #9 dnia: 06.07.2010, 08:43:42 am »
czy taka lampa UVB jest naprawdę konieczna? W końcu w warunkach naturalnych żółwie nie mają do takiej dostępu ;)

Żółwie lądowe mają przede wszystkim w warunkach naturalnych nieograniczony dostęp do słońca. Pochodzą one bowiem z rejonów o wiele bardziej nasłonecznionych, niż nasza Polska. W związku z tym ich zapotrzebowanie na energię słoneczną, w tym promienie UV jest ogromne...

Jeśli żółw przebywa od wiosny aż do wczesnej jesień na wybiegu i jest zimowany, to można ewentualnie z lampy UV zrezygnować, choć uważam, że na pewno by nie zaszkodziła! Jeśli natomiast żółw spędza na wybiegu zaledwie kilka tygodniu w roku i nie zimuje, to taka żarówka UV jest konieczna nie wspominając już o żarówce cieplnej.

Nie wiem jak jest w Twoim przypadku?!
Pozdrowienia, Wojtek

Offline jedi

• *
« Odpowiedź #10 dnia: 06.07.2010, 13:30:56 pm »
Żółwik spi sobie od listopada/grudnia do lutego/marca.
Ciągle ucieka z tego co mu zrobiłem w domu i większość czasu spędza rozciągnięty przed otwartym balkonem na słoneczku albo buszuje w kuchni :)
Teraz w te upały nie wypuszczam go na balkon ale jak jest tak wmiare przyzwoicie to tam sobie siedzi.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #11 dnia: 06.07.2010, 13:46:41 pm »
Wiesz - to jednak całą dobę dna wybiegu nie przebywa. Lepiej by tą lampę kupić. To tylko ok. 50 zł wydatku. Możesz też nabyć Ultravitaluxa i naświetlać gada dodatkowo ok. 10 min/dziennie jak nie będzie na balkonie.

Offline Agut

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Rediata, testudo nabuelensis
« Odpowiedź #12 dnia: 06.07.2010, 22:14:54 pm »
jedi i jak byliscie u weta??? żółwik dostał coś na odrobaczenie?

Offline jedi

• *
« Odpowiedź #13 dnia: 07.07.2010, 18:27:34 pm »
Właśnie wróciłem od weterynarza - rzulf dostal pastę i zastrzyk (było trzeba go zmaltretować bo nie chciał otworzyć pyszczka nawet z pomocą odpowiednich instrumentów - dopiero podduszenie pomogło bo kleszcze uszkodziły lekko pyszczek ale to odrośnie). Zastrzyk był na opuchnięte oczy (widać jak się przednie łapki wpycha do skorupy - ogólnie tn weterynarz to jaki sadysta chyba był) jeszcze kilka wizyt do odrobaczania czeka...

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #14 dnia: 07.07.2010, 21:30:32 pm »
Nie rozumiem po co tak męczyć żółwia i na siłę mu pysk otwierać. Mógł Ci dać tą pastę i rano byś mu na jakimś liściu wcisnął. Bo rozumiem, że te zabiegi otwierania pyszczka były w związku z podaniem leku na odrobaczenie?
Czy ten wet na pewno zna się na gadach? Bo podawania witamin w zastrzykach jest niebezpieczne.
Wstaw może fotki żółwia, szczególnie pyszczka, żeby oczy było widać.