Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 19.06.2025, 17:39:11 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Martwię się  (Przeczytany 26367 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sq6www

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 9
  • Testudo horsfieldi x3
Odp: Martwię się
« Odpowiedź #60 dnia: 14.04.2012, 08:58:44 am »
Słuchajcie:)
sq6www napadłeś na mnie,nie odpowiedziałeś na zadane pytanie, byłeś (aś?) arogancki, stąd minus. Piszemy korzystając z internetu, jest coś takiego jak netykieta i wg niej wielkie litery oznaczają krzyk, czy się to komuś podoba czy nie. Tak samo w realu przestrzegamy jakichś zasad savoir vivre'u i nie wrzeszczymy na nowo poznaną osobę, która pyta o radę. BTW nie jestem "kolegą", jestem dorosłą kobietą (co poniektórzy sugerowali że jestem dzieckiem...?) więc proszę, czytaj ze zrozumieniem, i dowiedz się, że to MÓJ ŻÓŁW ma na imię Marek, nie ja, nick w żaden sposób nie odzwierciedla płci, także twój.

Co do meritum: zrobiłam tak, jak mi sugerowało kilka życzliwych osób, przyniosło miły efekt - Mareczek jest aktywny i zadowolony. Jednak martwi mnie ciągle kwestia tych zjedzonych drewienek:( Do tej pory zrobił tylko jedną małą kupkę, a w niej nie zaobserwowałam niczego przypominającego drewienko. Kąpałam go już kilka razy, ale nie wypróżnił się. Nie wiem - czekać czy jakoś reagować, tylko jak?

Ja nie neguję faktu iż jesteś dorosłą kobietą. Ja też nie mam 15 lat... To że najechałem, no trudno się mówi było minęło.. Czasu nie cofnę.. Czasami niektóre słowa powiedziane dosadnie szybciej trafiają do odbiorcy, niż te mówione na spokojnie ;p Ale luz.. Oficjalne "sorki" i luz.
Rafał
Pozdrowienia z Oławy ::: Rafał :::

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 65
  • stepki i greki :)
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #61 dnia: 14.04.2012, 10:23:16 am »
Rafał z całą sympatią,ale sorki?
Człowiek może bezmyślnie coś napisać,dać się ponieść emocjom...wystarczy przyznać się do błędu i użyć słowa "przepraszam",sorki zostaw dobremu znajomemu.Pozdrawiam serdecznie ;)
Czasami nie uzywam znakow polskich,ale to tylko dlatego,bo uzywam telefonu

Offline Dorcia

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #62 dnia: 14.04.2012, 11:43:32 am »
Co do meritum: zrobiłam tak, jak mi sugerowało kilka życzliwych osób, przyniosło miły efekt - Mareczek jest aktywny i zadowolony. Jednak martwi mnie ciągle kwestia tych zjedzonych drewienek:( Do tej pory zrobił tylko jedną małą kupkę, a w niej nie zaobserwowałam niczego przypominającego drewienko. Kąpałam go już kilka razy, ale nie wypróżnił się. Nie wiem - czekać czy jakoś reagować, tylko jak?

Jeśli dobrze wyszukałam to żółwik zainteresował się drewienkami tydzień temu. Masz pewność, że je zjadł, czy tylko zabierał się za konsumpcję? I czy wcześniej żółwik częściej się załatwiał?
Kupa co kilka dni, sama w sobie, nie jest niczym niepokojącym. Generalnie żółwie dość wolno trawią, zależy to do wielu czynników, głównie temperatury i diety. W optymalnych warunkach hodowlanych to mniej więcej okres 7 dni. Ewentualne ciało obce musi mieć czas na przejście przez układ. W warunkach domowych możesz pomóc żółwikowi częstymi ciepłymi kąpielami, pobudzi to układ i ułatwi wydalanie. Jak masz aloes w domu to też można podać żółwikowi, działa przeczyszczająco.
Przy zaczopowaniu, oprócz braku wydalania, żółwik staje się apatyczny i przestaje się interesować jedzeniem, choć z objawami bywa różnie. Jeśli się bardzo martwisz i masz pewność, że żółwik zjadł drewienka to możesz wykonać rtg cyfrowe, powinno coś być widać.

Offline sq6www

• Testudo horsfieldi x3
« Odpowiedź #63 dnia: 14.04.2012, 13:23:40 pm »
Widzę że to będzie się ciągnąć w nieskończoność
więc...
PRZEPRASZAM ZACHOWAŁEM SIĘ JAK GÓWNIARZ, OBIECUJĘ POPRAWĘ
 :)
i żeby było wszystko jasne, potrafię się przyznać do błędu....
« Ostatnia zmiana: 14.04.2012, 13:26:01 pm wysłana przez sq6www »

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 14.04.2012, 14:56:48 pm »
Brzydkie zachowanie sq6www zdarzyło się na tym forum nie po raz pierwszy.Nawet sam tego doświadczyłem:
http://forum.zolw.info/wybieg/wybieg-mlodego/30/

Zawsze jest miło, gdy ktoś nowy pojawia się na forum.Fajnie, jeśli ta osoba szanuje innych, w tym ich wypowiedzi.Tak zwane "naskakiwanie" na kogoś, krzyczenie działa odstraszająco.Wiem to, bo niestety kilka razy też się tak zachowałem. :(
Podobnie jak słownictwo typu:"leje na to", "sorki", "luz" i tak dalej.Od osób dorosłych należy wymagać pewnego poziomu wypowiedzi.

Z góry zaznaczam, że publiczne zwracanie komuś uwagi nie należy do przyjemności, ale w przypadku sq6www chyba nie ma innego wyjścia.Zresztą jak sam napisał: "Czasami niektóre słowa powiedziane dosadnie szybciej trafiają do odbiorcy..."

Offline semiramida

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 67
  • 1992-2012 stepówka Kubusia, od 2013 lampart Bączek
    • Dziennik o żółwicy stepowej
« Odpowiedź #65 dnia: 14.04.2012, 16:44:34 pm »
TomaszW, użytkownik sq6www przeprosił już wielokrotnie i proszę przestań wałkować temat.
Chcecie coś wyjaśnić - proszę użyć pw albo działu przeznaczonego do pogaduszek.
Zapraszam do zainteresowania się żółwiem Markiem.

Porady dla żółwia, który połknął coś niestosownego znajdują się np. tu --> http://forum.zolw.info/choroby/pomocy!!-zjedzona-kulka
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 14.04.2012, 17:39:33 pm »
TomaszW, użytkownik sq6www przeprosił już wielokrotnie i proszę przestań wałkować temat.

Nie wałkuję.
Przeprosiny były wymuszone to fakt.
A oprócz tego nic by się wielkiego nie stało, gdyby użytkownik sq6www zastanowił się nad tym, co pisze i wyciągnął wnioski z wcześniejszych  sytuacji wokół jego wypowiedzi.

Offline semiramida

« Odpowiedź #67 dnia: 14.04.2012, 17:45:59 pm »
A moim zdaniem żywisz osobistą urazę do sq6www i zauważyłeś, że ktoś po nim jeździ, to się dołączasz. Chłopak przeprosił, nie pasowała Wam forma, poprawił, obiecał poprawę. Dajże spokój :)
« Ostatnia zmiana: 14.04.2012, 17:47:52 pm wysłana przez semiramida »
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 14.04.2012, 18:12:15 pm »
 :o

Offline sq6www

• Testudo horsfieldi x3
« Odpowiedź #69 dnia: 14.04.2012, 18:12:52 pm »
Ja już nie będę się wypowiadał na temat tego mojego CAPSa oraz innych moich wpadek na tym forum. Ja naliczyłem tylko dwie ale pewnie znalazły by się osoby które naliczą wiecej, nie będę wnikał w takie szczegóły.. bo wałkowanie jednego i tego samego nie ma wiekszego sensu, no chyba że ktoś sobie chcę liczbę postów nabijać to owszem.  Ja nie będę no chyba że ktoś mnie do tego zmusi.

Przykro mi z powodu że temat zboczył aż tak "z planowanego kursu" . Słowa przeprosin kieruję tylko do użytkowniczki "żółw_marek" bo jedynie w/w osoba została przeze mnie źle potraktowana.

Mam nadzieję że reszta forumowiczów także przyjęła to do wiadomości.
Co do wypowiedzi pt."Przeprosiny były wymuszone to fakt" pozostawię to bez komentarza jak i wiele innych słów które padły w moją stronę od autora. Nie wnikam w szczegóły. Bo myślę że to nie ma sensu. Jak coś wiecej zapraszam na PW

Jeżeli moja osoba narusza jakiekolwiek zasady bądź regulamin to proszę o usunięcie mnie z tego forum.
Nie życzę sobie najeżdżania na moją osobę. I tyle w tym temacie. Pozdrawiam

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
« Odpowiedź #70 dnia: 14.04.2012, 18:17:18 pm »
Jezu, kolejny robi foch i grozi kasowaniem z forum!  ;D To jakieś chyba ostatnio modne się zrobiło...  :laugh: Luzujcie ;)
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 14.04.2012, 18:19:54 pm »
 ;D

Offline sq6www

• Testudo horsfieldi x3
« Odpowiedź #72 dnia: 14.04.2012, 18:20:28 pm »
Jezu, kolejny robi foch i grozi kasowaniem z forum!  ;D To jakieś chyba ostatnio modne się zrobiło...  :laugh: Luzujcie ;)

Żadne fochy... Sama prawda i tylko prawda...
Heh

Dodano 14.04.2012, 18:25:51 pm
:o
« Ostatnia zmiana: 14.04.2012, 18:25:51 pm wysłana przez sq6www »

Offline semiramida

« Odpowiedź #73 dnia: 14.04.2012, 18:37:32 pm »
Nikogo nie będziemy kasować.. a Wy byście się Markiem zajęli naprawdę, bo biedak może z tym drewienkiem w trzewiach!

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • *
  • Reputacja: 65
  • stepki i greki :)
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #74 dnia: 14.04.2012, 20:53:59 pm »
Widzę że to będzie się ciągnąć w nieskończoność
więc...
PRZEPRASZAM ZACHOWAŁEM SIĘ JAK GÓWNIARZ, OBIECUJĘ POPRAWĘ
 :)
i żeby było wszystko jasne, potrafię się przyznać do błędu....

No ślicznie Rafale,pozdrawiam Cię serdecznie :)
Czasami nie uzywam znakow polskich,ale to tylko dlatego,bo uzywam telefonu