Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 23.06.2025, 22:18:48 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Chore młode sulkatki [scalony]  (Przeczytany 114057 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
Odp: Chore młode sulkatki [scalony]
« Odpowiedź #135 dnia: 06.03.2009, 19:42:16 pm »
Chyba się jednak lepiej faktycznie wstrzymać z wymianą. Na 2-3 godz. trzeba by je z terra wyciągnąć, a ta niewidząca mogła się przyzwyczać już do tego układu terra, a zmiany by ją mogły zestresować niepotrzebnie.
Przydałby Ci się Ultravitalux, szczególnie w takich przypadkach, kiedy żółwik potrzebuje dużo słoneczka - wtedy by wystarczyło 5-10 min dziennie, lub doświetlanie 1-2x w tygodniu.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 69
« Odpowiedź #136 dnia: 06.03.2009, 20:52:35 pm »
Ja kupilam exo terra desert 10UVB . Z ta co podalas ogladalam kiedys program , wet z angli go prowadzi, chlopak przyniusl legwana wlasnie poparzonego od tej lamby i mosieli mu uciachac caly ogon co akurat nie jest problemem bo legwany gubia ogony , ale infekcja sie wdala. Tak ze bala bym sie uzyc tej lampy przy takich maluszkach moze byc za mocna ,wiez skorupy sa tak miekkie, ze nawet przy paru minutach nie wiem czy nie bylo by to ryzykowne.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #137 dnia: 06.03.2009, 21:20:46 pm »
To bardzo prawdopodobne, że poparzył legwana, jak za nisko powiesił lampę. Zalecana jest odległość min. 50 cm. Też początkowo jak ją dostałam w wyprawce z żółwiem miałam pietra, czytałam info w necie i dopytywałam u ludzi na jakieś wysokości ją powiesić, ile czasu używać itp.
U mnie po konsultacjach zrobiłam do lampy stelaż drewniany - wisi na nim 70 cm od żółwia w ceramicznej oprawie. Używam jej obecnie 1-2 x w tygodniu po 15 min. i zapewniam Cię że żólwiowi nic złego się nie stało. Bardzo się pod tą lampą zawsze ożywia i biega w kółko po pudelku. Można też po te 5-10 min dziennie - ja z codziennego naświetlania zrezygnowałam bo wracałam do domu po 17, żółw już spał i musiałam go wywlekać pod lampę, co nie było zbyt sensowne. 

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #138 dnia: 07.03.2009, 00:02:46 am »
Pomysle i tez poszukam troche, ale najszybciej mogla bym ja kupic za tydzien, jasli ja gdzies tu znajde inaczej musze zamowic. I dzieki za info. jak narazie wszystko sie przydaje ;).

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #139 dnia: 07.03.2009, 12:07:26 pm »
Na 100% nie wiem, czy to pomoże. Patrzę trochę przez analogię - parę tygodni temu kupiłam nową UVK-kę punktową do terra - Repti Suna Zoo Medu - potem przeczytałam w necie, że ona przez pierwsze 150 godz. emituje zwiększoną ilość UVB i należy ją powiesić wyżej. Tak też zrobiłam. Natomiast Basia powiesiła dwa razy niżej ode mnie, bo kupiła ją dla chorego żółwia  i zauważyła zdecydowaną poprawę zdrówka gadzinki.

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #140 dnia: 07.03.2009, 12:29:04 pm »
Wiez wczoraj ogladalam jedna lampe uvb polonczona z lampa grzewcza ale byla za 39 euro i jej nie wzielam , i wlasnie planowalam moze jak by mi sie udalo kupic ja w przyszlym tyg. ale teraz juz sama nie wiem moze poszukam tej co mowisz. ;)

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #141 dnia: 07.03.2009, 12:30:04 pm »
Ty a moze to ta sama ???. kurcze nazwy nie pamietam :-\.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #142 dnia: 07.03.2009, 12:39:32 pm »
Na pewno nie ta sama.
Ultra Vitalux firmy Osram, jest generalnie reklamowany jako "domowe solarium" dla ludzi...:) Przy okazji używa się go jako promiennika UVB dla gadów.

A połączenie UVB z grzewczą? Nie wiem, czy to możliwe, bo obie lampy z samego załozenia mają inną konstrukcję. Wiesz, ta UVK-a (Repi Sun) co mam też ma adnotację, że jest idealna jako źródło promieni UVB i jednocześnie emituje ciepło. Ale grzać to ona nie grzeje...Może z 1-2 stopnie jest w stanie temp.podnieść wokół siebie.

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #143 dnia: 07.03.2009, 12:46:57 pm »
No tak bylo napisane na pudelku dlatego sie nia zainteresowalam ale troszke droga.Ale jak przy okazji bede jeszcze raz w sklepie dla pewnosci sprawdze , i ci napisze.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny

Offline nulus

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 24
« Odpowiedź #145 dnia: 07.03.2009, 21:26:09 pm »
Ja stosuję Vitaluxa od prawie 2 lat, i nie mogę na niego narzekać. Jeżeli zachowa się odległość ok. 1 metra od żółwi, to lampa może być aktywna i przez kilka godzin, a krzywdy żadnej nie będzie. To imo  najlepsze źródło UVB poza Słońcem. Naświetlam 2-3 x tydzień po 1 godzinkę :)

Dzisiaj zacząłem nebulizację, zobaczymy. Ach, jakbym chciał zobaczyć jego piękne czarne oczka...
Pozdrawiam, Nulus!

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #146 dnia: 08.03.2009, 09:42:11 am »
Hejka , no zobacze jak gdzies beda mieli ta lampe to moze tez sie skusze, acz kolwiek ruznicy nie ma bo twoj zolwik tez choruje :(. Tak jak juz pisalam wczesniej moj wet tez stwierdzil ze ta metoda nebulizacji jest bardzo dobra, ale to bedzie jego ostateczne rozwiaznie, bo ponoc jak sie podaje antybiotyk przeciw zakazeniu krwi to juz ze zwierzakiem mosi byc zle, nie chce cie dobijac ale mysle ze mojego malucha tez to czeka :'(. Kurcze szkoda maluszkow , maz jakies fotki swojego malego "pacjeta"?

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #147 dnia: 08.03.2009, 12:06:11 pm »
10:45 mala sulkatka niezyje  :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #148 dnia: 08.03.2009, 12:28:48 pm »
No wiec tak , wczoraj po wylaczaniu swiatel mala sulka z lekko uchylonym oczkiem przemaszerowala sie z jednego kata tera na drugie , i tak poszla spac . Juz sie cieszylam ze jest z nia troszke lepiej , a okazalo sie ze biedulka szukala sobie wygodnego miejsca na swoj wieczny spoczynek.  :'( moze szkoda ze jej nie uspilismy , dreczy mnie sumienie ze moze sie meczyla za duzo, no ale juz nic w tym kierunku nie moge zrobic, tera pozostaje mi tylko opserwowac druga sulke i gwiazdke .
Od rana wiele sie tu dzialo , jak tylko zobaczylam martwego maluszka , od razu wzielam sie za pozadki , wymylam cale tero octem i wywietrzylam,wypazylam wszystkie doniczki , zmienilam podloze , a teraz siedze i prubuje ustalic wlasciwa temp.zaraz wstawie fotki..

Offline Świetlik

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 33
« Odpowiedź #149 dnia: 08.03.2009, 12:32:26 pm »
Biedna jesteś malwa, bardzo Ci współczuję...Taki ciężki okres przyszedł...Życzę zdrowia pozostałym żółwikom i dużo siły Tobie. Trzymaj się...
Kapsel, Rambo i Pestka