Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 23.06.2025, 22:18:48 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Chore młode sulkatki [scalony]  (Przeczytany 114057 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
Odp: Chore młode sulkatki [scalony]
« Odpowiedź #270 dnia: 07.05.2009, 14:44:21 pm »
Kurczę, wiesz może to okrutne ale lepiej nie kupowac, nawet jak Ci szkoda stworzeń.
Bo jakby nikt nie kupował takich maluchów, tylko chciał brać dopiero odchowane - 2-3 letnie, to takich pseudo-hodowców by wykosiło, bo za te 2 lata to nie miałby co sprzedawać. A jak jest popyt - i już sie kolejki ustawiają - to tym bardziej napędza to proceder "produkowania" jak największej ilości osobników....:( 
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 69
« Odpowiedź #271 dnia: 07.05.2009, 14:55:20 pm »
Wiez... o tym to ja wiem, z tym ze serce ci zawsze mowi swoje a glowa swoje, zadno z nas nie zamowi od takiego hodowcy malucha ale jak zajdziesz do sklepu i zobaczysz takie maluskie skarby siedzace w rogu gapiace sie na ciebie tymi malymi czarnymi oczkami to myslisz ze daz rade z tamtad wyjsc bez skrupulow? A potem sie ma problem w domu , i zlosc czlowieka bierze ze dal sie poniesc uczucia >:( ale co zrobic jak taki juz czlowiek jest.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #272 dnia: 07.05.2009, 15:02:48 pm »
Rozumiem. Jak szukasz w necie to nie kupisz, ale jak zobaczysz to już inna sprawa...Potem się rzeczywiście człowiek tylko sam na siebie denerwuje, ze był taki głupi...:(

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #273 dnia: 07.05.2009, 15:06:02 pm »
Dokladnie....! Sama wiez... "czego oczy nie widza, tego sercu nie zal"... 

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #274 dnia: 07.05.2009, 15:17:24 pm »
Tu ta stronka gdzie sprzedaja zolwie , gady itp. preloved.co.uk jest tam cale mnostwo zolwi na sprzedaz glownie prywatni ludzie ale czasami zdazaja sie hodowcy i sklepy. Wpiszcie tortoises w search i powinna wam sie otworzyc cala lista. To o sulkataka bylo zapodane z 3-4 dni temu wiec trzeba przejrzec liste.

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #275 dnia: 07.05.2009, 15:23:24 pm »
A i po napisaniu i kliknieciu w serch "tortoises", kliknijcie na "total 405 adverts found" .

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #276 dnia: 07.05.2009, 15:39:18 pm »
Znalazłam...prawie 20 małych, biednych stworzonek...:(

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #277 dnia: 07.05.2009, 15:41:17 pm »
No... plus te ktore jeszcze sie nie wykluly >:(.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #278 dnia: 07.05.2009, 15:44:20 pm »
Niestety...:( I nic takiemu zrobić nie można - bo ma niby legalną hodowle..:(

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #279 dnia: 07.05.2009, 15:57:40 pm »
Dokladnie , i takiego kolesia, a wlasciwie jest ich tam kilkunastu >:( ,niby mam nazywac "hodowca" jak dla mnie to raczej dreczycielem-morderca. Niestety Anglia to inny kraj inne zasady , ja nawet nie mam po co dzwonic bo z tad dzwoniac nic nie wskuram , nawet nie beda chcieli ze mna rozmawiac bo maja duzo innych spraw na glowie, zreszta RSPCA zajedzie, koles im pokaze piekne tera i inkubatory , stwierdza ze zolwie sa trzymane w dobrych warunkach a mi przesla rachunek za fatyge. I tak to dziala jesli chodzi o gady , papiery ma (ha!!!... tam nawet ich nie potrzebuje na sulkaty , i pare innych gatunkow), tera , lampy itp. wiec nic mu nie moga zarzucic i dalej moze sobie koles sprzedawac. Zreszta w Angli maja duzo wiecej ludzi w ruznego rodzaju "animalsach" ochronach zwierzat itp , i widac tez nic nie wskurali , taki juz nendzny zywot tych stworzen :(.

Offline Beata

• Administrator
  • Reputacja: 82
  • Administrator ogólny
    • Serwis o żółwiach lądowych
« Odpowiedź #280 dnia: 07.05.2009, 22:03:43 pm »
Przykro mi Malwo. Szkoda żółwika.  :'( Był piękny i zdawało się że wyszedł na prostą, trzymał się najdłużej.

Ostatnio jest chyba jakiś pomór maluchów, ale co do Twoich żółwików teraz jak napisałaś że są z tego samego źródła to tak sobie skojarzyłam że może wszystkie cierpiały na tę samą infekcję, może ten pożal się kto może "hodowca" mieszał gatunki albo czort wie co...
a że kasa rządzi światem to nie żadna nowość, Anglia nie jest wyjątkiem...
Jak zamieścić ogłoszenie adopcyjne (czyli oddam/przygarnę żółwia)
-> KLIKNIJ TU

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #281 dnia: 07.05.2009, 22:27:46 pm »
Hmmm... no juz nic nie poradze :(, jeszcze dzisiaj ogladalismy z Garym program gdzie kobieta przyniosla do kliniki swoja zolwice podajrze grecka ktora miala ponad 20 lat, 6 jaj utknelo w niej i wypchnelo jej cale bebechy na zewnatrz, na poczatku wet prubowal wepchnac je zpowrotem ale zowiczka rozerwala szew i wszystko wylalo sie na zewnatrz ,wiec drugiego dnia rozcieli jej skorupe wyjeli te jajka , posklejali ale zolwik po paru tygodniach nie dal rady i zmarl, kobieta juz jak ja oddawala do kliniki strasznie plakala a co dopiero mosiala czuc widzac jej 20letnia gadzinke umierajaca w takim stanie. Ja sama nie powiem ze bylo mi milo widzac maluszka jak sie meczy, juz pare dni temu pierwsze lzy polecialy jak maluszek nie otwieral oczek, na prawde nie zycze tego nikomu czlowiek czuje sie podle bo taki stworek nie powie ci co go boli i gdzie wszystko jest na zasadzie prub i bledow, dlatego tym razem juz nie chcialam go wozic i meczyc wbijajac w niego igly , wierzylam ze jesli jego stan choc troche sie poprawi to zadzialamy cos wiecej ale jesli juz mialam przyklad ostatniej sulki jak ja wet meczyl i wbijal w nia co popadnie, teraz mysle nawet ze bylo to bezsensowne skoro nie wiedzial co jej tak naprawde dolega. No ale nic mam jeszcze tyle innych gadziorow do umartwiania sie , byle to juz byl koniec tych chorobstw.

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #282 dnia: 07.05.2009, 22:37:22 pm »
Jedna gadzinka w domu ktora jest dzis bardzo zadowolona to gwiazdka , bo po wyczyszczeniu tera ma je teraz cale dla siebie, nigdy jeszcze nie widzialam jej tak zywej, caly dzien lazila i zgladala katy, nawet postanowilam podlaczyc jej mate grzewcza na naoc przy jej ulubionym pudelku , zeby juz dmuchac na zimne.
Hmmm... 3 gadzinki w cztery miesiace , mozna sobie w leb szczelic >:( >:( >:( piep...eni pseudo hodowcy >:(.

Offline kamka

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #283 dnia: 08.05.2009, 11:39:26 am »
Malwa, bardzo Ci wspólczuję. Robiłaś wszystko, zeby maluchy przetrwały, ale czasami człowiek jest bezsilny...

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #284 dnia: 08.05.2009, 11:41:33 am »
No czasami czlowiek zaluje ze w szkole nie byl bardziej ambitny i nie wyksztalcil sie na tego weta. >:(