Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 18.06.2025, 21:33:02 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Chore młode sulkatki [scalony]  (Przeczytany 113832 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 69
Odp: Chore młode sulkatki [scalony]
« Odpowiedź #210 dnia: 28.04.2009, 20:18:47 pm »
No tez pierwsze co do glowy przyszla mi ta temp. U nas jest problem z tym ,ze raz sie napali w piecu albo wlaczy olej a raz nie , wiec raz mozna je pprzegrzac a raz zaziembic, jak narazie w kuchni mam najbardziej stbilna temp. wiec na noc bedzie tutaj w tym pudelku, ale nie wim czy to tylko jedyny problem.

Offline Świetlik

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 33
« Odpowiedź #211 dnia: 28.04.2009, 20:24:40 pm »
ech, no niestety trzeba czekać...Nie ma innych objawów? Może zjadła coś złego? Trudno niestety coś stwierdzić... :-\ Życzę siły Tobie i sulkatce.
Kapsel, Rambo i Pestka

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #212 dnia: 28.04.2009, 20:29:54 pm »
Nie... zjesc nic zlego nie zjadla , a na dworzu byla z tydzien temu i tylko chwilke pod moim okiem.Do jedzenia dostaje kwiatki bratka bo dotychczas byly to jej ulubione, mleczaki , koniczyne, pociachany listek opuncji, kwiatek stokrotki, niczym zazwyczaj jej tego nie sypie bo potrafi byc bardzo wybredna od czasu do czasu sepia jedynie, uvb ma zmienione, wiec naprawde nie wiem co do licha z nia jest >:(.

Offline Świetlik

• **
« Odpowiedź #213 dnia: 28.04.2009, 20:35:45 pm »
No to faktycznie zagwozdka, szczególnie, że wszystko było ok ostatnimi czasy. Narazie pozostaje obeserwacj , kąpiele, ta temperatura i mimo wszystko podtykanie jej pod nosek smakołyków... :-\
Kapsel, Rambo i Pestka

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #214 dnia: 28.04.2009, 22:00:40 pm »
Mam!!!! znalezlismy , tylko nie wiem czy juz nie jest zapuzno, tu link sulcata-station.org  watek o HATCHLING FAILURE SYNDROME (CHRONIC DEHYDRATOIN) Namoczylam gabke woda i na tym sie dzis maluszek przespij, Jutro pokapie go z przynajmniej 3 razy i namocze dobrze tero bo dotychczas myslalam ze za mokre bedzie nie dobre a to wogule na odwrot, nawet przy sulkatach, wszedzie indziej w ksiazkach podaja aby utrzymywac sucho a tu ze wlasnie nie :o.

Offline Świetlik

• **
« Odpowiedź #215 dnia: 28.04.2009, 22:09:43 pm »
Ja jakoś nie mogę znaleźć...
Kapsel, Rambo i Pestka

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #216 dnia: 28.04.2009, 22:16:40 pm »

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #217 dnia: 28.04.2009, 22:21:06 pm »

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #218 dnia: 28.04.2009, 23:01:36 pm »
Linki nie działają...:(

Kurczę, jednak maluchy sę trudne w utrzymaniu...:(
Temperatura w nocy jest za niska - pamietam, że jak u mnie w zeszłym roku zrobiło sie zimno i wietrznie, a ogrzewania jeszcze nie włączyli i żółwiowi w terra temp. spadła ponizej 22 stopni to nie chciał rano z domku wyleźć. Musiałam mu włączyć żarówkę grzewczą na noc, a terro ewakuowałam na zimę do najcieplejszego, południowego pokoju. I zaraz jak miał znów w przedziale 23-24 stopne w nocy normalnie zaczął rano wstawać.

Z wilgotnością to właśnie przy lamparcich i sulkatach chyba takie mity chodzą. Że ma być sucho. A wyczytała, że szczególnie maluchy potrzebują około 50-55% wilgotności, a miejscowo przy gruncie i 65%. Wiadomo, że pod lampami to będzie 40% i ciut niżej. Przez to całą zimę walczyłam z wilgotnością w terra...:( Ale przecież trzymałaś ją na ziemi, z basenem i roślinkami. To przecież bardzo sucho tam nie było? 
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #219 dnia: 28.04.2009, 23:13:23 pm »
No to nie wiem u mnie dzialaja, moze sptubujcie poprostu wejsc na ta strone , (to stronka amerykanska). Wlasnie to jest ponoc najwieksza przyczyna u maluszkow sulkatek, odwodnie nie sie i nie mowi sie tu o dwu ,trzy tyg. odwodnieniu a o odwodnieniu od poczatku ich narodzin, ponoc w naturze maluszki zyja glownie pod ziemia a tam wilgoc dochodzi od 60-75 procent a wszedzie w ksiazkach pisza zeby trzymac je w suchych warunkach i w taki sposob ida im nerki , co za tym idzie cialo pozbywa sie wapna i skorupka robi sie miekka , w wiekszosci przypadkow poprostu sie je usypia zeby ich nie meczyc (taki maly skrot co tam jest napisane).

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #220 dnia: 28.04.2009, 23:27:19 pm »
Ok. Mam - w artykułach zaraz pierwszy.
Kurczę, nie wiadziałam, że się zakopują do spania i że wilgotność aż tak wysoka powinna być.
Nie wiem jak Twoje lampartki i sulkatka, ale mój jakoś sie do kopania nigdy nie zabierał...A w miejscu do spania, żeby nie miał za wilgotno to mu wysypałam kostkę bukową. Niefajnie...:(

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #221 dnia: 28.04.2009, 23:34:38 pm »
No dokladnie ... sama nie moge uwierzyc bo zawsze podaja ze wlasnie tam gdzie spia zeby bylo sucho a to okazuje sie ze jest najwiekszy blad, no nic jak maluch przezyje to chyba bedzie cud, jak narazie ma ok 22-24stopnie i 55 wilgoci, z tym ze spi na mokrej gapce blizko maty grzewczej, jutro z rana pomocze go w cieplej wodzie a miedzy czasie przygotuje tero. Wierz, co do innych maluchow nie mam sie co martwic bo to wszystko jest juz duzo starsze tylko ten maly d@pek taki mlodziutki , a ja staralam sie go trzymac dosc sucho , co jedynie mial wode , codziennie byl pryskany i kapany ale widac ze to nie wystarczylo.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #222 dnia: 28.04.2009, 23:46:00 pm »
A oglądał nawet przypadki, że pardaliskom trzymanym w zyt dużej wilgotności gniły skorupy.
Pewno starsze mają rzeczywiście inne wymagania co do wilgotności niż maluchy...Można się naczytać i i tak błąd popełnić..:( Mam nadzieję, że Twojej sulkatce pomoże zwiększenie wilgotności i temperatury.
U mnie - ma w nocy tam gdzie śpi w przedziale 50-55% na higrometrze położonym na podłożu.

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #223 dnia: 28.04.2009, 23:50:05 pm »
No zobaczymy bo juz nic innego nie da sie zrobic, zgodnie co tam jest napisane to one byly juz trupkami jak je kupilam, ale jestem wsciekla dzisiaj tyle walki o nie a okazuje sie ze to wogule w druga strone powinno isc.

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #224 dnia: 29.04.2009, 08:54:03 am »
Hmmm... dziwna sprawa, wstalam rano zeby zobaczyc co z sulka bylo 24stopnie i 56procetn wilgotnosci, jak podnioslam sulke to az sie przerazilam, zrobila sie jakas ciezsza, i twardsza, jakby nasiakla ta woda, wlozylam ja do cieplej wody i teraz czekam zeby lampy w terarium sie wlaczyly , to przystapie do dzialania z tym namaczaniem ziemi :-\.