Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 19.06.2025, 20:48:37 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Pomocy znalazłam żółwia - jaki jest jego stan zdrowia?  (Przeczytany 18601 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lulka

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 34
Odp: Pomocy znalazłam żółwia - jaki jest jego stan zdrowia?
« Odpowiedź #30 dnia: 21.07.2013, 11:50:22 am »
Witaj na forum :)
Wiele osób napisało Ci bardzo cenne rady. Niestety jakbym była świeżo upieczonym hodowcą to za bardzo nie wiedziałabym o co chodzi. Odpowiedzi są mało konkretne. Jakbyś od razu miała wiedzieć jak tym żółwiem się zająć. Pomogę Ci opisując krok po kroku co i jak...
PO PIERWSZE: Nie zmieniaj weterynarza. Nie jeździj do byle kogo. W razie jakichkolwiek wątpliwości konsultuj się z dr Malutą telefonicznie! Zastrzyki to ostateczność!!! NIGDY O TYM NIE ZAPOMINAJ! Przynoszą więcej szkody niż pożytku a uwierz mi, że przekonałam się o tym na własnej skórze! Jest okres wakacyjny! Słońce dla gadów to życie. Oby jak najczęściej a zobaczysz, że żółwik sam dojdzie do zdrowia. Mój żółwik był tak miękki, że uginał się pod leciutkim naciśnięciem mojego palca. I ani lampy grzewcze, ani UVB nie pomogły mu tak jak słoneczko.
PO DRUGIE: żywienie... Tutaj też nasuwa mi się kilka pytań! Napisałaś, że karmisz żółwia sałatą i rzodkiewką. Dziwie się, że nikt Ci jej nie odradził. Sałata jest dla żółwia trująca podobnie jak i rzodkiewka. Nie należy podawać ani warzyw ani owoców. Rozejrzyj się! Dookoła tyle roślin: pokrzywa, babka lancetowata, liście brzozy, liście malin, liście porzeczki, liście winogron, bratki, mięta, bazylia, liście chrzanu, koniczynka, mlecz i wiele wiele innych... Po co kupować i wydawać kasę a dodatkowo truć zwierzę chemikaliami! Tylko pamiętaj, że bazylię również nie powinnaś kupować w supermarkecie, lepiej wysiać w ogrodzie lub doniczce!
Spis roślin jest tutaj:
http://www.zolw.info/hodowla/zywienie/rosliny-polne-dla-zolwi
Dobra strona ze spisem roślin jest też tutaj:
http://www.thetortoisetable.org.uk/site/plant_database_14.asp
I proszę nie paś go już tymi warzywami i owocami bo nieświadomie go zabijasz! I broń Boże sałata!
PO TRZECIE: Terrarium żółwia powinno mieć odpowiednią wielkość. Dla żółwia 20 letniego wymiary minimum: 1metrowe a nawet 1,5 m lepiej w kształcie kwadratu aniżeli prostokąta.
Podłoże: ziemia wykopana z ogrodu, darń. Nie kupuj niczego co proponują sklepy zoologiczne. Najlepsza jest natura  :)
Tu masz przykłady terrariów dla żółwi stepowych: http://forum.zolw.info/zolwie-stepowe/ wchodząc na poszczególne wątki przyjrzyj się wybiegom. Bądź dobrym obserwatorem. Zastanów się w jaki sposób Ty możesz wyposażyć domek gada.
PO CZWARTE: Dostęp do słoneczka. Konieczne jest aby w okresie letnim żółwik mógł przebywać jak najczęściej na słońcu. Może to być balkon, może to być ogród.
PO PIĄTE: lampa grzewcza (40,50,60 W - zależy od wysokości na jakiej ją umieścisz) i UVB (ja mam Repti Glo 10) zawieszona na odpowiedniej wysokości. Tyle, że lamp używamy w chłodniejsze dni, latem wystawiamy gadzinę na zewnątrz.
Info w linku: http://forum.zolw.info/swietlowki-uvb-i-lampy-grzewcze/
PO SZÓSTE: Dostęp do wody. Kup żółwikowi podstawkę pod doniczkę plastikową lub ceramiczną, na tyle dużą aby żółw swobodnie mógł do niej wejść.
PO SIÓDME: Kąpiele. Przynajmniej raz na dwa tygodnie. Zapobiega zaczopowaniu oraz ułatwia wydalanie, ale o tym sama zdążyłaś się przekonać.
PO ÓSME: Obserwacja. Powinnaś uważnie żółwika obserwować. Czy jego oczy są błyszczące, czy nie ma świszczącego oddechu, czy nie wydziela mu się nic z noska.
PO DZIEWIĄTE: Zimowanie. Wyższa szkoła jazdy. Musisz być świadoma faktu, że Twój żółwik zapada w sen, to zapewnia mu dobrą kondycję na wiosnę.
Tutaj masz krok po kroku opisane w jaki sposób: http://forum.zolw.info/zimowanie/pierwsze-zimowanie-frani-20122013/
PO DZIESIĄTE: Życzę Ci powodzenia i dużo mądrości. Jeśli masz jakieś pytania i wątpliwości pisz! Masz wokoło bardzo dobrych specjalistów, którzy zawsze służą dobrą radą i pomocą  :)
I bardzo się cieszę, że żółwik trafił w Twoje ręce!  :D

Offline JOTTA

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #31 dnia: 21.07.2013, 12:03:20 pm »
Krystyna ( wcześniej zanim okazało się że jest samiczką była KUBĄ ale króciutko ) tak ją nazwaliśmy - wydaje mi się że ma się dobrze. Całe dnie spędza teraz na zewnątrz - jak jesteśmy na działce więc łapie słoneczko - lampy mam dwie - jedna to REPTI GLO 10,0 UVB 26W do drugiej nie mogę znaleźć opakowania bo do tej specjalnie sobie zostawiłam - takie zaleciła dr - Krysia zimowana nie jest - najzwyczajniej się boję - ale śpi całą zimę prawie - jest bardzo żywym zwierzątkiem, ruchliwym, ciekawskim - kąpiele staram się robić codziennie - podczas nich pije i często załatwia się do wody - o czym wyczytałam gdzieś że woda działa właśnie w ten sposób :) Żywienie: w okresie letnim wszystko co jest na łące, sama sobie wybiera co chce jeść - niczego jej nie narzucamy :)
raz woli babkę raz mlecz, koniczynę, inne trawy rosnące - w okresie jesiennym podawałam jej cykorię, czasem kawałeczek dyni, kabaczka, bakłażan ale w minimalnych ilościach - uwielbia bazylię z doniczki - wstawiam jej całą i sobie skubie. Zwrócę uwagę że wątek założyłam 3 lata temu i w ciągu tych 3 lat wiele się zmieniło - mam nadzieję że na lepsze ;)
Skorupa delikatnie ugina się od spodu - u góry jest jasna ale bardzo twarda tylko pod spodem obok narządów delikatnie się ugina - ale zapewniono mnie że póki co nic złego się nie dzieje. W sprawie znalezionego samczyka jaki trafił do mojej lecznicy - zastanawiam się nad jego adopcją - miałam kilka telefonów i maili że od już ktoś go przygarnie... ale nie oddam go w niepowołane ręce. Poprosiłam modów ewentualnie o pomoc w znalezieniu domku jakby właściciel się nie odnalazł - z zaznaczeniem że istnieje możliwość że zostanie u nas na stale :) tak sobie myślę że jakby z Krysią się zaakceptowaly - zawsze byłoby im raźniej - ona cały czas jest sama - póki co nie zapoznaję ich ze sobą - są oddzielnie. Zobaczymy jak sprawy dalej się potoczą :)
Martwiłam się że " nowy"  od wczoraj się nie wypróżnił ale dzisiaj po kąpieli zrobił siusiu :)

Offline Minka

• **
  • Reputacja: 24
  • Żółwie stepowe- Maniek i Marcelinka :)
« Odpowiedź #32 dnia: 21.07.2013, 12:34:00 pm »
Nie zimujesz ale śpi? bój się boga nie mecz tego zwierzęcia! Stepki muszą zimować. Muszą. Nie chcesz się tego podjąć to nie posiadaj żółwia.. To nie kwestia nie chcę/ boję się/ nie mam jak. Muszą i już. Jak ty musisz spać w nocy, jeść, pić tak one MUSZĄ zimować. To jest ich sen zimą. Męczysz go niemiłosiernie czymś takim.. Śpi?! jak nie zimuje to musi być w terra, pod lampami, z odpowiednią temperaturą. Wtedy nie śpi ! oczywiście domaga się zimowania i jest mniej aktywny ale nie śpi.. Jedyne przeciwwskazanie to stan zdrowia a skoro jest zdrowa to MUSI być zimowana..
W sprawie gehenny zwierząt
nie wystarczy bić na alarm,
trzeba bić po gębie.

Offline JOTTA

• **
« Odpowiedź #33 dnia: 21.07.2013, 13:34:06 pm »
jest pod lampami i większość czasu przesypia w okresie zimowym. nie śpi CIĄGLE kilka tyg ale w ciągu dnia większość czasu przesypia.

Offline Minka

• **
« Odpowiedź #34 dnia: 21.07.2013, 13:50:28 pm »
to objaw tego, że powinien być zimowany.
trzeba bić po gębie.

Offline JOTTA

• **
« Odpowiedź #35 dnia: 21.07.2013, 13:52:07 pm »
Od 5 sierpnia mam urlop więc postaram się podjechać do dr Maluta i zobaczymy co powie - jeśli zalecenie będzie takie że śmiało mogę Krystyne już zimować to tak zrobię i zapoznam się dokładnie ze wszystkimi informacjami tego dotyczącymi. nie będę dyskutowała o tym czy zwierzę męczę czy nie - zapoznam się z opinią specjalisty i wtedy będę wiedziała jak postępować - na wizycie miałam informację aby nie zimować i że w przyszłości będziemy o tym myśleć - miałam się pokazać za rok więc się wybieram i zobaczymy jakie zalezenie na najbliższą zimę będzie - na odległość można wszystko wyklikać nie widząc zwierzaka -

na tarasie wystawiłam na chwilkę Krystynę z nowym - obwąchali się ale nic innego się nie działo -

Uploaded with ImageShack.us

rozdzieliłam je i łapią słońce w wiejskiej trawce :)

Offline Minka

• **
« Odpowiedź #36 dnia: 21.07.2013, 14:07:30 pm »
Wiesz to się nie dziw, ze takie są reakcje bo podajesz sprzeczne informacje. nie wiem z czego to wynika ale napisanie "Nie zimuję bo się boje" to jest objaw braku odpowiedzialności a napisanie " nie zimuje bo wet nie pozwolił" to raczej objaw troski. Nie wiem czemu się plączesz w zeznaniach albo czemu nie piszesz wszystkiego ale to nieco dziwne. No nic,. Sama chodzę do doktor Oli i wiem, że jeżeli stan zdrowia żółwia pozwala to ona każe zimować. Więc się powoli zapoznawaj z tematem bo jest bardzo obszerny. Powodzenia.
trzeba bić po gębie.

Offline JOTTA

• **
« Odpowiedź #37 dnia: 21.07.2013, 14:14:46 pm »
Możesz mi podpowiedzieć w jakie dni i gdzie  teraz przyjmuje?na stronce nie znalazłam informacji - napisałam do nich zapytanie na Fb - ale nie wiem jak często sprawdzają :) Boję się ale to nie moja decyzja - wcześniej pisałam że takie było zalecenie dr Maluta aby na razie nie zimować - wiem że postów jest sporo i nie każdy ma czas aby cały wątek czytać - ale wcześniej umieszczałam taką informację i nie plącze się w zeznaniach :) zapoznaj się z wcześniejszymi postami jak masz ochotę i czas :)

Offline Agata

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #38 dnia: 21.07.2013, 15:53:00 pm »
Przecież na stronie jest rozpisany grafik dyżurów. Lepiej dzwonić i się upewniać niż na fb pisać ;)

http://www.oaza-wet.pl/?przychodnia&page=8

Offline JOTTA

• **
« Odpowiedź #39 dnia: 21.07.2013, 16:05:04 pm »
Ja napisałam do SALVETU - bo tam pracowała i tam mnie przyjęła :) ale jak mi odpisano już tam nie pracuje :)
już odnalazłam sobie tez poprzez fb LEK.WET. ALEKSANDRA MALUTA          PON., CZW.  - 14- 19.30

Offline Minka

• **
« Odpowiedź #40 dnia: 21.07.2013, 17:28:14 pm »
Doktor Ola przyjmuje w Oazie na Potockiej 4. w pon i czw od 14 do 19. ale dzwoń tam np jak w pon jest od 14 to tak chwilę po tej 14 bo ja ostatnio pojechałam w pon i co? okazało się, że miała pilny wyjazd i jej nie było a na fb nie zdążyli napisać..
trzeba bić po gębie.

Offline JOTTA

• **
« Odpowiedź #41 dnia: 21.07.2013, 18:40:14 pm »
Tak - to że przyjmuje na Potockiej ustaliłam poprzez jej profil na FB:) bo miałam wcześniejsze dane że  w Salvecie - ale bardzo szybko mi z Salvet na fb odpisano że już tam nie przyjmuje. Oczywiście zadzwonię wcześniej zwłaszcza że mam kawałek drogi - ale najprędzej podjadę po 5 sierpnia bo wtedy mam urlop i będzie mi łatwiej się dopasować co do terminu wizyty. dziękuję za informację :)

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
« Odpowiedź #42 dnia: 21.07.2013, 20:45:50 pm »
Ja najbardziej polecam Martę Marciniak z Salvetu. Babka leczy wszystkie moje żólwie. Jestem jej tak pewny, że mogłaby i mnie leczyć ;)
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)