Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 17.07.2025, 01:32:06 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Problem z moczem u stepki  (Przeczytany 12276 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline milena182

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Problem z moczem u stepki
« dnia: 02.08.2010, 10:53:33 am »
Nie znalazłam podobnego tematu wiec zakladam nowy.Mam żółwice stepową od wielu lat nie zimowaną(kiedy ją dostałam nie mowiono się o tym ze jest to konieczne a uwierzcie mi ze w ks ktorą mialam było napisane ze nie trzeba tego robic i karmic mozna owocami i salatą -,- internetu nie posiadalam) w tym roku(luty/marzec) przeczytalam ze brak białej wydzieliny w moczu może oznaczac chorobe nerek i niestety u mojej żółwicy tego nie bylo. chodzilam z nią do weta(nie specjalista od gadów ale lepszych w Płocku brak :/ ) i dostala zastrzyki po których nastąpiła poprawa ale na krótko. poźniej powtórzylo się to jeszcze dwa razy. lekarz mówił że to zapalenie nerek ale znowu nie wydziela tego białego i zastanawiam się czy nie zrobić np badania krwi? może któś miał podobny problem ? ogolnie żółw ma wybieg na balkonie,w terra na zimne dni, zarowke uv tylko ze troche za słabą+ grzewczą,odpowiedni roślinny pokarm(mlecz,zadko koniczyna bo nie ma jej w pobliżu,babka zwyczajna żadko bo nie lubi,bratek sporadycznie jak mam skad urwać,Koniczyna różnoogonkowa i liscie malin) + ogórek lub marchewka bo zawsze mieszam je z sepią i tak najłatwiej jej to podać(mam 99% pewnosc ze zje). moze któs zna jakieś lekarstwa których podanie mogłabym zaproponować lekarzowi? ogolnie żółw ruchliwy gdy jest ciepło,w chłodniejsze dni spi(od tygodnia jest osowiała gdyż było zimno), obecnie z powodu deszczów kopie w terra domowym norke,ostatnio straciła apetyt.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
Odp: Problem z moczem u stepki
« Odpowiedź #1 dnia: 02.08.2010, 13:33:21 pm »
Hmm...wstaw może zdjęcia gadzinki. Szczególnie tylnych łapek z ogonkiem od spodu.
Stężony kwas moczowy żółw może wydalać rzadko i w niewielkiej ilości. To zależy od tego jak soczysty jest pokarm i ile pije wody. I to wcale nic złego to nie oznacza. Gorzej jak wydala go dużo i często (codziennie-co drugi dzień) albo kwas ten ma konsystencję gruzełkowatą, a nie lekką, podobną do rozbełtanego białka kurzego jajka.
Ja mam żółwie które piją dużo wody i nigdy nie widziałam u nich w moczu białego "dodatku".
Obejrz swojego żółwia dokładnie - czy nie jest podpuchnięty, czy nie złażą mu łuski z łap i w okolicach ogona. Sprawdź czy skorupa jest twarda, czy nie ugina się plastron albo karapaks po obu stronach.
Badania krwi dla pewności można zrobić - trzeba oznaczyć poziom mocznika we krwi - jeśli jest wysoki to oznacza, że nerki nie pracują odpowiednio. Nie wiem skąd jesteś? Jak masz niedaleko do W-wy, Radomia, Poznania, Wrocławia, Bytomia, to spokojnie takie badania zrobisz.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline milena182

• *
« Odpowiedź #2 dnia: 02.08.2010, 17:32:27 pm »
Jestem z Płocka i najbliżej mi do Sochaczewa chyba ale nie mam samochodu ani nikogo z bliskich znajomych z autem wiec tez jest to problem tz taki wyjazd ale badania krwi można robić w moim miescie wiec do tego chyba specjalista od gadów nie jest potrzebny(mam na myśli pobranie krwi). żółw w ogole wody nei pija(tz ja nie widuje ale ma wstawioną miseczke) roślinki ma świerze lub z poprzedniego dnia.marchew i ogorek sa przewaznie świerze ;p skorupa jest na 100% twarda. z tylnych nóżek czasami schodzi skóra ale wydaje mi sie że to od suchego klimatu(oczywiscie pryskam terra/wybieg wodą i staram sie przynajmniej raz dziennie chyba ze wyjeżdzam) z glowki sporadycznie odstaje jakas łuska. ogonek ma czysty. ostatnio stracila apetyt i wydaje mi sie ze to przez nagły spadek temperatury w moim miescie.zrobilam zdjecia ale usb nie chce zadziałac a spieszę się na pogrzeb,wracam w srode zapewne wieczorem i wtedy je zgram.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #3 dnia: 02.08.2010, 21:41:50 pm »
Pobrać krew nie problem. Pytanie, czy laboratorium w Twoim mieście zrobi badanie krwi żółwia. Jeśli tak - to problemu nie ma. Podawać leków na nerki bez badań nie ma sensu - można mu tylko zaszkodzić, bo niekoniecznie one mu mogą być potrzebne.
Schodząca w niewielkiej ilości skóra jest normalnym objawem - żółw rośnie..:)
Natomiast w przypadku choroby nerek często schodzą łuski - z łap, w okolicach odbytu. Mogą mu puchnąć łapy - szczególnie dobrze widać to na tylnych. W stanie zaawansowanej choroby cały żółw jest napuchnięty i wygląda jakby nie mieścił się w skorupie. Może też występować krew w moczu, albo różowe zabarwienie kwasu moczowego. Z tego co piszesz żadne z tych objawów u Twojego żółwia nie wystąpiły. Tym niemniej ponieważ z tego co pisałaś nie żywiłaś go w przeszłości odpowiednio, więc jakieś zmiany w narządach - właśnie nerkach, czy wątrobie ta dieta mogła poczynić. Więc dobrze byłoby badania wykonać, alby się upewnić, że wszystko jest OK, albo podjąć leczenie w razie potrzeby.

Offline evereen

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #4 dnia: 03.08.2010, 23:35:43 pm »
Mysle, ze nie ma co wpadac w panike. Z Twojego opisu wynika, ze wcale nie jest tak zle a wlasnie sytuacje moze pogorszyc chodzenie do weterynarza, ktory na zolwiach sie nie zna. Sama napisalas, ze brak bialej wydzieliny może oznaczac, czyli wcale nie musi a wiec zolw moze byc zupelnie zdrowy.
Zolwie stepowe nie robia siusiu codziennie tylko zdecydowanie rzadziej. I nie w kazdym wydzielonym moczu musi byc bialy osad.
Jezeli chodzi o picie, to przez tyle lat nigdy nie widzialam moich doroslych zolwi stepowych pijacych wode, w przeciwieństwie do zolwia greckiego, ktory owszem, lubi czasem popic. Nawet unikaja deszczu chowajac sie zawsze w suche siano pod dachem. Stycznosc z woda mial samiec jedyny jedyny raz umieszczajac sie pod zraszaczem trawy wstawionym na wybieg w srodku upalnego dnia. Ale na pewno jej nie pil.
Badanie krwi mozesz zrobic, to na pewno nie zaszkodzi. Jest tez ziolowe lekarstwo, ktore sie podaje zolwiom w celu poprawy pracy nerek. To jest Sodiazot. Polecil mi go wet, specjalista od gadow, kupilam w sieci. Smaczny.

Pozdr.
PS - a nie myslalas o tym, zeby nawiazac kontakt z kims od zolwi w waszym ZOO? A moze wet z ZOO orientujacy sie w gadach przyjmuje prywatnie w jakiejs plockiej lecznicy?

Offline milena182

• *
« Odpowiedź #5 dnia: 04.08.2010, 19:01:26 pm »
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3ebf55405ea875fe.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d18dcfbee483c944.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e6fc25fe511ca7f0.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6c5ec2af7161e81c.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/711f2b5f63af4ba1.html
musze przyznać ze nie widze zbyt czesto mokrych plam w terra które wskazywałby na mocz ale jak już taką widze to białego w niej nic nei ma. zapomniałam dodac ze dostawała swego czasu jeszcze bazylie ale przestala rosnąć -,- czasami jabłko i rucole ale teraz nigdzie jej dostac nie moge(chyba sezon sie skonczył ;/ ) na jednym zdjeciu widac troche uszkodzony pancerz od spodu(chyba przez kamien na wybiegu do scierania paznokci) i wiem ze am troche przerośniety dzióbek ale dopiero wybieramy sie na piłowanie.o wecie z zoo szczerze nei pomyślałam ;(
« Ostatnia zmiana: 04.08.2010, 19:03:20 pm wysłana przez milena182 »

Offline Basia

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 37
« Odpowiedź #6 dnia: 04.08.2010, 21:14:28 pm »
Milena, ale sezon na rośliny łąkowe się nie skonczył  :)

Offline milena182

• *
« Odpowiedź #7 dnia: 04.08.2010, 22:06:15 pm »
Basia,ale ja to wiem i o tym sezonie to bylo tylko do rucoli. zwyczajnie w mojej okolicy nie ma łąk a przy trawnikach są parkingi wiec wole tam nie zrywac. tam gdzie parkingów nie ma niestety nie rośnie cała plantacja roślin które moge dawać żółwiowi. jak mam możliwosć przywiezienia jej czegoś z wioski to to robie a jak nie to karmie tym co rosnie.moze wypowiecie sie na temat jej zdjeć a nie ciągle wywlekacie jej jadłospis.to już do mnie dotarło po pierwszym poście,nie musze czytac 10 takich samych :)

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #8 dnia: 05.08.2010, 14:54:06 pm »
Na zdjęciach nie widać, żeby żółw miał zaawansowaną chorobę nerek.
Ma do przycięcia dziób (możesz mu go sama pilnikiem do paznokcji przypiłować), trochę za duży ostatni przyrost i wydaje mi się, że lekko opuchniete oczy. Dajesz mu wapń i wit.D3 - np. sepię, Ostercal, czy jakiś preparat z wapniem?
Poza tym bardzo ładna gadzinka..:)

Offline milena182

• *
« Odpowiedź #9 dnia: 05.08.2010, 17:06:48 pm »
sepie i czasami TerraVit fluid ale jak sie skonczy to kupie Zoo Med Reptivite.wiem ze moge sama go spiłować ale boje sie i może już jutro pojde do lekarza aby to zrobił i przy okazji badanie krwi tak na wszelki wypadek bo ostatnio stracila apetyt i ciagle by spała :( tak oczy jej czasami puchną ale to na krótko jak nie ma spryskanego podłoża(teraz wyjechalam na trzy dni i nie bylo nikogo kto mogłby to zrobic)

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #10 dnia: 06.08.2010, 10:31:10 am »
Sepia jest OK. Zwolennikiem witamin w płynie nie jestem, ale od czasu do czasu żółwiowi nie zaszkodzą.
A jak Ci się skończy to lepiej kup ReptiCalcium z vit. D3 Zoo Medu. Sepię podawaj nadal. Możesz też zrobić samodzielnie mieszankę - węglan wapnia+sepia+kilka tabletek Ostercalu+np. skorupki kurzych jajek albo muszle ostryg.

A jakie masz podłoże? Może coś podrażnia jej oczy? Nie masz siana? albo zbyt pylistej ziemi? Bo gliniasta, mocno ubita nie powinna powodować takich podrażnień nawet nie podlewana/spryskiwana przez 3 dni.

Offline milena182

• *
« Odpowiedź #11 dnia: 06.08.2010, 15:28:45 pm »
bylam dzis u weta i neistety nie maja tam odpowiedniego sprzetu i wydawalo mi sie ze ochoty aby szukać u niej żyły -,- dzioba nie spiłowali bo stwierdzili ze jest ok i może polać sie krew ;/ wiec przestalam nalegac. zadzwonei do zoo i zapytam czy tamten wet mogłby ją obejrzeć(czy może ode mnie pobrać oplatę jezeli nie jest to normalnie funkcjonująca lecznica?).siana nie mam a podłożem jest piach zmiesany z torfem i ziemią(nie wiem jaką nie znam się.wiec moze rzeczywiście to być to. tamte witaminy chce kupic bo polecają je właściciele gekonów i żólwi a mając dwa gady staram sie szukac czegos dla obu zwierzaków. o ReptiCalcium nigdy nie czytalam wiec jeszcze sie zastanowie.

Offline milena182

• *
« Odpowiedź #12 dnia: 10.08.2010, 13:23:52 pm »
Sytuacja stepki jest w miare pod kontrolą wiec napiszę to jakby ktoś był w podobnej sytuacji i szukał pomocy :) :
dzis bylam w zoo u weterynarza,przyciął jej dziób bez kropli krwi,bardzo zręcznie(trzymała ją pani od gadów na która zrobiła kupke ;p),dostala zastrzyk neistety nie wiem z czego + zastrzyki codziennie przez tydzien które mam robić w domu(nie wiem jeszcze jak sobie poradze).w drodze powrotnej zatrzymalysmy sie na trawce i skubnęła troche mleczu :D (głodziła się dość długo ;( ).mamy isc na wizyte jeszcze za tydzień. po powrocie wsadzilam ją do wody na rozluźnienie i teraz próbuję wyjść z terra(na dworzu pochmurnie wiec lepiej żeby siedziala pod swoją uv).na razie jest bardzo ruchliwa i oddala mocz z dużą ilością tego białego.ucieszylam sie bo to wszystko chyba oznacza ze poczuła się lepiej :)
edit: evereen tak  z ciekawości jak podawałaś ten syrop? zapomialam zapytac o niego lekarza ale zapomniałam  i w przyszly wtorek na pewno to zrobie i moze kupie :)
« Ostatnia zmiana: 10.08.2010, 13:29:31 pm wysłana przez milena182 »

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #13 dnia: 10.08.2010, 13:37:23 pm »
A co wet Ci powiedział? Że coś nie tak z nerkami u Twojego żółwia?

Offline milena182

• *
« Odpowiedź #14 dnia: 10.08.2010, 16:26:18 pm »
tak,cos ze powoli zaczynają siadać czy jakoś tak nie pamietam dobrze bo zaraz po tym wziął do ręki duży opcinacz i powiedzial ze przytnie jej dziób na co ja nie mogłam patrzec(nie wiem dlaczego).obecnie zjadla troche marchewki(liczyłam ze ją to zachęci bo lubi i jeszcze troche mleczu)