Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 21.06.2025, 09:56:37 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Proszę o pomoc!! Tomi umiera!!  (Przeczytany 102114 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ines

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 2
Odp: Proszę o pomoc!! Tomi umiera!!
« Odpowiedź #135 dnia: 27.06.2008, 15:41:00 pm »
Agnieszko, ja nie atakuję Właścicielki żółwia, ja rozumiem w jakiej jest sytuacji i szanuję Ją za to że się żółwiem zajęła. Ja odnoszę się do działań czy zaniechań, które akuratnio mnie w tym temacie bardzo rażą.

Miszo, gadzina powinna mieć w czasie choroby OPTYMALNE warunki.

Pozdrawiam, nic wiecej nie napisze bo lecę na pilates :)

Offline remekkkk

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #136 dnia: 28.06.2008, 11:32:14 am »
Apeluję o powrócenie do rozmowy na temat leczenia Tomaszka.

Nie atakujcie już Crosby (myślę, że ona już wie ile jeszcze ciężkiej pracy przed nią w celu zapewnienia Tomaszkowi lepszych warunków).

Zgadzam się z Agnieszką. Zajmijmy się teraz zdrowiem żółwia, a nie ciągłym krytykowaniem. Crosby już teraz wie jakie błędy zostały popełnione, i widać że wyciągnęła już z tego wnioski, choć oczywiście przed nią długa droga. Nie chcę się wymądrzać bo sam o żółwiach mało wiedziałem. Do momentu kiedy zapisałem się do tego forum. Bardzo mi to pomogło( za co wam bardzo dziękuję) i jak widzę jak mój żółw sobie radzi, ma apetyt, nie wybrzydza po prostu pełen energii to człowiek się lepiej czuje, bo wie, że robi coś dobrze. Ludzie popełniają błędy i dobrze że chcą je naprawić, chyba świadczy o tym to że szukają pomocy tutaj, powtarzam naszej pomocy. Oczywiście trochę krytyki nikomu nie zaszkodzi, ale bez przesady.

P.S Crosby nie zniechęcaj się i udzielaj się na tym forum. Każda pomoc jest na pewno tutaj mile widziana. Trochę się rozpisałem, choć rzadko się rozpisuje po prostu jestem małomówny. Dzięki temu  forum pomału się to zmienia.    Pozdrawiam wszystkich :)
"Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem".

Offline Agnieszka

• Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #137 dnia: 28.06.2008, 11:57:10 am »
Ciekawe czy Tomaszek był wczoraj na zastrzyku bo Crosby nie pisze.
TUPTUŚ

Offline Crosby

• **
  • Reputacja: 0
  • Kawaii ^^ :D
« Odpowiedź #138 dnia: 28.06.2008, 14:09:32 pm »
O tak, byłam u weta  :D Wszystko dobrze nawet lepiej  :D Dał mu znowu to samo i dał mu dużo wody jakiejś specjalnej pod skórę i dał mi  w strzykawce tą wodę żebym mu kropelki do dzióbka dawała, a we wtorek znowu przyjechać. Wróciłam przed chwilką z castoramy, obeszłam 3 sklepy zoologiczne i nigdzie nie mają lampek tych do terrarium! Bo w castoramie kupiŁam lampkę z klipsem, dokupiŁam narazie żarówkę,jak włączyłam Tomi się rozbudził ^^ I we wtorek też jadę, bo tą lampkę wymieniam na większy gwint bo coś tam ma za maŁy >.< I wtedy kupię tą żarówkę
Ale jedna niepokojąca sprawa. Ma jakieś teraz naprawdę wybroczyny ale na ogonku! Zrobiłam zdjęcie! I też zdjęcie terrarium. Przepraszam za jakość, ale mam telefon tylko >.< A na papierze toaloetowym leży bo boje się o robaki x(
Te 'wybroczyny'

Główka, mial ślicznie ślepka otwarte ale ciemne zdjątko

I całe terra (no prawie) z lampką. Niestety ciemne

acha - na zdjęciu to połowa terra, w rzeczywistości jest większe!
Edit:
Terra ma 40cmx40cm zmierzyłam
« Ostatnia zmiana: 28.06.2008, 14:12:30 pm wysłana przez Crosby »
Hirogaru yami no naka kawashiatta kakumei no chigiri `

Death Note :D

Offline Crosby

• **
« Odpowiedź #139 dnia: 28.06.2008, 14:36:56 pm »
Sluchajcie Sluchajcie!
RozdrobniŁam mu ogórka! DaŁam troszkę do dzióbka i ładnie przeżuł!  :o ;D ;D :D Potem znowu dałam odrobinkę i też przeżuł ale jak mu chciałam znowu dać cwaniaczek już dzióbek zaciska! Siły powracają! Teraz podłożyłam mu to pod dzióbek w tym czymś od słoika - nie je ale może się skusi. Już prawie próbuje chodzić ^^ Jezu jak się cieszę!

Offline kondi

• *
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #140 dnia: 28.06.2008, 14:48:23 pm »
Cieszę się, że żółwiowi troszkę lepiej. Jesli chodzi o lampkę tylko pamiętaj, albo kupisz świetlówkę kompaktową UVB o nazwie repti-glo 10.0, ewentualnie 8.0, ale nie mniej, albo zwykłą żarówkę lustrzankę (nie wiem po prostu, która masz na myśli). Nie daj się skusić na cokolwiek o nazwie repti-sun itp. Kosztuje to straszne pieniądze, ma tendencje do przepalania się, a do tego nie daj ŻADNEGO promieniowania uvb.
may you always hear the whisper of wings

Offline Agnieszka

• *
« Odpowiedź #141 dnia: 28.06.2008, 14:55:11 pm »
Bardzo się cieszę,że Tomaszek dobrze się czuje  :D teraz musi być już tylko lepiej  :D
Crosby, żadne ze zdjęć ktore wkleilaś się nie otwieraja.
TUPTUŚ

Offline Agnieszka

• *
« Odpowiedź #142 dnia: 28.06.2008, 14:57:14 pm »
O już się otworzyły
Crosby (a tak wogole to jak masz na imię?) ale ten papier jest mu niepotrzebny.  ;)
TUPTUŚ

Offline monika

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
« Odpowiedź #143 dnia: 28.06.2008, 15:51:23 pm »
Super, że jest lepiej. Ale z papieru tak jak pisze Agnieszka zrezygnuj bo bez niego żółw będzie się czuł naturalniej, a robaki nie są dla niego zagrożeniem, w naturze żółwie żyją wśród wielu małych żyjątek i nic im się nie dzieje. Następnym razem może też spróbuj podać zamiast ogórka mlecz/babkę/koniczynę/rumianek. Pozdrawiam i 3mam kciuki żeby było już coraz lepiej

Offline Bartek

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #144 dnia: 28.06.2008, 16:06:49 pm »
Fajnie, że jest lepiej.
Daj znać jak będą lampy
No i faktycznie jak możesz staraj się dawać żółwiowi zieleninę z łąki bo potem będzie Ci go trudno przyzwyczaić do dobrej diety.

Offline Ines

• *
« Odpowiedź #145 dnia: 28.06.2008, 17:31:53 pm »
Widzę że lampka budzi trochę nieporozumień.

Szczęśliwie miałam w domu nową "lustrzankę" (ona się nie nazywa lustrzanka więc pewnie dlatego jej nie wyłowiliście), fajnie bo ma opakowanie, wygląda toto tak:

A tu po lewej stronie jest UVB (ta praktycznie nie daje ciepła)po prawej wspomniana "lustrzanka" wkręcona do ceramicznej oprawki (ktoś mi kiedyś polecił, że bardziej wytrzymała na wysokie temp.):

Jak wynosisz żółwia na słońce to uważam, że zakup UVB może poczekać, ważniejsze jest zapewnienie ok. temp.
Być może lampka którą masz emituje dostateczne ciepło bo pomieszczenie jest niewielkie. Jeżeli byś kupowała lustrzankę to pokombinuj z wysokością jej umieszczenia żeby żółwia nie przegrzać.

Offline Ines

• *
« Odpowiedź #146 dnia: 28.06.2008, 17:42:33 pm »
Te wybroczyny, to ja wiem, może jakieś otarcia, odparzenia, bądź co bądź do tej pory żółwik jest pacjentem "leżącym" + trochę wilgoci. Jeżeli tak to w przypadku jakby się trochę paprać zaczęło można lekko jakiś alantanem posmarować, nigdy nie miałam takiego przypadku u żółwia więc pewna nie jestem, może jeszcze ktoś się odezwie, ale generalnie uważaj żeby miał tam sucho.

Offline Crosby

• **
« Odpowiedź #147 dnia: 28.06.2008, 18:28:10 pm »
Dobrze, wzięłam papier. Mogę mu dać zamiast tego sianko? Ale się trochę boje, bo ostatnim razem pleśń tam była  :-X
Na imię mam Maja xP
Szkoda że słońca w ZG nie ma, cały czas deszcz leje =.='
To kupić do tej lampki żarówkę tą UVB tą co te promienie emituje czy co tam robi ? Tylko że będę musiała wymienić lampkę... Gwint za mały... Ehem... Mam pytanie : ile dawać mu tego ogórka zmiksowanego? Dałam mu około 3 godziny temu odrobinkę ogórka i reszta w miseczce została... Ile razy mu dawać? Bo nie chcę go przekarmić czy co...

Offline Agnieszka

• *
« Odpowiedź #148 dnia: 28.06.2008, 18:33:55 pm »
Na imię mam Maja xP

Ślicznie  :)

Kup mu UVB (no chyba, ze kasy brak a będziesz go codziennie na słońeczko wystawiać to przez wakacje może być)

Ogóreczka podawaj rano i popołudniu
TUPTUŚ

Offline remekkkk

• **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #149 dnia: 29.06.2008, 06:58:34 am »
Na imię mam Maja xP

Ślicznie  :)

Kup mu UVB (no chyba, ze kasy brak a będziesz go codziennie na słońeczko wystawiać to przez wakacje może być)

Ogóreczka podawaj rano i popołudniu

Agnieszko można podawać ogórek żółwiom? To co oprócz ogórka można im dawać?
"Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem".