Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 17.06.2025, 11:08:24 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Wizyta u weterynarza  (Przeczytany 15702 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Świetlik

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 33
Wizyta u weterynarza
« dnia: 20.04.2009, 15:39:05 pm »
Witajcie! :-\

Postanowiłam opisać moją wizytę u weterynarza.

Otóż Kapsel został w szpitalu. Niestety ma ten katar, dodatkowo pani twierdzi, że oczko jest nieładne. Ogólnie uważa, że to, że nie rośnie nie jest dobre i normalne, tym bardziej, że ma miękką trochę skorupkę. Zatem zostanie w szpitalu na tydzień- zrobią mu badanie, czy nie ma robaków, dostanie leki. Pani mówi, że najgorsze przy takim małym jest to, że jest za mały, by mu krew pobrać, bo ma jej relatywnie niewiele. Przez to nie można często prosto określić stanu zdrowia. Dostałam też polecenie, by kąpać go codziennie, szczególnie przy jego osłabionym stanie zdrowia.

Dodatkowo pani dr powiedziała mi, że UVB 8 i 10 są za mocne i nie są zdrowe i odpowiednie dla żółwi greckich. Bo ponoć 8 i 10 to są dla zwierząt, które z innych terenów pochodzą i żyją w innych warunkach.

Spytałam również, co pani uważa na temat zimowania malucha. Otóż zdecydowanie nie teraz, jak będzie większy, jak będzie można mu krew pobrać, jak będzie silniejszy. A zimowanie takiego żółwika to zbyt duże ryzyko.

Chciałam wszystko opisać nie po to, by kwestionować teraz kogokolwiek wiedzę, ale chyba warto czasem dzielić się takimi informacjami, po to jest chyba też forum. Pytam zatem o Wasze opinie, bo zawsze są dla mnie cenne. Jestem trochę rozerwana- z jednej strony lekarz specjalista, z drugiej forum, na którym np. o lampach jest napisane co innego.  ???

Życzcie Kapselkowi powrotu do zdrowia.  :-* Pozdrawiam Was wszystkich.
Kapsel, Rambo i Pestka

Offline Ishikawa

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 2
Odp: Wizyta u weterynarza
« Odpowiedź #1 dnia: 20.04.2009, 18:54:38 pm »
Kochana, czy to jest gadzi weterynarz ? Czy taki ogolny? Czytam ze specjalista, wiec moze hmm..najpier jego rady a potem forumowe? Moze wydrukuj sobie to coi na forum i skonfrontuj ?
Nigdy nie chcialabym byc w takiej sytuacji, mam zaufanie do forum pełne, ale jezeli forumowe rady nie pomagaja, czas na weta.Trzymaj sie !!

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #2 dnia: 20.04.2009, 20:45:35 pm »
Świetlik, bardzo mi przykro, że biedny Kapselek jest znów w szpitalu...:(
Gdzie on się mógł zaziębić? Nie wynosiłaś go jeszcze na dwór?
Co do lamp - to powiem szczerze - nie wiem co jest prawdą, a co fałszem. Wszędzie raczej można znaleźć informacje, żeby dla żółwia lądowego kupować 10,0 UVB, a minimum 8,0 UVB. Bo i tak w miarę eksloatacji lampa emituje coraz mniej UVB, czyli w zasadzie wartość nominalną ma max. miesiąc od rozpoczęcia użytkowania.
Ale Twój wet to specjalista - więc ma zapewne dostęp do nowych informacji i może coś się w temacie zmieniło. A co pani doktor poleca jako alternatywę? 5,0 UVB? Krótszy czas włączenia lampy w terra? Czy jakiś inny emiter UVB?
Zapytaj tak przy okazji dla jakiś gat. lądowców 10,0 UVB jest odpowiednie.

CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline Świetlik

• **
« Odpowiedź #3 dnia: 20.04.2009, 20:52:29 pm »
Tak, ponoć 5 jest najlepsza i najbardziej wskazana. Spytam jeszcze w poniedziałek o wszystko. No zobaczymy co to będzie.
Kapsel, Rambo i Pestka

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #4 dnia: 20.04.2009, 20:56:33 pm »
Mam nadzieję, że z Kapslem dobrze już będzie..:)
A z tymi lampami to faktycznie zagwozdka...Chce człowiek dobrze, a wychodzi odwrotnie...:(

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 69
« Odpowiedź #5 dnia: 20.04.2009, 21:02:45 pm »
Biedny tan twoj Kapselek, ale dobrze z jednej strony ze wpadl w twoje rece, widac jak o niego dbaz, podziwiam i trzymam kciuki ;).

Offline Świetlik

• **
« Odpowiedź #6 dnia: 20.04.2009, 21:05:13 pm »
Dzięki dziewczyny. Smutno mi bez niego, tak się przyzwyczaiłam, że ktoś tam za moimi plecami sobie śpi, łazi czy je. No ale tydzień- muszę dać radę. Ważne, że może coś się wyjaśni- chociażby z tym jego wzrostem, miękką skorupką itd.
Kapsel, Rambo i Pestka

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 20.04.2009, 21:15:40 pm »
Nie przejmuj sie za duzo , co ma byc to bedzie, juz nigdzie indziej nie mogla bys go zaniesc , ja tez mam nadzieje ze sprawa sie wyjasnij, i Kapselek dojdzie do siebie.

Offline Beata

• Administrator
  • Reputacja: 82
  • Administrator ogólny
    • Serwis o żółwiach lądowych
« Odpowiedź #8 dnia: 20.04.2009, 21:30:50 pm »
Ja spotkałam się z informacjami że 10 nie są wskazane dla gatunków leśnych, które dużo czasu spędzają w zaroślach np. żabutich, bo mają wrażliwe oczy. Odnośnie żółwi greckich nie spotkałam się z tym. Mówi się nawet że taka 10.0 jest i tak bardzo słaba w porównaniu do naturalnego Słońca, ma mały zasięg i jeszcze zmniejsza się on w czasie eksploatacji. 
Jak zamieścić ogłoszenie adopcyjne (czyli oddam/przygarnę żółwia)
-> KLIKNIJ TU

Offline Świetlik

• **
« Odpowiedź #9 dnia: 21.04.2009, 13:22:03 pm »
Zadzwoniła do mnie pani dr przed chwilą, by powiedzieć, że odkryli, iż Kapsel ma OWSIKI! I to jest właśnie powód najprawdopodobniej jego małego wzrostu i nie rośnie , bo musi chłopak karmić całą bandę owsików. No ale dostaje antybiotyk, w sobotę mogę już po niego jechać :D Strasznie się cieszę, że już wiadomo co się dzieje.

A poza tym wszystkim, to duży plus dla mojej lecznicy, nie wiem, czy mają obowiązek informowania mnie bieżąco, ale to nie zmienia faktu, że fajnie, że utrzymują kontakt!
Kapsel, Rambo i Pestka

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 21.04.2009, 13:35:27 pm »
Zeczywiscie fajnie ze cie od razu poinformowali co i jak , bardzo dobrze o nich swiadczy. Ciesze sie ze cos sie ruszylo i mozna mu teraz jak najszypciej pomuc ;).

Offline Viktoria

• Moderator
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • *
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #11 dnia: 21.04.2009, 19:34:27 pm »
cieszę się razem z Tobą ze zdrowia malucha :)

Offline Beata

• Administrator
  • Reputacja: 82
  • Administrator ogólny
    • Serwis o żółwiach lądowych
« Odpowiedź #12 dnia: 21.04.2009, 21:42:30 pm »
No to bardzo fajnie. Wygląda że żółwik znalazł się pod profesjonalną opieką i zwykłe zabdanie kupki objawiło przyczynę. Widać przy tym jak objawy zewnętrzne mogą być odległe i na pozór zupełnie ze sobą niepowiązane.
Jak zamieścić ogłoszenie adopcyjne (czyli oddam/przygarnę żółwia)
-> KLIKNIJ TU

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #13 dnia: 22.04.2009, 18:32:27 pm »
To dobrze, że się sprawa wyjaśniła...:) Teraz żółwik powinien już szybko wrócić już zupełnie do zdrowia...:)

Offline Świetlik

• **
« Odpowiedź #14 dnia: 25.04.2009, 14:56:54 pm »
Kapsel nareszcie w domu, jest strasznie niemrawy i nieruchliwy, pewnie jeszcze zestresowany ostro, dałam mu mniszka, trochę skubie.

Podobno został odrobaczony, mam go kilka dni na papierowych ręcznikach trzymać. w czwartek znowu do lecznicy na zastrzyk :-\ z wapnem, bo pani mówi, że tą skorupkę trzeba wzmocnić, dodatkowo pani mówi, że sepia jest ok dla większych żółwi, a dla maluszka poleciła mi coś takiego:
MICROCALCIUM JBL, codziennie, podobno lepiej przyswajalne. Czy mogę prosić o opinie w kwestii tego?
Kapsel, Rambo i Pestka