Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 19.06.2025, 14:12:11 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Zapalenie jamy ustnej? Wątpię... Ale i tak PILNE!!!  (Przeczytany 8815 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline helix2

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: -4
  • Mam żółwia stepowego.
Odp: Zapalenie jamy ustnej? Wątpię... Ale i tak PILNE!!!
« Odpowiedź #15 dnia: 08.05.2012, 21:59:33 pm »
Żółwia miałem od dwóch lat. Kupiłem go za 50zł poprzez pośrednictwo zaprzyjaźnionego sklepu zoologicznego, od jakiejś rodziny której się znudził... (trzymanie na podłodze, karmienie sałatą, brak osprzętu itp. czyli klasyka...). Dotychczas był aktywny i zdrowy, sieknęło go w ciągu około tygodnia więc wątpię że to jakaś choroba. Myślę że mógł zjeść jakiś nawóz albo coś takiego...  :'( :'( :'(
Nie był nigdy zimowany.

PS tylko teraz mam takie pytanie - co ja mam zrobić ze zwłokami żółwia zanim uda mi się skontaktować z Serpentin? Do lodówki ani zamrażarki rodzice mi nie pozwolą wstawić (w sumie się nie dziwię, wolałbym się niczym nie zarazić od niego)...  PILNE!
« Ostatnia zmiana: 08.05.2012, 22:08:17 pm wysłana przez helix2 »
Dajesz żółwiowi sałatę? - ty jedz wodnisty papier.

Offline semiramida

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 67
  • 1992-2012 stepówka Kubusia, od 2013 lampart Bączek
    • Dziennik o żółwicy stepowej
Odp: Zapalenie jamy ustnej? Wątpię... Ale i tak PILNE!!!
« Odpowiedź #16 dnia: 11.05.2012, 20:06:01 pm »
Strasznie mi przykro, że żółwik zmarł.
Przestrzegając podstawowych zasad higieny tj. myjąc ręce i produkty spożywcze przed ich spożyciem/obróbką niczym byś się nie zaraził od zmarłego żółwia umieszczonego w lodówce/zamrażarce w osobnym pojemniku. Po upływie kilku godzin bez odpowiedniego zabezpieczenia zwłok w chłodzie sekcja nie ma sensu.
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM