Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 20.06.2025, 14:35:01 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: ŻÓŁW W POTRZEBIE! Jaka Wasza opinia? Pomóżcie!  (Przeczytany 52193 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Erin

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 5
Odp: ŻÓŁW W POTRZEBIE! Jaka Wasza opinia? Pomóżcie!
« Odpowiedź #60 dnia: 27.04.2009, 08:50:50 am »
Przejrzalam strone..... czyzby o to chodzilo?... http://www.rossnet.pl/zwierzyniec/fc/Zwierze-Zolw/?arId=23000#articleAjx

A tu jego sprostowanie? http://www.rossnet.pl/zwierzyniec/fc/Zwierze-Zolw/?arId=27379#1
Ale swoja droga.... dobrze, ze chcial przyznac sie do bledu i zamiescic inny, poprawny artykul.
« Ostatnia zmiana: 27.04.2009, 08:52:45 am wysłana przez Erin »

Offline Beata

• Administrator
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • Reputacja: 82
  • Administrator ogólny
    • Serwis o żółwiach lądowych
« Odpowiedź #61 dnia: 27.04.2009, 12:28:34 pm »
Chodziło o artykuł "Żywienie żółwi", przy czym nie pamiętam czy wcześniej miał on inny tytul czy był to ten sam ale został edytowany. Tego zlinkowanego przez Ciebie nie widziałam wcześniej, hmm... są niestety pewne błędy (np. zalecane podłoże, temperatura, zbyt mały nacisk na to że w zasadzie wybieg powinien być priorytetowy jak ktoś ma możliwości) ale ogólny wydźwięk jest raczej pozytywny.
Czy jednak to wszystko daję podstawę by sądzić że Ci weterynarze podjeliby się efetywnego leczenia żółwia - nie mam pojecia...
ale jak było wpominane możesz wysłać mailem zdjęcia tego pancerza, szczególnie plastronu któremuś z weterynarzy z naszej listy z prośbą o poradę i ew. leczenie jakie by zastosował i jeśli byłyby to leki które są dostąpne tylko na receptę ew. zaszłaby koneiczność wykonania zabiegu - możliwe że inny weterynarz mógłby mimo wszystko się tego podjąć wg tych wskażówek. Czasem bardziej chodzi o to by znać lek i dawkę oraz o wprawną rękę, narzędzia, leki - czego nie da się często zapewnić w ramach naszych własnych możliwości. Może wspópraca na linii specjalista, który daje wskazówki i niespecjalista, który jako weterynarz ma obycie ze zwierzetami, leki, narzedzia - dałaby pozytwny rezultat.

Ogólnie podziwiam Cie, że tyle dobrego zrobiłaś dla tego żółwia i jako miłośnik tych gadów - we własnym imieniu dziękuję, bo zawsze czuję się lepiej jak widze że żółwie są dobrze traktowane, że zaniedbany żółw trafia w dobre ręce.  :)
Jak zamieścić ogłoszenie adopcyjne (czyli oddam/przygarnę żółwia)
-> KLIKNIJ TU

Offline Azazella

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #62 dnia: 27.04.2009, 17:40:43 pm »
hejka,
Podziwiam, podziwiam. Żółw piękny - bardzo lubię tak ubarwione stepki.
Jakbyście koleżanki chciały do Poznania do weta przyjechać to polecam się - z dworca mogę odebrać, podwieźć i o żółwiach pogadać. W razie czego to liczę na kontakt. Dr Pabijan taniutko kasuje miłośników egzotyki ;) Chociaż badań krwi to pewnie raczej nie zrobi

Offline Erin

• *
« Odpowiedź #63 dnia: 27.04.2009, 19:37:01 pm »
ehhhhh........
Kurcze..... ja nie wiem jak przeprowadzic te rozmowe...... Gdyby ta dziewczyna byla obca, albo gdyby byla to tylko "znajoma twarz"... ale ja naprawde ja lubie. Znamy sie od dziecka.... Jak porozmawiac tak zeby zolw nie wrocil juz do tych warunkow ale tez zeby jej nie urazic?.....  :-\

Offline Świetlik

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 33
« Odpowiedź #64 dnia: 27.04.2009, 19:42:53 pm »
No wiesz...ja myślę, że trzeba delikatnie, ale szczerze. Możesz pokazać forum, wytłumaczyć jej, że szanujesz i ją i jej dziadków, ale niestety żółwie wymagają takich i takich warunków, pokaż zdjęcia terrariów, pokaż, czemu z żółwiem nie jest za dobrze itd. Dużo faktów i niezbitych argumentów, a jednocześnie szacunek...

Wiem, że łatwo mówić z daleka, co innego być w takiej sytuacji, ale mimo wszystko wierzę w Ciebie. Mocno trzymamy z moim Kapslem kciuki!
Kapsel, Rambo i Pestka

Offline Viktoria

• Moderator
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • *
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #65 dnia: 27.04.2009, 19:59:07 pm »
Jestem w bardzo podobnej sytuacji co Ty, też 'walcze' z moją dobrą znajomą w sprawie warunków jej żółwia i jest to hmm.. ciężkie  :-\nie chce jej urazić, ale jednocześnie zależy mi na dobru żółwia, a grzeczne argumenty nie docierają.
Chyba trzeba podejśćdo tego troche bardziej psychologicznie i postawić sprawe jasno, bez pobłażliwych 'wiem, że sie starasz... ' itp... bo to niestety nie działa  :-\ stanowczo ale nie bezczelnie ;)
Powodzenia  :-*

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #66 dnia: 27.04.2009, 20:24:57 pm »
No niestety Łódź jakaś zapowietrzona jesli o wetów chodzi. Dzwoniłąm do kilku lecznicy, ale uczciwie mi powiedzieli, że co najwyzej dziób i pazury mogą przyciąć.

Erin mam nadzieję, że Ci się udało koleżankę przekonać...i zółw zostaje u Ciebie.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline Erin

• *
« Odpowiedź #67 dnia: 27.04.2009, 21:14:25 pm »
Umowilam sie z nia na jutrzejsze popoludnie na rozmowe. Zolw bedzie juz wtedy po drugiej wizycie u weta. Bedzie mial skorygowany ostatecznie dziob i ogolnie..... weterynarz spojrzy czy jego stan sie poprawil.
Uhhhh...... no nic, musze sie zebrac i jakos przekazac jej, ze zolwiczka potrzebuje terrarium i innych "zolwiowych akcesoriow".
Ale jesli ona powie cos w rodzaju: "niestety, dziadkowie nie kupia terrarium, zolw zyl u nich tyle lat wiec i teraz pozyje. to ich pupil a ja dalam Ci go tylko na weekend. a teraz oddaj mi MOJEGO zolwia"
To co? mam jej odpowiedziec: "nie, nie oddam Ci, to juz moj zolw"?
Ch@lera! Beznadziejna sytuacja, po prostu beznadziejna....
Probuje postawic sie w sytuacji tych ludzi..... oni sa pewni, ze dobrze sie nim zajmowali. Jak ja bym zareagowala gdyby ktos teraz zabral mi psa i powiedzial, ze powinnam trzymac go w wannie i karmic salata? A jak nie to juz nie jest moj pies? (<--- przyklad majacy na celu ukazac jak absurdalne moga sie wydac tym ludziom moje argumenty ;) )

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #68 dnia: 27.04.2009, 21:52:34 pm »
Rozumiem, że rozmowa nie będzie łatwa i przyjemna.
Nikt nie lubi krytyki. A Ci ludzie trzymali żółwia tyle lat - i skoro jadł, chodził i nie chorował to myśleli, że wszystko jest OK. Netu to pewno na oczy nie widzieli.
Nie wiem co bym powiedziała - że byłam z żółwiem u weta i stwierdził, ze z nim nie najlepiej i zwierzak wymaga leczenia i zmiany warunków. Powiedzieć, że masz znajomego weterynarza, który się zwierzakiem zajął i go podreperuje na zdrowiu. Umówic się z tymi ludźmi - pokazać i im fotki terrariów, wykaz roślinek dla zółwia. Pokazać koszty związane z utrzymaniem żółwia - lampy, prąd, wet. Zaproponować odkupienie od nich zwierzaka? Zaproponować, że będziesz zwierzaka leczyć i będziesz go z nim odwiedzać, żeby zobaczyli jak ładnie i zdrowo wygląda? Kurczę, skomplikowane to...A wiem, że niestety strasze osoby bywają bardzo uparte...:(
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline Jakub

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 23
  • Testudo Hermanni żółw grecki o imieniu Tuptuś
« Odpowiedź #69 dnia: 28.04.2009, 09:16:27 am »
W pełni cię rozumiem. Moja ciocia też ma żółwia i nie jest on w zbyt dobrych warunkach. Karmią go na okrągło owocami, sałatą, ogórkiem, pomidorem nie ma dostępu do lamp jest duży ponad 20cm ale tero ma może z 35cm na 35cm ma piramidki jest puszczany na ziemię nigdy nie był kąpany nigdy nie zimował ma brzydki zapach jedynie ma wybieg na podwórku
Pozdrawiam Jakub

Offline Świetlik

• **
« Odpowiedź #70 dnia: 28.04.2009, 10:18:13 am »
Jakub- myślę, że powinieneś spróbować pogadać z ciocią- jednak inaczej rozmawia się z rodziną, a inaczej z obcymi, albo dalszymi znajomymi.
Kapsel, Rambo i Pestka

Offline Erin

• *
« Odpowiedź #71 dnia: 28.04.2009, 18:38:53 pm »
Ide pogadac z kolezanka. Trzymajcie kciuki!  :-\

Offline Świetlik

• **
« Odpowiedź #72 dnia: 28.04.2009, 18:54:30 pm »
POWODZENIA! Wierzę w Ciebie! :-*
Kapsel, Rambo i Pestka

Offline Erin

• *
« Odpowiedź #73 dnia: 28.04.2009, 21:57:21 pm »
Wrocilam.
Na szczescie rozmowa poszla dobrze. Kolezanka bardzo przejela sie zolwikiem.
Wrocil on do jej dziadkow ale juz w zbitej przeze mnie skrzyni. Bedzie ona przerobiona na terrarium.
Podsumowujac: zolw wrocil do starych wlascicieli ale na nowych warunkach!:) Bede pomagac w budowie terrarium i w opiece nad zdrowiem zolwika.
Mysle,ze teraz jego zycie sie odmieni! :D

PS: a ja zakochalam sie w zolwiach..... kompletnie! Chyba pomysle o wlasnej malutkiej gadzince..........  ^-^

Offline Erin

• *
« Odpowiedź #74 dnia: 28.04.2009, 22:34:11 pm »
Za szybko sie ucieszylam.
Kolezanka dzwonila, dziadkowie nie maja miejsca na terrarium, nie chca terrarium.... i ogolnie chca sie w takim ukladzie pozbyc zolwika.... d@pa.
Zobaczymy jak sie sprawa potoczy..........