Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 11.07.2025, 20:39:16 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: ŻÓŁW W POTRZEBIE! Jaka Wasza opinia? Pomóżcie!  (Przeczytany 52870 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 69
Odp: ŻÓŁW W POTRZEBIE! Jaka Wasza opinia? Pomóżcie!
« Odpowiedź #75 dnia: 28.04.2009, 22:42:35 pm »
Ale to chyba dobrze ze go nie chca ? to ty jutro z rana lec i go zabierz spowrotem jeszcze im podziekuj i powiedz ze zawsze chcialas miec zolwia itp.

Offline kamka

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #76 dnia: 28.04.2009, 22:46:44 pm »
To jak chcą sie go pozbyć, chyba nie mają watpliwosci, gdzie powinien trafić? :D

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #77 dnia: 28.04.2009, 22:53:42 pm »
Erin - to w sumie dobrze, że chcą go oddać, a nie po prostu z powrotem na podłogę wyrzucili.
Odbierz go zaraz jutro nim się rozmyślą, że go jednak może bez terra zostawią.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline evereen

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #78 dnia: 28.04.2009, 23:33:37 pm »
Wiesz co mi przyszlo do głowy - jestem pewna, ze oni nie maja jej zarejestrowanej. I tu dodatkowo w rozmowach mozna postraszyc, ze ktos moze doniesc lub cos w tym stylu wiec moga miec klopoty. I gdyby chceli ja sprzedac (komus innemu niz Tobie) , to tez jest argument przeciw, ze legalnie sprzedawac  bez papierow to bardzo duze ryzyko zapłacenia kary i konfiskaty zółwia.
Więc jest duza nadzieja, ze Ci ja spowrotem oddadza. Nawet jezeli by chcieli jakas symboliczna kwote to mysle, ze warto im dac dla dobra zolwinki.

Pozdr.

Offline Erin

• *
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #79 dnia: 29.04.2009, 16:10:22 pm »
Witajcie,
dzis bylam u kolezanki. Jej babcia wcisnela mi zwrot kosztow leczenia i zolwia rowniez chca mi bardzo oddac. Teraz pozostalo tylko rozmowic sie z rodzicami u ktorych jeszcze mieszkam. Bo trzeba bedzie znalezc miejsce w mieszkaniu na postawienie terrarium..... Mam juz 3 psy, 4 koszatniczki, krolika i 2 papugi....wiec to wcale nie bedzie takie proste......
A jakie wymiary terra bede potrzebne dla takiego sporego gadzika? (ma 15cm skorupke) i czy on jeszcze urosnie? Musze wszystko wymierzyc i obmyslic....  ::)

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 69
« Odpowiedź #80 dnia: 29.04.2009, 16:20:02 pm »
Ale super!!!!!..., tyle zamartwiania a tu wyszlo ze dziadkowie wcale nie tacy zli, jesli chodzi o tero to,to co skonstruowalas wcale nie jest zle , zostaw je ,tylko podwyz scianki , ale za to uzac mu super wybieg w ogrodku lub balkonie ;).

Offline Świetlik

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 33
« Odpowiedź #81 dnia: 29.04.2009, 16:22:08 pm »
EXTRA!
No pewnie masz radochę! Nowy mieszkaniec w domu, zawsze weselej, życzę powodzenia!
Kapsel, Rambo i Pestka

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #82 dnia: 29.04.2009, 16:25:48 pm »
To się szcześliwie wszystko dobrze kończy...:) A dziadkowie całkiem przyzwoicie się zachowali.

Spokojnie, tak jak Malwa napisała zostaw tą skrzynkę co zrobiłaś. Jak ziemi z czasem nasypiesz to można ją podyższyć.

Żółwik jeszcze urośnie -do ponad 20 cm mogą mieć skorupy.

Offline Erin

• *
« Odpowiedź #83 dnia: 29.04.2009, 16:56:44 pm »
uhhhh.... tak, nowy mieszkaniec..... tylko gdzie ja go wstawie?;) No nic, zaraz cos wymysle....
Ta skrzynia ma 120cm na 70cm. Moze rzeczywiscie uzyje jej jako szkieletu. Zreszta porozmawiam z moim tata. On jest zmyslny facet, razem cos zbudujemy :D

Czy myslicie, ze sprzet tego typu wystarczy?:
http://allegro.pl/item621742676_hygrometr_termometr_zestaw_sklep_warszawa.html
albo
http://allegro.pl/item619365343_higrometr_termometr_zegarek_supercena_gwar_fv.html
Czy lepiej kupic jakis elektroniczny programator? i czy taki programator sam ustawia wysokosc temperatury i wilgotnosc?

Mysle tez o takich sprzetach:
miseczka na jedzenie: http://allegro.pl/item619171252_miska_na_pokarm_wode_dla_gadow_do_terrarium.html

ozdobka drzewkowa: http://allegro.pl/item622341829_sztuczne_drzewko.html

kapielisko: http://allegro.pl/item623198655_duzy_ceramiczny_basen_do_terrarium_rewela.html

A czy podloze moze byc z domieszka czegos takiego? : http://allegro.pl/item615477534_torf_podloze_kokosowe_terarium_kokos.html

ankan- jestes podobnie jak ja z lodzi......  Czy u nas da sie kupic wszelkie wyposazenie do terrarium w rozsadnych cenach? Gdzie Ty kupujesz sprzet dla zolwi? :>

Wybaczcie te wszystkie pytania i linki..... ale sie bardzo podekscytowalam ;D ;D ;D

Offline Erin

• *
« Odpowiedź #84 dnia: 29.04.2009, 17:05:40 pm »
Co do dziadkow..... rzeczywiscie okazali sie bardzo rozsadnymi ludzmi. Zreszta babcia tej kolezanki jest po studiach biologicznych.... Oni po prostu nie wiedzieli, ze zolwik nie moze chodzic po podlodze... a co do diety- tak poradzil im weterynarz:/ Kiedy dowiedzieli sie, ze musza zorganizowac terrarium......to ich przeroslo. nie maja sily o to wszystko dbac.. a ze chca jak najlepeij dla zolwiczki przekazuja ja mi.... i swietnie:) kurcze, zakochalam sie w gadzinie!  :D

Offline Jakub

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 23
  • Testudo Hermanni żółw grecki o imieniu Tuptuś
« Odpowiedź #85 dnia: 29.04.2009, 17:32:17 pm »
Na pewno się przywiązałaś do gadzinki. Te wszystkie sytuacje tak was do siebie zbliżyły. A co do dziadków twojej koleżanki to ich rozumiem no bo nie wszyscy mają środki finansowe i siły aby zbudować terra i wybieg. Bardzo się cieszę że żółwik trafił do ciebie. Dopiero zaczynasz hodowlę a już można by brać z ciebie przykład bo mogłabyś tylko przetrzymać żółwia o ile cie prosili, też puścić go na ziemię, nakarmić sałatą ale ty podeszłaś do tego naprawdę z sercem po prostu zmieniłaś życie tego żółwika i na pewno będzie ci za to wdzięczny i będziesz się nim mogła cieszyć przez długie lata :)
Pozdrawiam Jakub

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #86 dnia: 29.04.2009, 17:34:47 pm »
Czyli wszystko super - bez problemu i nerwów żółwika masz..:)

Powiem Ci, że rzeczy to terra kupuję w różnych miejscach....albo na allegro. Zoolokiki sa kiepsko zaopatrzone. Stosunkowo najlepszy wybór podłoży i żarówek jest w Kakadu na Manufakturze, ale za tanio tam nie mają...:(

Co to tych rzeczy co podałaś:
- drugi termohigrometr jest lepszy, te małe przylepiane gówienka nie są zbyt dokładne. Tylko lepiej już wydać trochę więcej kasy i kupić taki z sondą, coby można było mierzyć temp. i wilgotność w 2 punktach terra. Do kupienia przez net, w zoologikach nie widziałam. Ewent. mozesz zobaczyć w Castoramie albo Praktikerze - jeden z sonda tam kupiłam.

- programator niepotrzebny, możesz kupić taki czasowy włącznik-wyłącznik do kontaktu, żeby się światła zapalały i gasły same. Castorama, praktiker albo net - około 15-20 zł.

- na miseczki i kąpielisko z zoologika szkoda kasy - kup w ogrodnicznym duży i mały podstawek pod kwiaty - ceramiczny lepszy - i będzie taniej. Takie zwykłe, brązowe sa całkiem dobre. Kup mu tez ceramiczną doniczkę albo taką wiklinowa osłonkę do kwaitów na kryjówke.

- drzewko sztuczne też mu niepotrzebne. Jak chcesz to mu wstaw naturalną roślinkę albo trawkę. Plus nazbieraj kilka większych kamieni.

- brykiet kokosowy można kupić w zoologiku. Dobrze go przemieszać z ziemią. Ziemię można wykopać, albo kupić taką nazwyklejszą do kwiatów.

- plus lustrzanka - 60W i UVB - z tym mozesz poczekać, bo teraz ma słońce naturalne.

Offline Erin

• *
« Odpowiedź #87 dnia: 29.04.2009, 21:09:34 pm »
Jakub, tak, gadzinke zdecydowanie pokochalam. Nigdy jakos specjalnie nie fascynowaly mnie gady.... ale przez te historie sporo sie pozmienialo ;)

ankan- uhhh... w kakadu zdecydowanie tanio nie jest.... Predzej pojade na gielde na "Start" w niedziele. Tam maja pelno gadow wiec i sprzet powinni miec.
Rzeczywiscie kupie ten z sonda. Wylacznik czasowy tez jest dobrym pomyslem:)
Co do roslin..... naturalne beda i trawka bedzie..... A to sztuczne..... oj taka ozdoba, ktorej nie polknie ;) Jesli starczy przestrzeni w terra, to moze kupie;)
Kryjowke rowniez zmontuje!
Ogolnie bardzo spodobalo mi terra Kapsla. Wlascicielem jest Swietlik. Bardzo pasujacy wystroj:)

Offline Świetlik

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 33
« Odpowiedź #88 dnia: 29.04.2009, 21:18:30 pm »
Oj dziękujemy :DAż się zawstydziliśmy <angel>
Kapsel, Rambo i Pestka

Offline Erin

• *
« Odpowiedź #89 dnia: 29.04.2009, 22:24:23 pm »
Swietlik, oj nie zawstydzaj sie!;) Lepiej powiedz jak teraz Kapselkowi sie mieszka, bo czytalam , ze malenstwo mial jakies przemeblowania?:>

A sluchajcie..... jak mozna zolwiowi umilic zycie na balkonie, jesli nie mam tam miejsca na wybieg?:| Niestety moj balkon jest calkowicie zagospodarowany przez mojego tate... (zrobil tam w jednej czesci wielki skalniak, w innej zbudowal z glazow donice z bluszczem, ustawil kamienny stol.... ma zapedy na ogrodnika;) ) ehhh.. ogolnie niewiele miejsca zostalo........