Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 28.06.2025, 16:30:37 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Benedykt i Emilia oraz inne gady  (Przeczytany 320639 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 49
  • Osada Żółwikowo
Odp: Benedykt i Emilia oraz inne gady
« Odpowiedź #390 dnia: 19.03.2012, 21:12:45 pm »
Dziękuję Wam gorąco! Bardzo bym chciała móc już wypuszczać je na wybiegi, ale niestety, na razie nie ma słupków do ogrodzenia, jakie kupujemy, więc czekamy, aż je sprowadzą. Ale potem powinno już pójść szybko. Dzisiaj było niby słonecznie, ale wiał taki zimny wiatr, że wolałam zostawić żółwiki w piwnicy.
No i Maniuś jeszcze nie był wynoszony na taras, bo w terrarium ma jednak tych 25-30 stopni. Boję się go gwałtownie schłodzić. Może powinnam go jakoś hartować? Jak myślicie? Ale chyba i tak raczej przed majem nie będę go wynosić na powietrze.

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #391 dnia: 19.03.2012, 21:52:55 pm »
Z tym żółwikiem z terrarium to ja też bym poczekał do maja, ewentualnie końca kwietnia. :)

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #392 dnia: 20.03.2012, 00:34:10 am »
Mańka można zacząć wynosić na kilka godzin w ciągu dnia, jak jest słońce i w tym słońcu 20-kilka stopni. Nawet na początek na godzinę, czy dwie. Z czasem jak będzie cieplej zostanie na dłużej. A żeby szoku nie było zmniejsz mu temp. pod żarówką do 32-33 stopni. 
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline an_na

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #393 dnia: 20.03.2012, 08:16:53 am »
Ja swojej wykręciłam żarówkę grzewczą i zamontowałam zwykłą. Ma teraz troszkę ponad dwadzieścia stopni a w razie wyższej temperatury mogę bez obaw wystawiać ją na słońce.

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Osada Żółwikowo
« Odpowiedź #394 dnia: 23.03.2012, 23:02:50 pm »
Dzisiaj wreszcie mogłam znów wynieść żółwiki na taras. A potem zrobiło się tak ciepło, że żółwiki zrobiły się nader aktywne w tych swoich skrzynkach. No więc te trzy najaktywniejsze powędrowały do zeszłorocznych zagródek: Benedykt i Emilka do własnych, a Anzelm do mojego zeszłorocznego ogródka ziołowego. Zobaczcie na zdjęciach, jak sobie radziły.
Benedykt zwiedzał i chyba przypominał sobie ulubione miejsca, w końcu wszedł pod kawałek kory i tam zasnął.
Emilka zaszyła się między górką ziemi a ogrodzeniem i zapadła w drzemkę. Ale gdy wnosiłam żółwie do domu, spała już w swoim kamiennym domku. Poznała chyba miejsce.
A dla Anzelma to było zupełnie nowe miejsce, więc chodził sobie ostrożnie i skubał różne wyłażące spod ziemi roślinki. Znalazłam jakieś pierwsze malutkie listki mniszka dla Anzelma. Na zdjęciu właśnie je zajada.
No i jeszcze przywieziony dzisiaj materiał na nowe wybiegi: ładny piaskowiec i panele ze słupkami na ogrodzenie. Od jutra budowa. :)

Offline Dorcia

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #395 dnia: 23.03.2012, 23:21:46 pm »
No cudnie :)
Eh, drzemka na świeżym powietrzu, jak ja im zazdroszczę.
Anzelm wydaje się być w swoim żywiole i taki zadowolony, że dopadł jedzonko  :)
A co tam u Mańka?

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Osada Żółwikowo
« Odpowiedź #396 dnia: 23.03.2012, 23:28:44 pm »
Maniuś nadal pod lampką. Nie jest jeszcze tak ciepło, żebym się nie bała, że się przeziębi. Tylko za radą obu Ań nieco obniżyłam mu temperaturę. Może w przyszłym miesiącu będzie już zdecydowanie cieplej, wtedy zacznę go wynosić.
Aha, i uświadomiłam sobie, że nie zamieściłam jeszcze wiosną ani jednego zdjęcia Jadwigi! Więc oto ona, podczas dzisiejszego śniadania. Szybko opróżniła miskę, oj, szybko. :)

Offline Dorcia

• **
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #397 dnia: 23.03.2012, 23:40:34 pm »
Aż nie mogę się doczekać zdjęć całej ferajny na słoneczku :)
Bemilka, jesteście niesamowici!

Offline !Mateusz!

• **
  • Reputacja: 13
  • Pozdrowienia dla żółwiarzy... :)
« Odpowiedź #398 dnia: 24.03.2012, 07:42:22 am »
Śliczne żółwiki... a jakie zadowolone :) czekamy na więcej fotek !  ;)

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #399 dnia: 24.03.2012, 10:16:56 am »
Brawo Bemilka!

Widzę, że już wszystko przygotowane do budowy wybiegów! :)
Prosimy o stałe relacjonowanie.

Offline Tośka

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 65
  • stepki i greki :)
    • Serwis molosy.pl
« Odpowiedź #400 dnia: 24.03.2012, 19:31:00 pm »
Bemilka tak Ci pozazdrościłam tych spacerków Twoich skorupek,ze dzis telefonicznie dyrygowałam rodziną.Tosia poszła na spacer,Julcia ja pilnowała.Marek później na szybko ogrodził ją brzózkami  :D.Wcinała suche liście brzozy!
Czasami nie uzywam znakow polskich,ale to tylko dlatego,bo uzywam telefonu

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Osada Żółwikowo
« Odpowiedź #401 dnia: 24.03.2012, 22:54:03 pm »
Tak, ja też nie mogę się nacieszyć ich spacerami. :D
Na szczęście dzisiaj było jeszcze cieplej niż wczoraj, więc działy się rzeczy ważne. :D
Po pierwsze - Maniuś też poszedł na taras. Razem ze swoim terrarium, żeby czuł się bezpieczniej. Wygrzewał się na słoneczku przez jakieś trzy godziny. Wyglądał na zadowolonego. :)
Po drugie - na wybieg Benedykta trafiły dzisiaj trzy stepówki: Jadwiga, Elżusia i Antolka. Chodziły sobie dość podekscytowane, kosztowały rosnących tam roślinek, a w końcu każda znalazła sobie miły kącik i poszły spać. Jadwiga odkryła kryjówkę z kory, dziw, że się pod nią zmieściła. :) Antolka zajęła domek Benedykta, o wiele dla niej za duży, ale chyba jej się podobał. :) A Elżusia zaszyła się w pnączach tak, że trudno ją było wydobyć. :)
Po trzecie - Benedykt został wypuszczony do ogródka ziołowego razem z Anzelmem. O tę parę bałam się najbardziej, ale jakoś byli obaj bardzo spokojni i zupełnie nie zwracali na siebie uwagi, a pod koniec dnia obaj zgodnie schowali się pod krzakiem bzu i zasnęli. Na zdjęciu widać, jak bardzo grek grekowi nierówny. :( Biedny Anzelm. :(
Emilka obchodziła swoją zagródkę z tym samym entuzjazmem co wczoraj. I znów poszła spać do domku. Aż żal ją było wyciągać.
A Boleś był tylko na trawniku albo w swojej skrzynce. Nie wiem, jakoś jest mi nieswojo na myśl o połączeniu trzech samców greckich, z których ten byłby najmniejszy. Spróbuję może innego dnia, gdy będę mogła stale je obserwować.

Offline !Mateusz!

• **
  • Reputacja: 13
  • Pozdrowienia dla żółwiarzy... :)
« Odpowiedź #402 dnia: 25.03.2012, 10:06:39 am »
śliczne zdjęcia... ja bym się bał połączyć 3 samce greka ...czekamy na więcej fotek !

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #403 dnia: 25.03.2012, 20:13:45 pm »
Bemilko, czy te trzy stepówki będą miały wspólny wybieg? :)

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Osada Żółwikowo
« Odpowiedź #404 dnia: 25.03.2012, 20:32:15 pm »
Tak. Już wczoraj i dzisiaj były razem. Wygląda na to, że zupełnie nie przeszkadza im wzajemna obecność. Tylko Maniuś jest osobno, bo jest chłopcem. :) Wczoraj wyniosłam go z całym terrarium, ale na dłuższą metę to trochę niewygodne, więc dzisiaj zrobiłam mu prowizoryczny wybieg z dwóch połączonych koszyków do lodówki. Trzeba było je związać drutem, bo bardzo szybko wpadł na to, jak je rozsunąć, żeby wydostać się z zamknięcia. A potem już siedział sobie na słoneczku. Miał tam jeden róg osłonięty koszykiem, żeby mógł schronić się przed słońcem. I podstawkę z wodą, której na zdjęciu jeszcze nie ma.
Chcę Wam jeszcze pokazać, o ile poszerzamy wybiegi. Myślałam, że to będzie jakieś 70 cm, a jest sporo ponad metr. :) Na razie malujemy panele i słupki na ogrodzenie dwiema warstwami farby ochronnej. O ile pogoda dopisze, już wkrótce będziemy stawiać nowe ogrodzenie.