Tak jak w temacie fotorelacja z Łódzkiego zoo z wyszczególnieniem gadzinek
Niestety nie znalazłem nikogo kto byłby w stanie mi coś opowiedzieć, co i jak bo "...Pan który się tym zajmuje jest na urlopie a ja jestem od rybek"
Więc Musicie wierzyć w to co widzicie na zdjęciach i w to co tutaj napiszę
Na początek osobny budyneczek w którym jest masa żółwi stepowych, peloponeskich, greckich i marokańskich - niestety trafiło do Naszego zoo jakieś 3 może 4 lata temu z przejętego przemytu było ich wtedy ponad 500!!!!
Część padła a żaden ogród w Polsce nie chciał przyjąć nadwyżki
(Od razu przepraszam za jakość zdjęć, bo wszystkie były robione przez szybę - mimo to starałem się o ich możliwie wysoką jakość)
Cały ten budyneczek jest tylko dla żółwi:
1)
Tutaj widok tego co jest w środku( nie chcę nikogo bronić ale te żólwie tak wyglądały jak tutaj trafiły i musze przyznać że dbają o nie jak tylko się da- są aktywne i niestety tego już nie mam na zdjęciach żółwie AKTYWNIE prowadzą tam gody
)
2)
Tutaj już w innym budynku (główne wiwarium) terraria z żółwiami i wężami i chyba jakimś waranikiem
3)
a teraz żółwiki lądowe które znalazłem w tym budynku:
4)
5)
6)
był jeszcze dorosły ładny grek ale niestety moje usilne próby wykonania w miarę czytelnego zdjęcia nie wypaliły więc go tutaj nie zobaczymy (co najmniej póki nie podszkolę się w fotografii;) )
teraz żółwie lubujące wodne środowisko (są w kilku miejscach tj.: w dawnym basenie hipopotama-tam mają super warunki; w Wiwarium tam też mają masę miejsca; i trzy maluchy żółwia błotnego w budynku z rybami)
7)
9)
10)
11)
teraz dwa zdjęcia jednego zbiornika którego po prostu nie miałem jak sfotografować w całości
12)
13)
14)
15)
Z żółwików to by było na tyle
a Tutaj w formie bonusu jeszcze kilka foteczek
w pawilonie dla ptaków natknąłem się na coś takiego (zdjęcie poniżej) opis ptaka i jego "odlew" opisany także w piśmie Brajla - Ciekawa rzecz, szkoda że tylko pojedynczy egzemplarz ale może z czasem tego typu pomocy naukowych przybędzie [ mi osobiście takie coś się bardzo podoba
)
16)
17)
18)
19)
20)
21)
ZDJÊCIE DLA SPOSTRZEGAWCZYCH
22)
23)
domek kameleona jemeńskiego
24)
25)
26)
27)
Gablot było jeszcze kilka między innymi z pytonami ametystowymi kajmanem okularowym i innymi wężami oraz owadami i płazami ale były oblegane przez ludzi i w przeciwieństwie do pozostałych przy tych nie udało mi się wygonić ludzi ;P
Pozdrawiam i czekam na recenzję
Filip "still"