Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 08.07.2025, 16:04:05 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: 100 pytań o...  (Przeczytany 36614 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ןคภ ๒z

• Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 37
  • greki Stefan i Daisy
Odp: 100 pytań o...
« Odpowiedź #105 dnia: 25.08.2013, 22:24:12 pm »
Zdecydowanie. Stefek też twardy. :P
Pozdrawiam ןคภ ๒z

Offline anita

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #106 dnia: 28.08.2013, 13:33:49 pm »
Martwić się czy nie??

Czesia w dniu przybycia do nas ważyła 547g, ważona była co tydzień i waga była następująca --> 547g --> 556g --> 555g --> 549g

Tendencja spadkowa i nie wiem czy się martwić czy to normalne. Czesia jest u nas od 2 sierpnia, dostaliśmy ją wieczorem, zaraz poszła spać. Rano dostała granulat  :'( a od tamtego razu jest tylko na zielenince i wodzie. Ma cały czas dostęp do wody, jedzonko też zawsze zostawia, nigdy nie zje wszystkiego więc chyba głodzona nie jest  :-\ dajemy jej mniszka, babkę lancetowatą i zwyczajną, żółtlicę, wykę, cykorię podróżnika, koniczynę białą i czerwoną, raz dałam jej kwiat malwy ale nie była zainteresowana... Martwię się  :(

Offline oliwka660

• Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 44
  • Frania i Fela -żółwice stepowe :)
« Odpowiedź #107 dnia: 28.08.2013, 13:41:59 pm »
Nie martw się, to może być wina czy Czesia była w tym momencie wypróżniona np... :)
Albo była najedzona lub odwrotnie..
To też robi różnicę tych kilka gr.
A waga może się pomylić o 1 gr.
Ja bym nie panikowała. :)
Pozdrawiamy Oliwia, Frania i Fela :D

Offline anita

• **
« Odpowiedź #108 dnia: 28.08.2013, 13:44:23 pm »
Właśnie zrobiła mega ogromną kupę (jeszcze takiej u niej nie widziałam) i zważyłam ją jeszcze raz. 533g to już jest różnica... ostatnie ważenie było przed kupą ale w porównaniu z tą dzisiejszą nie była nawet w połowie tak duża jak ta przed chwilą  :o Myślę że po wypróżnieniu nie miała by mnie niż 550g  :(

Dodano 28.08.2013, 15:27:56 pm
Tak sobie pomyślałam, że może ona chudnie bo ma w końcu gdzie kalorie spalać. Do tej pory w akwarium siedziała, długości 40cm, to chodziła tylko z kąta w kąt, a teraz jednak wspina się, cały czas chodzi, czasem wręcz "biega"... sama nie wiem, wymyślam sobie opcje pocieszenia ;)
« Ostatnia zmiana: 28.08.2013, 15:27:56 pm wysłana przez anita »

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #109 dnia: 28.08.2013, 16:11:42 pm »
Myślę, że ubytek wagi jest póki co niewielki i nie ma się co przejmować. Gadzina zmieniła warunki, dietę - to ma prawo spaść na wadze.
Tak na wszelki wypadek badałaś jej kupę na obecność pasożytów? Jesli nie, zbadaj.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline anita

• **
« Odpowiedź #110 dnia: 02.09.2013, 08:48:37 am »
No i niestety, Czesia będzie musiała wrócić. Ale nie jest źle. Dostanie terrarium. Wchodzę dzisiaj do przedszkola a w miejscu gdzie stało akwarium z rybkami stoi to samo akwarium ale rybek w nim nie ma. Wysypane jest trocinami, świeci lampka itd. Zagaduję panią co dalej z żółwiem a ona, że zlikwidowali rybki i stanęło że akwarium będzie dla Czesi. Akwarium duże, więc ok. Jutro pogadam dokładniej, bo dzisiaj się do pracy spieszyłam. Mówiłam już o zmianie podłoża, o kryjówce no i dieta przede wszystkim. Nie popuszczę im teraz. Będę jej codziennie przynosić zieleninkę, no i dalej będę suszyć coby na zimę miała też, bo nie wiem jak to z zimowaniem u niej będzie. No ale wszystkiego nie przeskoczę niestety :( Mam nadzieję, że chociaż pobyt u mnie dobrze jej zrobił, nałapała słonka. i postaram się na wiosnę zabrać ją na wybieg na balkon ;)

Smutno mi, pewnie jutro wróci do przedszkola już...

Offline Lulka

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 34
« Odpowiedź #111 dnia: 02.09.2013, 09:13:30 am »
Boże!!! Przecież ten żółw musi być zimowany... Wątpie, że dieta się zmieni   :'( bardzo zła wiadomość

Offline anita

• **
« Odpowiedź #112 dnia: 02.09.2013, 09:34:49 am »
Sama będę ją karmić ;) mówiłam, że te granulki to masakra, pani była w szoku, bo jej polecili w zoologicznym... czyli standard. Ale pani jest reformowalna więc mam nadzieję, że da się z nią współpracować ;)

Offline Tomasz!

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #113 dnia: 02.09.2013, 10:05:58 am »
Nie pomyślcie o mnie źle, ale ja bym skłamał, że żółw uciekł i próbuję go znaleźć.
Domyślam się jednak, że na to już za późno...

Szkoda żółwia, bo mógłby jeszcze być na wybiegu do października....
A zimowanie?

Nie da się jeszcze czegoś wykombinować? :(

Offline Minka

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 24
  • Żółwie stepowe- Maniek i Marcelinka :)
« Odpowiedź #114 dnia: 02.09.2013, 10:10:52 am »
dokładnie też tak bym zrobiła.. albo nakłamała, ze żółw jest chory, no ale przecież  istoty w potrzebie nie zostawisz i zagwarantujesz mu drogą, drogą opiekę weta. Leczenie żółwi trwa bardzo długo... Odeślij tez panią na te części forum ( nie mówię naszego bo tu jest o Czesi) o zimowaniu, o prawidłowym wybiegu itp.. To czasem tez ludzi przeraża.. o zbieraniu ziół, utrzymywaniu wilgotności.. Może się jednak rozmyśli i Czesia wróci  do Ciebie
W sprawie gehenny zwierząt
nie wystarczy bić na alarm,
trzeba bić po gębie.

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #115 dnia: 02.09.2013, 11:52:50 am »
No niestety wszystkim pomóc się nie da, jeśli faktycznie zostanie w przedszkolu to tyle dobrze że pomożesz im w opiece nad żółwiem. A może przedszkole ma jakieś fajne podwórko gdzie możnaby jej zrobić wybieg? wątpie czy w ogóle byłaby taka możliwość ale pokombinować zawsze można, przy okazji dzieciaki się dużo nauczą nt opieni nad żółwiem.

Offline darcia23

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 6
  • Todzia, Magellan, Emi :)
« Odpowiedź #116 dnia: 02.09.2013, 15:06:28 pm »
Szkoda,że musi wracać, myślałam,że się uda. Będzie miała dobrą opiekę dopóki Twoje dziecko chodzi do przedszkola. Pewnie gdybyś powiedziała,że uciekła to musiałabyś odkupić nową gadzinkę. Z tego zrobiłby się pewnie problem na całe przedszkole.

Offline anita

• **
« Odpowiedź #117 dnia: 02.09.2013, 15:26:16 pm »
Moglabym pokombinowac ale musze tez myslec o tym, ze Korni jeszcze 2 lata tam bedzie chodzic wiec nie chce robic afery, sami rozumiecie. Maja fajny, na prawde duzy teren dookola20-25  arow pewnie wiec moze cos da sie wymyslic...

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #118 dnia: 02.09.2013, 16:02:22 pm »
To zaproponuj im żeby coś zbudowali, często w przedszkolach jest tak że dzieci dbają o przedszkolny ogródek, tutaj mogłyby dbać o wybieg Czesi. Sadzić kwiatki, układać kamyczki i patyki. Dobrze zrobiłyby jej też spacerki po trawce pod czujnym okiem jakiegoś opiekuna ;) ja myślę że jakby pani przedszkolanka była chętna do współpracy to dałoby się zorganizować jej godne warunki. Dzieci mogą jej zrywać chwasty kiedy bawią się na dworze - na pewno jakieś się znajdą na tak sporym terenie :)

pereleczka0605

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: 02.09.2013, 19:16:04 pm »
Droga Anito, bez kłamstw może da się również sprawić aby żółw w Twoich dobrych rękach pozostał. Przygotuj się do rozmowy z Panią w przedszkolu, wypisz na kartce dokładnie wymagania, temperatura, wilgotność, wymogi zbierania zielsk czystych bez zanieczyszczeń, kupna drogich lamp, konieczności zimowania- jak źle zazimują to doprowadzą do śmierci gada, odrobaczaniu, drogim leczeniu u profesjonalisty weta,dzieci jak ręce kładą do terra to przy kontakcie z odchodami zarażenie salmonellą(ale o to ciężko). Z resztą jak zadałaś sobie trud nauczenia się jak dbać o gadzinkę to wiesz co mam na myśli. Przecież każdemu jak się mówi o wymogach to ludzi to przeraża, wiem po swoich znajomych. Zaproponuj, że w zamian za żółwia kupisz dzieciom do tego akwarium świnkę morską, którą dotykać będą mogły a żyje też długo bo Peruwianki około 8 lat do 10 nawet. Możesz również zaproponować jak nie świnka to kupno do przedszkola czegoś w porównaniu na koszt zakupu żółwia. Myślę, że jak Pani jest reformowalna to zgodzi się żebyś w jakiejś formie zapłaty albo coś kupiła dla przedszkola, zapłaciła za żółwika lub podarowała im świnkę i dopóki Twoje dziecko tam będzie uczęszczało możesz kupować trocinki i karmę dla świniaka. Miesięczny koszt nie wysoki a każda ze stron myślę będzie zadowolona. Dzieci najbardziej bo żółwia dotykać nie mogą, odgłosów nie wydaje a świnka jest zwierzakiem towarzyskim i przedszkolaki bardziej z niej mogą być zadowolone niż z gada.
SPRÓBUJ MOŻE W TAKI SPOSÓB UDA CI SIĘ ZATRZYMAĆ ŻÓŁWIKA I DALEJ DAWAĆ MU PORZĄDNE WARUNKI BO PRZEDSZKOLE TO NIE MIEJSCE DLA ŻÓŁWIA.