Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 05.07.2025, 07:36:24 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Nowo zakupiony maluszek nie chce jeść :( [scalony]  (Przeczytany 31905 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline żółw-czesiek

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 9
Odp: Nowo zakupiony maluszek nie chce jeść :( [scalony]
« Odpowiedź #30 dnia: 19.08.2009, 22:01:20 pm »
Basiu ja do Ciebie mam pytanie. napisałaś, że roślinki te same ale z łąki lub lasu to dwie różne sprawy.jak rozumiem uważasz, że  karmienie żółwia przez dłuuuższy czas tymi z lasu może mieć niepożądany wpływ czy tak? 

Offline Basia

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 37
« Odpowiedź #31 dnia: 20.08.2009, 00:48:04 am »
Nie, nie uważam tak, że rośliny z lasu mogłyby mieć niepożądany wpływ, ale uważam, że podawanie ich przez dłuższy czas nie miałoby tak dobrego wpływu jak tych z łąki, a to z powodu ich wartości wykształtowanych z rośnięcia w słońcu na łące. Nawet wygląd tych samych gatunków bardzo się różni w dwu miejscach, nie mówiąc już o zapachu, smaku i różnych innych skarbach.
Anett wie jednak co robi, jak wyżej napisała.

Offline Tomgrabal

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #32 dnia: 24.09.2009, 11:39:59 am »
Witam!

W piątek kupiłem żółwia obrzeżonego, rok z miesiącem, zdrowy, twardy karapaks, czyste, czarne oczka, ruchliwy maluszek.

Ale nic nie chce jeść, ani świeżej trawy itp. ani tej suszonej karmy, oczywiście, mam świetłówke UVB 10 i lampę grzewczą 60W.

Wiem, że może się jeszcze nie zaaklimatyzował i dlatego tak... lecz trochę się niepokoję, więc piszę...
Robimy akcje: Aparaty dla Kuby! Kto chce się dołożyć, Więcej info na moim profilu Nasza Klasa.

Offline Świetlik

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 33
« Odpowiedź #33 dnia: 24.09.2009, 12:05:45 pm »
W sumie masz go dość niedługo, zatem myślę, że może się jeszcze nie zaklimatyzował. Nie podawaj mu trawy, lecz rośliny- mlecze, koniczynę, babkę, cykorię podróżnika. Jaka to sucha karma?

Trzeba żółwika obserwować, dać mu dużo spokoju w tych pierwszych dniach. Niech się oswoi z otoczeniem, zapachami itd. Z pewnością niedługo zacznie jeść.
Kapsel, Rambo i Pestka

Offline Tomgrabal

• *
« Odpowiedź #34 dnia: 24.09.2009, 12:29:19 pm »
 Herbal Pets - Karma ziołowa

A terrarium ma: 90X45X45

Może go przełożyć w coś mniejszego narazie, co??
Robimy akcje: Aparaty dla Kuby! Kto chce się dołożyć, Więcej info na moim profilu Nasza Klasa.

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 69
« Odpowiedź #35 dnia: 24.09.2009, 13:49:34 pm »
Hejka, wstaw jakies fotki zolwia i calego tera.
Sama mam marginate , i musze przyznac ze tez jest tatkiem niejadkiem , szczegulnie teraz po lecie maluchy juz powoli robia sie ospale, jednak tak jak sam stwierdziles maz go dopiero pare dni wiec napewno maluszek sie stresuje , po drugie pewno siedziz tam calymi dniami i sie na niego gapiz lub wkladaz tam ciegle lapska , ale to normalne kazdy z nas tak robi z tym ze jedne zolwie sa bardzo smiale i ruchliwe drugie bojace i plochliwe, to wszystko napewno nie pomaga mu w zaklimatyzowaniu sie w nowym terarium.

Offline gosia101097

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 3
  • Żółw stepowy - Toto
« Odpowiedź #36 dnia: 24.09.2009, 16:02:35 pm »
ja co prawda nie miałam do czynienia  obrzeżonymi ale również wydaje mi się że potrzebuje czasu a po za tym wszystko zależy od żółwia jak ja przyjechałam z toto z giełdy to od razu rzucił się na jedzenie więc wiesz na razie się nie stresuje jak będzie bardzo głody to zje
To,to,to.... TOTO!!!

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #37 dnia: 24.09.2009, 19:10:04 pm »
Koniecznie wstaw fotki.
Wielkość terra jest OK, nie przekładaj żołwia. Daj mu sie zaaklimatyzować. Pokombinuj z pokarmem - jeszcze jest całkiem spory wybór roślin polnych - może okaże się amatorem mlecza, kończyny, babki czy pokrzywy. Bywaja jeszcze kwiaty - bratki, malwy, stokrotki. Jak dalej nic to spróbuj z cykorią. Ale tylko na moment, żeby zaczął jeść.
Tej suchej karmy Herbal Petsa dla żółwi lądowych nie chciał ruszyć nawet mój żarłoczny i niewybredny lamparci. Kupne suszki mają dość intensywny zapach. Porób własne zapasy - będzie zdrowiej dla żółwia.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline Basia

• Reputacja: 37
« Odpowiedź #38 dnia: 24.09.2009, 19:16:16 pm »
Kurcze, jak on wstawi te zdjecia to ja się z mety zakocham ;), i aż się boię tu zajrzeć,

Offline witia

• Moderator
  • *
  • Reputacja: 69
  • Posiadany gatunek: 2 x Testudo hermanni hermanni
    • Strona poświęcona hodowli żółwi greckich
« Odpowiedź #39 dnia: 24.09.2009, 22:39:11 pm »
Hej,

w piątek kupiłeś żółwia, a on do dzisiejszego dnia nic prawie nie je - to już prawie tydzień... Być może to rzeczywiście zmiana otoczenia spowodowała u niego takie zachowanie, albo coś innego... Piszesz, że żółw ma się ogólnie dobrze, ale może warto byłoby wybrać się z nim na kontrolę do weterynarza, tym bardziej, że masz go w sumie od niedawna i go jeszcze mało znasz - może być on np. zarobaczony?! Na fotki żółwia czekamy jednak mimo wszystko - wtedy będzie można powiedzieć coś więcej ;)
Pozdrowienia, Wojtek
www.testudo-hermanni.prv.pl

Offline Tomgrabal

• *
« Odpowiedź #40 dnia: 25.09.2009, 11:45:39 am »
Wczoraj jeszcze napisałem maila do tego sklepu w Poznaniu, gdzie był kupiony, (bo mieszkam w Głogowie).

Odpisali mi, że nie mieli z nim problemów z jedzeniem, jadł u nich; mlecz, trawę jabłka marchew, kukurydzę, to też dałem mu to samo i nic, tylko powąchał to, wlazł na to i poszedł tuptać sobie dalej.

Dziś wieczorem wstawię Wam foty

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #41 dnia: 25.09.2009, 15:23:31 pm »
Hmmm...to coś nie tak. Może tam dostawał podzielone a la sałatka...Spróbuj dać mniejsze kawałki, jak nie to dać żółwiowi z ręki. Podtykaj mu na zmianę różne roslinki - może "zaskoczy"...

Offline Azazella

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #42 dnia: 25.09.2009, 16:24:41 pm »
Chyba wiem o który sklep Ci chodzi :) jeśli ten na niegolewskich, to potwierdzam, że żółwie są w dość dobrych warunkach i jedzą (widziałam). Ponadto to polskie CB :)

Czy żółw ma wodę? Taki maluch musi mieć stale dostępny podstawek z wodą. Możesz też robić taki deszczyk konewką po terrarium - to powinno go pobudzić do picia. Z początku wstaw go kilka razy do tej wody i nalej taką letnią - powinien zajarzyć co i jak i się napić.

Jeśli nie je już tyle czasu, to może podaj mu trochę marchwi - weź obieraczkę i zrób takieo długiego wióra. Daj żółwiowi i nie gap się na niego - potem zobaczysz czy to w ogóle ruszył. Czasem nie widać jak maluch podjada, bo to są małe ilości.

No i działaj szybko, jak nie będzie postępów to do weta znającego się na gadach, bo maluchy są wrażliwe

Offline Tomgrabal

• *

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #44 dnia: 25.09.2009, 18:32:06 pm »
Przesliczny maluch...:)

Terra też masz przestronne. Tylko tak jakoś w nim pustawo. Żółw nie ma kryjówki, miejsca do wspinania, roślinek, kamieni do ścierania pazurków. Światło masz bardzo intensywne na całej powierzchni. Pewno żółw czuje się w nim jak na patelni, nie ma gdzie się skryć. I stąd wędruje w kółko. Sama kora plus siano też nie jest dobrym pomysłem...może pylić i nie dawać odpowiedniej wilgotności (powinna być w granicach 50-60%). Masz jakiś higrometr? Sprawdź też temperaturę pod lampą i w reszcie terra.