Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 15.07.2025, 08:25:22 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Kilka pytań [scalony]  (Przeczytany 23081 razy)

Offline sunlela

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 3
Odp: Jaki żółw?
« Odpowiedź #75 dnia: 19.03.2014, 11:54:46 am »
Wiesz ja tak obserwuję Twój wątek od kilku dni, i naprawdę uważam to co dziewczyny powyżej- Ty się dobrze zastanów, zanim kupisz lamparta. To bardzo duży żółw, będziesz z nim wychodził na spacery niemal jak z psem :)  będziesz potrzebował połowy pokoju na jego terrarium w domu.
Ja odnoszę wrażenie, że Tobie się ten żółw bardzo podoba, ale chciałbyś żeby był mniejszy.
Wiesz jak ja kupowałam mojego greka rok temu, przez prawie dwa lata zastanawiałam się czy kupić żółwia czy nie, czytałam o gatunkach, ich wymaiarach i potrzebach. Żółwia chciał mój najstarszy syn, który teraz będzie miał 11 lat. Ale zdawałam sobie sprawę, że tak naprawdę żółwiem będę się opiekować ja. Oczywiście mój syn to chciałby mieć żółwia olbrzyma  :laugh: , ale dał sobie wytłumaczyć, że na dużego żółwia nie mamy warunków. Chciałam też żółwia niezimującego, ale nie udało mi się takiego gatunku kupić jak chciałam, a hibernacja okazała się nie taka straszna jak mi się wydawało. Żółw lamparci bardzo się nam podobał, szczególnie mojemu mężowi, ale jak dowiedział się jaki gadzik wielki z niego wyrośnie to zmienił zdanie  :laugh:
Jak kochasz żółwie to myśl przedewszystkim o tym żeby miał jak najlepsze warunki u Ciebie, wygląd żółwia zostaw na drugim miejscu. Nie kieruj się też modą, bo potem zwierzak będzie cierpiał . Pozdrawiam żółwior :)
Pozdrawiam Ania

Offline Lulka

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 34
« Odpowiedź #76 dnia: 19.03.2014, 12:08:26 pm »
Witaj,
nie zamierzam Cię zniechęcać... Sama zakochałam się w pardalisach a wiedza moja była znikoma!
Duży plus dla Ciebie, że zdecydowałeś się napisać na forum, poszukać informacji, popytać doświadczonych zanim kupisz skorupkę. To bardzo mądra decyzja! Skoro już wybrałeś gatunek to pamiętaj, że każdego żółwia musisz traktować indywidualnie. Artykuły owszem mogą pomóc ale przede wszystkim taką gadzinę musisz bacznie obserwować.
Wejdź do działu: żółwie lamparcie i poczytaj!
http://forum.zolw.info/zolwie-lamparcie/
Tam znajdziesz wiele cennych informacji na temat hodowli. Nie szukaj gotowych artykułów! Bazuj na wiedzy forumowiczów. Zobacz jakie popełniali błędy i staraj się ich nie powielać!
Napisz skąd dokładnie jesteś i ile masz lat. Może ktoś będzie w stanie podać sklep zoologiczny, który ma w ofercie zdrowe lamparty.
W następnej kolejności przygotuj terrarium. Dla malucha najlepsze byłoby takie o wymiarze kwadratu, na przykład 120/120cm. Powinno wystarczyć na jakieś 5 lat. Nie buduj mniejszego! To zupełnie bez sensu. Tracisz czas i pieniądze. Zrób raz a porządnie. Wiem co mówię bo sama wymieniałam pojemniki dwa razy w ciągu roku tworząc w ogólnym rezultacie sumy bajońskie!
Kup lampy: grzewczą i UVB. Zastanów się w jaki sposób zamocować świetlówkę, żeby mały skrawek terra był zaciemniony (żółw musi odpoczywać od sztucznego słońca)! Będzie Ci potrzebny termohigrometr z sondą (dzięki temu skontrolujesz jaka temperatura  wilgotność panuje zarówno w strefie suchej jak i wilgotnej). Skrzynię zabezpiecz tak, żeby wilgotność nie spowodowała zapleśnienia dna.
Wejdź na ten link, zobacz jak ja rozwiązałam podział stref:
http://forum.zolw.info/zolwie-lamparcie/zolw-lamparci-5299/510/
Całość wysypałam ziemią (łatwiej dzięki temu utrzymać odpowiednią wilgotność). Możesz wsadzić jakieś roślinki, żeby żółw nie czuł się jak na pustyni. Po prawej stronie położyłam dużo płaskich kamieni (tak na 1/3 części terrarium). To ona pełni strefę suchą. Kamienie izolują przed nadmiernym pobrudzeniem wody i pożywienia. W tej części jest pojemnik na wodę - basenik oraz miska z jedzeniem.
Na kamienie wysypałam drewienka jodłowe (do kupienia w internecie). Są o tyle dobre, że nie pleśnieją w kontakcie z wodą, moczem, kałem. Tam też żółwie mają kryjówkę. Ja mam terra robione na zamówienie, zatem poprosiłam o wykonanie kryjówki z konarów i liści. Ty możesz kupić donicę lub plastikowy pojemnik na żywność. Wykroić w nim otwór. Okleić tapetą samoprzylepną i masz domek jak ta lala :) Tutaj masz krok po kroku jak ja to zrobiłam:
fototapeta (Castorama): http://forum.zolw.info/zolwie-lamparcie/zolw-lamparci-5299/255/
pojemnik na żywność: http://forum.zolw.info/wybieg/wybieg-dla-tuptusia/45/
gotowy domek: http://forum.zolw.info/zolwie-lamparcie/zolw-lamparci-5299/315/
Podsumowując i odnosząc się do Twoich podpunktów:
1.Temperatura :
a) w dzień
-strefa sucha (pod lampą) 31-33 stopnie
-strefa wilgotna 24-25 stopni
b) w nocy:
- sucha: 24
- wilgotna nie powinna spadać poniżej 20
2.Wilgotność :
a) w dzień:
-strefa sucha ponad 50-55%
-strefa wilgotna od 60 - 70%
b) noc:
- sucha: 60%- 70%
- wilgotna: 70% i więcej
3.Żywienie:
a) 70% porcji żywieniowej:
-Trawa wszystkie gatunki oprócz ostrych
b)30% porcji żywieniowej:
-Rośliny polne : mlecz,cykoria,fiołek,pokrzywa,babka lancetowata,krwawnik itp.
-Rośliny inne : róża(ale tylko płatki),malwa,bratek itp.
Odpisz na moje pytania!

Offline żółwior

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: -2
« Odpowiedź #77 dnia: 19.03.2014, 15:23:14 pm »
Jestem z okoli Rzeszowa . Wiem ile miejsca i jedzenia wymaga lampart mieszkam na wsi więc jedzenie dla żółwia to nie problem.

Możecie podać linki do jakiś sklepów?  ;)

Próbuje pierwsze znaleźć sklep wtedy terro a wtedy żółw.

Offline Lulka

• **
  • Reputacja: 34
« Odpowiedź #78 dnia: 19.03.2014, 18:20:54 pm »
Możesz mi napisać ile masz lat? 
Trochę obrałeś zlą kolejność: wpierw powinno być terrarium, potem sklep a następnie Żółw  :P

Offline sunlela

« Odpowiedź #79 dnia: 19.03.2014, 18:28:23 pm »
Oj tak, tak.... tu nikt Ci nie poda adresu sklepu jak nie pokażesz pięknie urządzonego terrarium  :laugh:  :P
Pozdrawiam Ania

Offline żółwior

• **
« Odpowiedź #80 dnia: 19.03.2014, 19:14:58 pm »
To trudno sam poszukam tylko utrudniacie

Dodano 19.03.2014, 19:19:19 pm
Co do sklepu chciałem mieć opinie fachowców ale widzę że nic z tego nie będę robił terra 3 msc wcześniej
« Ostatnia zmiana: 19.03.2014, 19:19:19 pm wysłana przez żółwior »

Offline ןคภ ๒z

• Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 37
  • greki Stefan i Daisy
« Odpowiedź #81 dnia: 19.03.2014, 19:28:26 pm »
Oj, chyba źle zrozumiałeś Dziewczyny! ;)
Dla mnie fatalnym pomysłem jest kupno żółwia ze sklepu...... <angel>
Pozdrawiam ןคภ ๒z

Offline sunlela

« Odpowiedź #82 dnia: 19.03.2014, 19:45:54 pm »
Oj żółwior nie bierz sobie tak do serca naszych uwag. Ja osobiście nie znam żadnych sklepów,  ale może ktoś z forumowiczów zna.
Ludzie piszą do Ciebie nieufnie, bo dużo osób kupuje żółwie i trzyma je w nieodpowiednich warunkach, a zadaniem tego forum jest propagowanie dobrych zwyczajów związanych z żółwiami, z opieką nad nimi, tym co jedzą itp. Jest to podyktowane tylko i wyłącznie miłością do tych gadów. A Ty nie wzbudziłeś zaufania najpierw przyznając się do kompletnego braku wiedzy na temat tych zwierząt, potem nie odpowiadając na pytania które forumowicze do Ciebie kierowali. Ale nie znikaj z forum, bo nie o to nam chodzi.  :)
A terarium się w jeden dzień nie zrobi, zwłaszcza że trzeba kupić lampy, wyposażenie, trzeba wiedzieć jakie, trzy miesiące to nie jest dużo czasu.   :)
Pozdrawiam Ania

Offline żółwior

• **
« Odpowiedź #83 dnia: 19.03.2014, 19:50:34 pm »
Terrarium dopiero na początku czerwca żółwia kupie jak już wszystko będzie gotowe narazie tylko szukam sklepu :D

Offline sunlela

« Odpowiedź #84 dnia: 19.03.2014, 19:59:55 pm »
Fakt, że na rynku dużo lampartów nie widzę. Patrzyłam w necie, ale nic nie znalazłam. Uzbrój się w cierpliwość, może ktoś się odezwie, kto zna hodowcę. Powodzenia :)
Pozdrawiam Ania

Offline żółwior

• **
« Odpowiedź #85 dnia: 19.03.2014, 20:05:48 pm »
Mam nadzieje  ::)

Offline she

• **
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #86 dnia: 19.03.2014, 20:08:24 pm »
żółwior napisałam Ci już wcześniej - zajrzyj do sklepu szrek. tam są lamparty.

Offline żółwior

• **
« Odpowiedź #87 dnia: 19.03.2014, 20:11:33 pm »
Ale ten sklep jest z warszawy a ja szukam na podkarpaciu  :D

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #88 dnia: 19.03.2014, 20:14:41 pm »
A czemu 3 miesiące przed nie będziesz robił? Planujesz zakup w jakimś konkretnym miesiącu? Nie często, ale bywa też tak, że trafiają się jakieś do adopcji, zaglądaj tutaj, na terrarium.pl, a może się jakiś trafi. Jak mieszkasz na wsi to świetnie, idealnie dla żółwika :)

Offline żółwior

• **
« Odpowiedź #89 dnia: 19.03.2014, 20:17:26 pm »
A znasz może jakiś sklep lub hodowcę