Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 21.06.2025, 00:41:31 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Prośba o identyfikacje żółwia  (Przeczytany 5452 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Violus

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Prośba o identyfikacje żółwia
« dnia: 09.05.2016, 20:38:39 pm »
Witam. Przypadkowo staliśmy sie właścicielami dwóch żółwi (jako dom tymczasowy). Nie wiemy o nich jednak zupełnie nic, wiec mam nadzieje ze pomożecie w ich identyfikacji abyśmy mogli zapewnić im odpowiednie warunki,  bo juz swoje przeżyły niestety.
Tutaj ich zdjecia:

Z góry bardzo dziękuje za pomoc
« Ostatnia zmiana: 09.05.2016, 20:41:42 pm wysłana przez Violus »

Offline magdag

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 10
Odp: Prośba o identyfikacje żółwia
« Odpowiedź #1 dnia: 10.05.2016, 15:47:34 pm »
Nie pomogę wiele ale to żółw wodno lądowy.

Offline Hans Kloss

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #2 dnia: 10.05.2016, 20:23:19 pm »
Według mnie jest to dorosły żółw kaspijski, choć głowy są swoja diagnozę bym nie dał bo są co najmniej jeszcze 2 inne gatunki żółwi ziemnowodnych podobnych do kaspijskiego (strumieniowy i hiszpański). Koniecznie musisz im zapewnić stały dostęp do sporego zbiornika wodnego (oczko wodne w ogrodzie wydaje się rozwiązaniem idealnym, alternatywą jest duuuuuże akwaterrarium z częścią lądową). Jeżeli problem spadł na ciebie nagle to chwilowo wystarczyć musi wkopana w ziemię plastykowa wanienka + możliwość wypełznięcia z niej. Żywienie to bezkręgowce (ślimaki wodne i lądowe, małże, dżdżownice) mięso ryb i krewetek z dodatkiem  roślin (moczarka, rzęsa wodna, mlecz).
« Ostatnia zmiana: 10.05.2016, 20:28:01 pm wysłana przez Hans Kloss »

Offline Kamil56

• Główny Moderator
  • Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 29
« Odpowiedź #3 dnia: 10.05.2016, 21:05:14 pm »
Zamieść post tu http://www.terrarium.pl/topic/448318-identyfikcja-plci-oraz-gatunku/page-7#entry1752749
Tam jest dużo osób które są specjalistami. Być może ktoś żółwie adoptuje.

Offline Violus

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #4 dnia: 11.05.2016, 19:09:14 pm »
Dziękuje bardzo za odpowiedz, zaraz zajrzę na ta stronę. Mam jednak male pytanie...ile czasu takie żółwie (wodno lądowe) mogą przeżyć bez środowiska wodnego? One były trzymane w domu (od czasu do czasu ogródek) na pewno ponad rok a po mojemu nawet dużo dłużej...
Jeśli faktycznie to gatunek wodno lądowy to lepiej trafić nie mogły...mamy spore oczko wodne, które zmodyfikujemy specjalnie dla nich .

Offline Kamil56

• Główny Moderator
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 11.05.2016, 21:40:09 pm »
Właściwie to nie wiem ile mogą przeżyć bez wody. Były już takie przypadki że ludzie trzymali takie żółwie kilka lat bez wody. Zdrowe to dla nich nie jest a wręcz męczarnia.
Żółw taki powinien mieć cały czas nieograniczony dostęp do wody.

Offline magdag

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #6 dnia: 11.05.2016, 22:17:34 pm »
Jak zobaczyłam Twój wpis to mimo, że nie wiem zbyt wiele o żółwiach wodnych napisałam, że jest to żółw wodno lądowy, bo coś mnie tknęło, że na żadnym zdjęciu żółw nie był w pobliżu wody. Ale ponad rok bez wody,tego bym się nie spodziewała, że potrafią tyle przeżyć. Co one jedzą? Normalnie żółwie wodne pobierają pokarm w wodzie.

Offline Hans Kloss

« Odpowiedź #7 dnia: 11.05.2016, 22:22:49 pm »
Jeśli faktycznie to gatunek wodno lądowy to lepiej trafić nie mogły...mamy spore oczko wodne, które zmodyfikujemy specjalnie dla nich .

Żółwie to jest super ozdoba oczka, lepsza niż najładniejsze ryby, wystarczy ogrodzić oczko 40 cm płotkiem lub siatką i umożliwić im wypełzanie na brzeg. W dodatku powinny  ci czesać dno zapobiegając zarastaniu i wyżerać rzęsę wodną, na wielu oczkach jest z nią kłopot. Ale małe rybki będziesz raczej musiał spisać na straty.

Offline Kamil56

• Główny Moderator
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 12.05.2016, 00:33:02 am »
Jak zobaczyłam Twój wpis to mimo, że nie wiem zbyt wiele o żółwiach wodnych napisałam, że jest to żółw wodno lądowy, bo coś mnie tknęło, że na żadnym zdjęciu żółw nie był w pobliżu wody. Ale ponad rok bez wody,tego bym się nie spodziewała, że potrafią tyle przeżyć. Co one jedzą? Normalnie żółwie wodne pobierają pokarm w wodzie.
Tak żółwie pobierają pokarm w wodzie. Można im ewentualnie położyć jedzenie w płytkim miejscu oczka i przyzwyczaić je do pobierania jedzenia tylko z tego miejsca. Tak unikniemy że kawałki jedzenia zamiast zjedzone będą gnić na dnie.

Offline Hans Kloss

« Odpowiedź #9 dnia: 12.05.2016, 16:07:49 pm »
Jeżeli przeżyły rok (co najmniej) na suchym to muszą być wytresowane do jedzenia na stałym lądzie i śmiało można im zostawiać żarełko na brzegu. Widziałem kiedyś oczko z czerwonolicym któremu właściciel zostawiał karmę na wysepce pośrodku oczka a zwierz je sobie stamtąd samodzielne wciągał do wody (albo i nie). To chyba lepsza opcja niż podawać karmę bezpośrednio do wody.