Niedawno usłyszałem, że karmienie żółwia jabłkiem to błąd. Co jest w nim takiego złego?
Pokarmy zbyt obfite w cukier zaburzają u żółwi florę jelitową, utrudniając trawienie. Żółwi układ pokarmowy potrzebuje dużych ilości błonnika do prawidłowego funkcjonowania, dlatego też rośliny zielne stanowią najzdrowszy dla nich pokarm.
Pewnie większość uzna, że to zbrodnia, ale od czegoś trzeba zacząć w naprawianiu potencjalnych błędów.
Mój żółw stepowy, lat kilkanaście, nigdy nie mieszkał w prawdziwym terrarium. Ma do dyspozycji szklane akwarium po rybkach (niecały metr kwadratowy powierzchni, choć większość czasu i tak spędza na zewnątrz), tam trochę drewna, trociny na wyściółkę. Kiedyś miałem basenik, ale woda była ciągle wylewana i babka z zoologicznego powiedziała, że nie jest on konieczny.
Na co dzień biega po mieszkaniu, albo balkonie.(...)
Jak rozumiem ze słów na wstępie, przedstawiłeś tę sytuację aby zmienić warunki hodowlane, i wiesz już, że podłoga to dla żółwi męczarnia.
W obecnej porze roku radzę Ci zorganizować wybieg balkonowy, do jego budowy potrzeba tak naprawdę kilku zaledwie rzeczy: kawałka miejsca na balkonie, desek lub płyt OSB/meblowych oraz wkrętów i kątowników (jeśli żółw jest mały a w okolicy grasują sroki, warto zabezpieczyć siatką). Później nasypiesz do środka ziemi, dasz kryjówkę z doniczki i podstawkę jako basenik, i żółw będzie miał elegancko.
Instrukcje jak wykonać taką skrzynkę znajdziesz np. w moim starym wątku -->
http://forum.zolw.info/wybieg/wybieg-balkonowy-dla-kubusi-budowa-w-odcinkach/.
Dlaczego piszę o wybiegu a nie o terrarium? W hodowli stepówek najlepiej gdyby terrarium nie było, najzdrowiej żółwiowi będzie na świeżym powietrzu od wiosny do jesieni, a zimą powinien spać. Nad terrarium lepszym niż szklane pomyślisz na jesieni, bo przy obecnej diecie to wątpię czy tej zimy byłoby wskazane Twojego żółwia już zimować.
Mój żółw stepowy, lat kilkanaście, od dawna atakuje psa, gdy ten tylko znajdzie się w zasięgu jego wzroku. Podchodzi i energicznie potrząsa głową ( zakładam, że to jakiś mechanizm mający na celu odstraszenie przeciwnika ). Pies jest duży ale na szczęście łagodny i nigdy się nie bronił, [...]
Jak najszybciej odizoluj żółwia od psa, zanim wybudujesz wybieg to choćby w tymczasowym kartonie czy kastrze. Jeszcze będzie z tego nieszczęście.. a zachowanie, które opisujesz to typowe odstraszanie ze swojego terytorium. Stepówki są bardzo agresywne i terytorialne, zwłaszcza samce.
Żółw często też gryzie buty i kapcie. Bywa to uciążliwe, ale nauczyłem sie już chować je do szafki. (przez to też złamał sobie niedawno dziób). Co ciekawe najpierw je podgryza a następnie próbuje sie na nie wdrapać i wykorzystać seksualnie.
Taka już żółwia natura, na to nie poradzisz. Chłopak chce się rozmnażać.

Czasami gryzie ścianę w takim jednym miejscu, pewnie potrzebuje wapna więc kupiłem mu takowe w zoologicznym. Dziób już prawie całkowicie odrósł.
A jaki preparat kupiłeś? Ważne, żeby wapń nie zawierał dodatku witaminy D3, można ją przedawkować. Godne polecenia są Repti Calcium Zoo Medu oraz JBL Microlacium. Można żółwiowi też wyłożyć sepię do podgryzania (taką dla ptaków, niebarwioną).
Ostatnim osobliwym zachowaniem jest bieganie ciągle po tej samej trasie. Zatacza duże kółka jakby chodził po sznurku, idealnie po tej samej drodze. Jak tylko przeniosę go w inne miejsce on wraca do swojego upatrzonego toru.
Jeszcze się taki nie znalazł, kto by charakter żółwia złamał. One tak mają.

O basenikach, zalecanej kontroli u lekarza i innych ważnych aspektach już Ci inni dali dobre rady.
Aha, i wrzuć koniecznie zdjęcia pupila!
PS Wątki zostały scalone, ponieważ poruszane w nich problemy zazębiają się o siebie - i wszystko całościowo wymaga zmiany.