Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 05.05.2025, 12:10:09 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Karmienie jabłkiem, brak terrarium [scalony]  (Przeczytany 9889 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline patryk112

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Karmienie jabłkiem, brak terrarium [scalony]
« dnia: 29.07.2013, 08:35:46 am »
   Niedawno usłyszałem, że karmienie żółwia jabłkiem to błąd. Co jest w nim takiego złego?    Prawdopodobnie zostanę ostro skrytykowany ale dieta mojego żółwia opiera się w większości na jabłkach, ewentualnie kapuście pekińskiej. W sezonie codziennie zrywam mu świeży mlecz. Czasami dostaje też inne owoce które akurat są w domu, czasem jest to kawałek ogórka, pomidora, może rzodkiewka.
   Aha, jest to żółw stepowy, ma kilkanaście lat, nie wykazuje żadnych dziwnych zachowań, nigdy nie byłem z nim u weterynarza. Na co dzień wygrzewa się na słońcu i biega po całym mieszkaniu.

Offline patryk112

• *
Bez terrarium
« Odpowiedź #1 dnia: 29.07.2013, 08:50:02 am »
   Pewnie większość uzna, że to zbrodnia, ale od czegoś trzeba zacząć w naprawianiu potencjalnych błędów.
   Mój żółw stepowy, lat kilkanaście, nigdy nie mieszkał w prawdziwym terrarium. Ma do dyspozycji szklane akwarium po rybkach (niecały metr kwadratowy powierzchni, choć większość czasu i tak spędza na zewnątrz), tam trochę drewna, trociny na wyściółkę. Kiedyś miałem basenik, ale woda była ciągle wylewana i babka z zoologicznego powiedziała, że nie jest on konieczny.
   Na co dzień biega po mieszkaniu, albo balkonie.
   Na noc zwierzak przeważnie chowa się za meblami albo pod komputerem między kablami i śpi na posadzce.
   Latem wypuszczam go na balkon (1,5m/0,5m) i wywieszam ręcznik żeby miał też trochę cienia.
   Zimą przysypuję go trochę trocinami w tym akwarium i jeśli sam się nie budzi to go nie dotykam.

Offline Lulka

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 34
Odp: Bez terrarium
« Odpowiedź #2 dnia: 29.07.2013, 08:57:08 am »
Kolego, nie wiem czym się chwalisz! Zbrodnia w biały dzień  :'(

Offline Minka

• **
  • Reputacja: 24
  • Żółwie stepowe- Maniek i Marcelinka :)
Odp: Karmienie jabłkiem
« Odpowiedź #3 dnia: 29.07.2013, 08:58:49 am »
no to brawo.. Jabłko się nie nadaje bo żółwie są chwastożerne.. Człowiek też może jeść fast food i teoretycznie od razu się nie pochoruje.. Jabłko zawiera za dużo cukrów przede wszystkim.. jest zbyt kaloryczne dla żółwia,a jego przewód pokarmowy nie jest przystosowany do trawienia owoców. Co do kapusty pekińskiej to proszę http://forum.zolw.info/warzywa-i-ich-zielone-czesci/kapusta-pekinska/. Pomidor i rzodkiewka są dla żółwia TRUCIZNĄ !! Nie wiem czemu jesteś taki zadowolony z tego, że krzywdzisz swoje zwierzę.. A lecąc dalej: podłoga to nie miejsce dla zółia. W naturze nie żyje na panelach i dywanie. Musi mieć terrarium z odpowiednim podłożem jakim jest ziemia z glina + darń. Dlaczego? Ponieważ: podłoga to złe podparcie dla łap żółwia, po wielu wielu latach podłogowce mogą dostać nawet paraliżu tylnych łap ( poczytaj, sa tu takie przypadki). Na podłodze nie ma odpowiedniej wilgotności i temperatury a wygrzewanie się w łatach słońca nic nie daje bo szyba ( o ile nie otwiera sie okien) nie przepuszcza  niezbędnego UVB. Na podłodze jest kurz który prowadzi do zapaleń spojówek, na podłodze jest przeciąg który prowadzi do zapaleń płuc, przeziębień. Chemikalia którymi myjemy podłogi są dla żółwia trujące.

Dalej: Nie byłeś z nim u weta? gratuluje braku rozsądku. Rozumiem, że dziób na takiej diecie przycinasz mu sam, pazury przycinasz sam, odrobaczasz go sam, badasz go sam. I swojego psa, kota, chomika tez byś do weta nie zabrał no bo po co..

To jak napisałeś tego posta o dręczeniu niewinnego stworzenia to przerażające.. Mam nadzieję, że tylko źle to odebrałam a Ty czym prędzej poprawisz mu warunki na takie jak powinno mieć dzikie zwierzę za które jesteś odpowiedzialny i przestaniesz go torturować. Liczę na to, że cały Twój post to wynik niewiedzy a nie okrucieństwa.. Czytaj forum bo to kopalnia wiedzy, pytaj jak czegoś nie wiesz. Przy odrobinie chęci zapewnisz mu na prawdę dobre warunki i Twoja skorupka w końcu będzie szczęśliwa. tylko jedyne co jest potrzebne to chęci.

I dodaj zdjęcia swojego żółwia, bo przy takiej diecie i miejscu życia śmiem twierdzić, że nie wszystko jest z nim w porządku.. "na oko" zobaczymy co możesz dla niego zrobić, jeżeli coś jest nie tak, nim zabierzesz go do Weterynarza specjalizującego się w Gadach.
W sprawie gehenny zwierząt
nie wystarczy bić na alarm,
trzeba bić po gębie.

Offline Minka

• **
Odp: Bez terrarium
« Odpowiedź #4 dnia: 29.07.2013, 09:02:53 am »
ja Ci odpisałam w jedzeniu.. CZYTAJ i jeszcze raz CZYTAJ forum.. Nim stanie się tragedia,. Zmieniaj mu szybko warunki, najszybciej jak się da. W domu terra z prawdziwego zdarzenia, na balkonie WYBIEG, nie puszczenie z ręcznikiem po podłodze. Wstaw zdjęcia żółwia, powiedz jakie ma wymiary to powiemy Ci jak duży powinien być wybieg i terra. Więc jeszcze raz CZYTAJ i DZIAŁAJ nim będzie za późno dla biedaka..

Dodano 29.07.2013, 09:04:40 am
Basenik jest niezbędny tak samo jak kąpiele żółwia! Biedak na bank jest odwodniony.. Stepki pija mało ale piją. Jak wodę wyleje to wodę sie wlewa.. po za tym jak byś miał odpowiednie podłoże w terra to by sie nie wylewało tak.. Zrób mu szybko kąpiel, ciepłej wody wlej do jakiejś miski, ledwie tyle, żeby miał kuperek zanurzony ale głowę na wierzchu i go tam chociaz z 15 minut potrzymaj..
« Ostatnia zmiana: 29.07.2013, 09:04:40 am wysłana przez Minka »
trzeba bić po gębie.

Offline patryk112

• *
Dziwne zachowania
« Odpowiedź #5 dnia: 29.07.2013, 09:06:26 am »
   Mój żółw stepowy, lat kilkanaście, od dawna atakuje psa, gdy ten tylko znajdzie się w zasięgu jego wzroku. Podchodzi i energicznie potrząsa głową ( zakładam, że to jakiś mechanizm mający na celu odstraszenie przeciwnika ). Pies jest duży ale na szczęście łagodny i nigdy się nie bronił, po prostu zaskomli żeby zabrać skorupiaka i ucieka w inne miejsce. Pies ma białe łapy, nie wiem czy to właśnie z tego powodu ale zółw ogólnie wyczulony jest na biały kolor.
   Żółw często też gryzie buty i kapcie. Bywa to uciążliwe, ale nauczyłem sie już chować je do szafki. (przez to też złamał sobie niedawno dziób). Co ciekawe najpierw je podgryza a następnie próbuje sie na nie wdrapać i wykorzystać seksualnie.
   Czasami gryzie ścianę w takim jednym miejscu, pewnie potrzebuje wapna więc kupiłem mu takowe w zoologicznym. Dziób już prawie całkowicie odrósł.
   Jest też bardzo uparty i zawsze gdy na podłodze stoi jakiś brązowy karton, usiłuje wdrapać się na ściankę i koniecznie chce pogryźć wszystkie czarne napisy.
   Ostatnim osobliwym zachowaniem jest bieganie ciągle po tej samej trasie. Zatacza duże kółka jakby chodził po sznurku, idealnie po tej samej drodze. Jak tylko przeniosę go w inne miejsce on wraca do swojego upatrzonego toru.

Offline Minka

• **
Odp: Dziwne zachowania
« Odpowiedź #6 dnia: 29.07.2013, 09:13:14 am »
Pisz w jednym wątku.. te wszystkie zachowania to objaw stresu.. po za tym mało zawału nie dostałam ,ze Ty żółwia razem z psem trzymasz ;( to przerażające!

http://www.lublin-weterynarz.pl/index.php?view=image&format=raw&type=img&id=184&Itemid=249&option=com_joomgallery

http://epicrates.nazwa.pl/kalekie/22.jpg

http://www.salvet.com.pl/u_files/2.zolw%20po%20upadku%20z%20wysokosci.JPG

tak się kończy ten brak odpowiedzialności..
trzeba bić po gębie.

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #7 dnia: 29.07.2013, 09:18:32 am »
To że nie zauważasz niepokojących objawów  to nic dziwnego, możesz nie zauważać tak delikatnych zmian, żółwie są zwierzętami długowiecznymi, często żyją wiele lat w złych warunkach, a właściciele nie zauważają problemów zdrowotnych. On może mieć już wykończone nerki, wątrobę, zjechane stawy, ale nie zauważasz tego bo nie masz porównania ze zdrowymi żółwiami, nie odwiedzałeś nigdy weterynarza, który mógłby sprawdzić jaki jest na prawdę stan zdrowia żółwia.

Offline Lulka

• **
  • Reputacja: 34
« Odpowiedź #8 dnia: 29.07.2013, 09:43:10 am »
Brak słów  :'(

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #9 dnia: 29.07.2013, 10:21:00 am »
Skoro wszedłeś na forum to na pewno zależy Ci na żółwiku. Nie zraź się złością Minki w pierwszym poście, po prostu widzieliśmy już dość żółwi które ledwie przeżyły po tego typu warunkach. Mam nadzieje że przekonasz się że żółw potrzebuje zmiany diety, warunków, że wybierzesz się z nim do dobrego gadziego weterynarza, bo na pewno z narządami wewnętrznymi nie jest najlepiej

Offline Minka

• **
« Odpowiedź #10 dnia: 29.07.2013, 10:36:36 am »
Viktoria ale napisałam, ze mam nadzieje iż to źle odebrałam ( jeżeli tak to PRZEPRASZAM :) ) i mam nadzieję, że żółwik będzie miał już od teraz lepsze warunki i szczęśliwe życie. Każdy popełnia błędy tylko trzeba sie umieć do nich przyznać i je naprawić. Po prostu ton tej wypowiedzi był taki dla mnie oczywiście: " mam złe warunki, wezmę sie nimi pochwalę". Stąd moja złość. Ale mówię, jeżeli się mylę to przepraszam, i służę zawsze pomocą, radą i wsparciem oczywiście na tyle na ile potrafię:)

tylko jeszcze by można było "skleić" te 3 wątki bo tak to się Nasz nowy Kolega i my pogubimy co i jak..
trzeba bić po gębie.

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
« Odpowiedź #11 dnia: 29.07.2013, 11:31:25 am »
Znawcą nie jesteś. ;) To widać gołym okiem czytając Twój pierwszy post.

Nie będę się rozpisywał, dlaczego nie wolno podawać takiego pokarmu żółwiom. Nie jestem przekonany, czy Cię przekonam. Jedynie mogę polecić wizytę u weterynarza, który specjalizuje się w leczeniu gadów. Listę takich weterynarzy masz u nas na forum. Zrób morfologię i zobaczysz jak bardzo mu zaszkodziłeś taką dietą.
Jestem przekonany, że wówczas każdy z nas będzie mógł smiało powiedzieć " a nie mówiłem? " ;)
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
Odp: Dziwne zachowania
« Odpowiedź #12 dnia: 29.07.2013, 11:35:23 am »
Nie spodziewaj się pozytywnych odpowiedzi na swoje pytania. Trzymasz gada w bardzo złych warunkach, skazujesz go na cierpienie swoją niewiedzą i ignorancją. Trzymanie żólwia na podłodze jest objawem zwykłej głupoty, na pewno nie troski.
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

Offline semiramida

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 67
  • 1992-2012 stepówka Kubusia, od 2013 lampart Bączek
    • Dziennik o żółwicy stepowej
Odp: Karmienie jabłkiem, brak terrarium [scalony]
« Odpowiedź #13 dnia: 29.07.2013, 12:54:52 pm »
  Niedawno usłyszałem, że karmienie żółwia jabłkiem to błąd. Co jest w nim takiego złego?    
Pokarmy zbyt obfite w cukier zaburzają u żółwi florę jelitową, utrudniając trawienie. Żółwi układ pokarmowy potrzebuje dużych ilości błonnika do prawidłowego funkcjonowania, dlatego też rośliny zielne stanowią najzdrowszy dla nich pokarm.

Pewnie większość uzna, że to zbrodnia, ale od czegoś trzeba zacząć w naprawianiu potencjalnych błędów.
   Mój żółw stepowy, lat kilkanaście, nigdy nie mieszkał w prawdziwym terrarium. Ma do dyspozycji szklane akwarium po rybkach (niecały metr kwadratowy powierzchni, choć większość czasu i tak spędza na zewnątrz), tam trochę drewna, trociny na wyściółkę. Kiedyś miałem basenik, ale woda była ciągle wylewana i babka z zoologicznego powiedziała, że nie jest on konieczny.
   Na co dzień biega po mieszkaniu, albo balkonie.(...)
Jak rozumiem ze słów na wstępie, przedstawiłeś tę sytuację aby zmienić warunki hodowlane, i wiesz już, że podłoga to dla żółwi męczarnia.
W obecnej porze roku radzę Ci zorganizować wybieg balkonowy, do jego budowy potrzeba tak naprawdę kilku zaledwie rzeczy: kawałka miejsca na balkonie, desek lub płyt OSB/meblowych oraz wkrętów i kątowników (jeśli żółw jest mały a w okolicy grasują sroki, warto zabezpieczyć siatką). Później nasypiesz do środka ziemi, dasz kryjówkę z doniczki i podstawkę jako basenik, i żółw będzie miał elegancko.
Instrukcje jak wykonać taką skrzynkę znajdziesz np. w moim starym wątku --> http://forum.zolw.info/wybieg/wybieg-balkonowy-dla-kubusi-budowa-w-odcinkach/.  

Dlaczego piszę o wybiegu a nie o terrarium? W hodowli stepówek najlepiej gdyby terrarium nie było, najzdrowiej żółwiowi będzie na świeżym powietrzu od wiosny do jesieni, a zimą powinien spać. Nad terrarium lepszym niż szklane pomyślisz na jesieni, bo przy obecnej diecie to wątpię czy tej zimy byłoby wskazane Twojego żółwia już zimować.

Mój żółw stepowy, lat kilkanaście, od dawna atakuje psa, gdy ten tylko znajdzie się w zasięgu jego wzroku. Podchodzi i energicznie potrząsa głową ( zakładam, że to jakiś mechanizm mający na celu odstraszenie przeciwnika ). Pies jest duży ale na szczęście łagodny i nigdy się nie bronił, [...]
Jak najszybciej odizoluj żółwia od psa, zanim wybudujesz wybieg to choćby w tymczasowym kartonie czy kastrze. Jeszcze będzie z tego nieszczęście.. a zachowanie, które opisujesz to typowe odstraszanie ze swojego terytorium. Stepówki są bardzo agresywne i terytorialne, zwłaszcza samce.

Żółw często też gryzie buty i kapcie. Bywa to uciążliwe, ale nauczyłem sie już chować je do szafki. (przez to też złamał sobie niedawno dziób). Co ciekawe najpierw je podgryza a następnie próbuje sie na nie wdrapać i wykorzystać seksualnie.
Taka już żółwia natura, na to nie poradzisz. Chłopak chce się rozmnażać. ;)

Czasami gryzie ścianę w takim jednym miejscu, pewnie potrzebuje wapna więc kupiłem mu takowe w zoologicznym. Dziób już prawie całkowicie odrósł.
A jaki preparat kupiłeś? Ważne, żeby wapń nie zawierał dodatku witaminy D3, można ją przedawkować. Godne polecenia są Repti Calcium Zoo Medu oraz JBL Microlacium.  Można żółwiowi też wyłożyć sepię do podgryzania (taką dla ptaków, niebarwioną).

Ostatnim osobliwym zachowaniem jest bieganie ciągle po tej samej trasie. Zatacza duże kółka jakby chodził po sznurku, idealnie po tej samej drodze. Jak tylko przeniosę go w inne miejsce on wraca do swojego upatrzonego toru.
Jeszcze się taki nie znalazł, kto by charakter żółwia złamał. One tak mają. :)

O basenikach, zalecanej kontroli u lekarza i innych ważnych aspektach już Ci inni dali dobre rady.

Aha, i wrzuć koniecznie zdjęcia pupila!

PS Wątki zostały scalone, ponieważ poruszane w nich problemy zazębiają się o siebie - i wszystko całościowo wymaga zmiany.
« Ostatnia zmiana: 29.07.2013, 13:16:55 pm wysłana przez semiramida »
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM

Offline margherita

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 23
Odp: Karmienie jabłkiem, brak terrarium [scalony]
« Odpowiedź #14 dnia: 29.07.2013, 13:33:19 pm »
   Niedawno usłyszałem, że karmienie żółwia jabłkiem to błąd. Co jest w nim takiego złego?    Prawdopodobnie zostanę ostro skrytykowany ale dieta mojego żółwia opiera się w większości na jabłkach, ewentualnie kapuście pekińskiej. W sezonie codziennie zrywam mu świeży mlecz. Czasami dostaje też inne owoce które akurat są w domu, czasem jest to kawałek ogórka, pomidora, może rzodkiewka.
   Aha, jest to żółw stepowy, ma kilkanaście lat, nie wykazuje żadnych dziwnych zachowań, nigdy nie byłem z nim u weterynarza. Na co dzień wygrzewa się na słońcu i biega po całym mieszkaniu.
   Na co dzień biega po mieszkaniu, albo balkonie.
   Na noc zwierzak przeważnie chowa się za meblami albo pod komputerem między kablami i śpi na posadzce.
   Latem wypuszczam go na balkon (1,5m/0,5m) i wywieszam ręcznik żeby miał też trochę cienia.
   Zimą przysypuję go trochę trocinami w tym akwarium i jeśli sam się nie budzi to go nie dotykam.
   Mój żółw stepowy, lat kilkanaście, od dawna atakuje psa, gdy ten tylko znajdzie się w zasięgu jego wzroku. Podchodzi i energicznie potrząsa głową ( zakładam, że to jakiś mechanizm mający na celu odstraszenie przeciwnika ). Pies jest duży ale na szczęście łagodny i nigdy się nie bronił, po prostu zaskomli żeby zabrać skorupiaka i ucieka w inne miejsce. Pies ma białe łapy, nie wiem czy to właśnie z tego powodu ale zółw ogólnie wyczulony jest na biały kolor.
   Jest też bardzo uparty i zawsze gdy na podłodze stoi jakiś brązowy karton, usiłuje wdrapać się na ściankę i koniecznie chce pogryźć wszystkie czarne napisy.

czytam  posty i po skonczeniu wygladam tak:
Nigdy nie walcz o przyjazn,bo o prawdziwa nie musisz,a o falszywa nie warto :)