Witam:) Jestem tu nowa. Mam żółwia stepowego, samiczkę od około 12 lat. Z braku jakiejkolwiek wiedzy na temat hodowli żółwi popełniłam masę błędów. Przede wszystkim Xena była żółwiem podłogowym, co prawda na początku miała szklane akwarium, jednak było ono za małe, poza tym jako podłoże stosowałam piasek (tak poradzili mi w sklepie zoologicznym ;/). Jeśli chodzi o jedzenie to latem były to roślinki z ogrodu, głównie mlecz, natomiast zimą: jabłko i ogórek. Teraz zaczynam wszystko zmieniać, latem zrobiłam żółwikowi wybieg zewnętrzny. Obecnie zabieram się za budowanie terrarium, płyty OSB kupione, tak samo lustrzanka i żarówka UVB. Mam kilka pytań dotyczących budowy terra i ogólnie hodowli. W sklepie poradzili mi, żeby złączyć płyty klejem montażowym i dodatkowo w rogach wkręty. Czy dodatkowo trzeba uszczelnić terra silikonem? Czy płyty trzeba pomalować jakimś impregnatem? Lepsze jest terra otwarte, czy zamknięte? Jeśli chodzi o podłoże to wystarczy darń, czy jeszcze jakieś drewienka bukowe, kora? Mam jeszcze pytanie dotyczące oświetlenia. W domu, szczególnie zimą jest dość chłodno ok. 15 C. Mam kupić więc jakąś żarówkę na podczerwień, albo zostawiać lustrzankę włączoną, czy nie ma takiej potrzeby? Co jaki czas spryskiwać terra wodą?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam