Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 17.06.2025, 01:17:22 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Mauretański maluch  (Przeczytany 12747 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
Odp: Mauretański maluch
« Odpowiedź #30 dnia: 18.01.2013, 00:54:13 am »
Fik, strasznie czepliwy jesteś. Torf z założenia nie może być lepszy od ziemi. Nie może być bardziej ubity, to nie jest naturalne dla tego typu gleby.
Urządzając terraria w zoo zawsze używam ziemi, choć torf też mamy do dyspozycji. Torf jest naturalnie lżejszy od ziemi ;) Ziemia mi służy w terrariach domowych i jest rewelacyjna. W zoo również sprawdziła się doskonale. Mam więc powody by z doświadczenia twierdzić, że lepszym wyborem jest ziemia z gliną a nie torf ;) Co do Ankan, każdy ma inne zdanie. Jednak u Ani w terrarium nie widziałem torfu, a jeżeli się mylę- proszę mnie poprawić. ;)

Jeżeli chodzi o weterynarza, zdecydowanie od A. Maluty wolę Martę Marciniak z Salvetu, ewentualnie jej kolegę Łukasza Skomoruchę. Marta Marciniak nie zawiodła mnie jeszcze nigdy, a leczyła już nie jedną moją skorupkę czy inne gady. ;)
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

Offline Fik

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #31 dnia: 18.01.2013, 01:59:20 am »
Nie będe sie kłocił z Twoim doświadczeniem Wege :)
Wydaje mi sie jenak że to że torf jest lekki jest jego zaletą,dzięki temu jest bardziej chłonny wilgotnościowo.
A to że jest chłonniejszy zrównoważy jego wage do wagi ziemi - wchłonie więcej wilgoci niż ziemia.
Nie sprawdzałem, ale śmiem twierdzić że zraszany torf i zraszana ziemia po 2-3 tygodniach w terrarium uzyska tą sama mase, a może nawet torf większą z uwagi na swą chłonność.
Nawet sie to potwierdza w rewelacyjnej wilgotności w terro nawet z zaniedbaniem zraszania.
A co do używania ziemi w ZOO to nie ma sie czemu dziwić, torf jest droższy od ziemi, oszczędności w ogrodach botanicznych są na porzadku dziennym, o czym każdy z nas wie.
« Ostatnia zmiana: 18.01.2013, 02:03:24 am wysłana przez Fik »

Offline she

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #32 dnia: 18.01.2013, 07:43:10 am »
mimo wszystko też polecam ziemię z gliną i domieszką piasku dla mauretana - u mnie takie połęczenie też się sprawdza. Spryskuje terra raz dziennie- rano. Wilgotnośc jest na poziomie ok 50-55%, więc jest ok. Miałam kiedyś przygodę z torfem, ale krótkotrwałą ;) myślę, że tutaj trzeba na zasadzie prób i błęów wybrać najlepszą wersję- oczywiście próbując każdej, bo ciężko mówić tylko o zaletach jednej nie mając własnego porównania :)

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
« Odpowiedź #33 dnia: 18.01.2013, 13:25:58 pm »
Fik, w zoo używamy ziemi bo jest lepsza. Mamy dostęp do torfu, i to jakiego podłoża użyjemy, zależy od nas. 
Nie wiem czemu tak bardzo chwalisz i cenisz sobie chłonne właściwości torfu. Czyżbyś miał jakiegoś wilgociolubnego geochelone? ;) Ja u swojego żabuta mam ziemię z niewielką domieszką torfu, by bardziej rozluźnić podłoże. Owszem sprawdza sie, ale to gatunek, który lubi wilgotność z rzędu % 80 - 90+ w nocy. Dla testudo takie warunki byłyby złym pomysłem.
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

Offline Dorcia

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #34 dnia: 19.01.2013, 00:27:13 am »
Ziemia ziemi nie równa, torf torfowi też.
Nie raz już kupiłam ziemię podobną do torfu i nie raz dostałam torf lepszy od ziemi.
Swego czasu też oberwałam, że nie mogę sobie wykopać ziemi "naturalnej", i wykopałam.
Niestety w miejscu, gdzie mam dostęp do takiej ilości "czystej" ziemi bardziej przypomina ona piach.
Z doświadczenia (uprzedzę, kilkanaście prób) wszystko zależy od proporcji mieszanki i stanu składników.
Zmieszanie ziemi mokrej z gliną wędkarską (wiążącą zwykłą) po kilku dniach często skutkuje powstaniem prawie betonowej skorupy.
Zbyt suchej znów, niepołączeniem się mieszanki.
Dodatkowo wszystko też zależy od rodzaju gliny, a trochę tego jest, i niestety firmy.
Tutaj polecam rozmowę z wędkarzem.
Ważne jest na pewno jedno, żeby nie narażać gada na nadmiar chemii, cała reszta zależy od proporcji i sposobu mieszania.
Nie wiem też w czym niby miałyby przeszkadzać żółwiowi farfocle torfowe. Wręcz nawet wydaje mi się to bardziej naturalne.
Ważniejsze jest to, aby gadowi zapewnić jak najlepsze warunki a nie utarty skład.
Darń, ok. Tyle, że należy uważać na zbytnie nawilżanie. Nie każdy gad może przebywać na darni a i osobiście nie przekonuje mnie sama darń w terra.
Mimo szczerych chęci, nie zapewni się gadowi idealnie rzeczywistych warunków, można tylko próbować je zbliżyć.
A to już nie tylko zależy od mieszanki, ale też od tego co wokoło.

I czy Kokcydia na pewno biorą się z ziemi?

Naturę jednak jak najbardziej mierzymy. W końcu mierzymy właśnie to co naturalnie nas otacza.
Gdyby nie natura nie zmierzylibyśmy niczego innego, to właśnie jedne zjawiska naturalne powalają nam mierzyć inne.
Mierzymy je, aby móc je wykorzystać dalej. Tyle, że ciut je naciągamy, bo niestety nadal nie umiemy dokładnie opisać natury.
To czy wybierzemy pomiar analogowy, czy cyfrowy zależy tylko do kryteriów pomiaru.
Cyfrowy higrometr na pewno zareaguje szybciej, ale czy dokładniej? Elektronika jednak jest bardziej wrażliwa jak mechanika.
Natomiast w przypadku sprzętów, dokładniej tych o których do tej pory mówimy, nie wyciągałabym aż takich wniosków.
Z resztą w jednym z wątków już przedstawiałam swoje pomiary i przemyślenia. Nieważne co wybierzemy, ważne że porządnie sprawdzimy.

Wybaczcie, ale ja po prostu nie rozumiem tej całej przepychanki.
A już tym bardziej wzmianki o weterynarzach, szczególnie gdybyśmy mieli rozmawiać o sytuacjach bardziej poważnych i skomplikowanych!
« Ostatnia zmiana: 19.01.2013, 00:31:15 am wysłana przez Dorcia »

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #35 dnia: 19.01.2013, 13:43:54 pm »
Zgadzam się z Dorcią..:)

Można kupić różnej jakości ziemię i różnej jakości torf.

Ja mam w terro w cz. wilgotnej torf + ziemię + glinę.
Kupowałam najtańszy torf gliniasty w Realu i świetnie mi się sprawdzał. Ziemia też była stamtąd. Oba składniki były na tyle zbite, że na balkonowym wybiegu w ogóle nie dodawałam gliny. I myślę, że to podłoże też by się sprawdziło dla gat. kopiących, właśnie bez dodatku gliny lub z niewielką jej domieszką. Byłoby na tyle zbite, żeby nie pyliło z jednej strony i umożliwiało też kopanie.
Moje żółwie nie kopią, a ponieważ są już dość ciężkie, to podłoże musi być na tyle stabilne, żeby łapy się im nie zapadały, więc zwykle dodaję więcej gliny.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline semiramida

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 67
  • 1992-2012 stepówka Kubusia, od 2013 lampart Bączek
    • Dziennik o żółwicy stepowej
« Odpowiedź #36 dnia: 21.01.2013, 15:57:20 pm »
Dołączam się do powitań na forum, to czekamy na zdjęcia malucha :) Jak można prosić to wrzuć też fotki plastronu i profilu głowy.

Jeśli chodzi o kwestię wyboru torf czy ziemia, to z moich doświadczeń wynika, że ziemia jest zdecydowanie łatwiejsza w utrzymaniu odpowiedniej konsystencji, a torf to wyższa szkoła jazdy, wymagająca większego rygoru podlewania itp. Tu zgodzę się też z dziewczynami, że mieszanka mieszance nierówna i najlepiej samemu się przekonać, który substrat będzie odpowiedni.

Ciekawi mnie czy każdy kto zimuje i kupił higro wskazówkowy musi kupić kolejny elektroniczny.
Najlepiej sprawiedliwie, używać obu! Sprawdzają się (nawzajem) wyśmienicie.. --> http://semirammis.posterous.com/inkubator
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM