Witajcie na forum! Żółwio śliczny, a przygotowania profesjonalne.

Dodano 14.04.2013, 20:26:53 pm
Może dziwne to pytanie, ale czy gadzinki mają czuły węch i czy nie będą przeszkadzać lub szkodzić zapachy innego zwierzęcia lub świeczki zapachowej? Pytam się ponieważ nie chcę na nic narazić Hektora...
To było najważniejsze a teraz reszta pytań:
- Czy klatka z jakimś ptaszkiem nie przeszkadzała by stojąc obok terra żółwiowi za bardzo?
- Czy ktoś orientuje się o zakresie leczenia zwierząt przez panią dr. Pabijan z Poznania? Bo przymierzam się do ptaszka i chciałbym jeździć ze zwierzątkami do jednego miejsca...
O ile nie będziesz palić tych świeczek w bezpośrednim sąsiedztwie żółwia, nie powinny mu wielce przeszkadzać. Gorsze są kadzidła, zapaszki montowane do kontaktu czy dym tytoniowy.
Zapach i klatka z ptaszkiem stojąca w tym samym pokoju moim zdaniem również nie będą zakłócać spokoju żółwia.
Na forach "papużkowych" lek. wet. G. Pabijan widnieje w spisach weterynarzy zajmujących się również i ptakami.
Dodano 19.04.2013, 18:21:34 pm
Otóż mam problem ponieważ w piekarniku wyparzyłem korzeń prosto z lasu ale zaczęła wypływać żywica. Zastygała sobie przez dwa dni na tarasie ale nie wiem czy jakoś żywica nie zaszkodzi małemu... Chciałbym wszystkiego złego uniknąć więc stąd moje pytanie
Po zastygnięciu i porządnym wyschnięciu żywica nie powinna zaszkodzić. Jednak na przyszłość, do terrarium poleca się użyć korzeni drzew liściastych, nie iglastych. Wygotować w solance, wyprażyć w piekarniku, ewentualnie polakierować ekologicznym lakierem.
Od jakiegoś czasu zastanawiam się czy nie zaadoptować małego greka... Codziennie patrze na listę żółwi do adopcji ale nie widzę żadnego...
Wolałbym zaadoptować niż dawać sklepom zoologicznym powód do męczenia zwierząt. Założę może jeszcze jeden wątek w dziale adopcje.
Zachęcamy oczywiście do adopcji, jednak maluszki pojawiają się w ofercie bardzo rzadko, a tak szczerze mówiąc, wcale. Przeważnie do adopcji są żółwie dorosłe, i na ogół po przejściach (tzw. "podłogowce", po latach złej diety, z pokrzywioną skorupką). Ogromna odpowiedzialność.
W dziale o adopcjach wątku nie założysz, jest w pełni moderowany. Jeśli po przemyśleniu sprawy będzie decyzja, zapraszam na pw. Pozdrowienia.