Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 15.06.2025, 15:08:14 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Przeprowadzka Filipka - całkowita zmiana warunków (zdjęcia)  (Przeczytany 46138 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline witia

• Moderator
  • Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • *
  • Reputacja: 69
  • Posiadany gatunek: 2 x Testudo hermanni hermanni
    • Strona poświęcona hodowli żółwi greckich
Odp: Przeprowadzka Filipka - całkowita zmiana warunków (zdjęcia)
« Odpowiedź #15 dnia: 17.04.2009, 21:20:46 pm »
Dobry początek  ;)
Pozdrowienia, Wojtek
www.testudo-hermanni.prv.pl

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 17.04.2009, 21:24:34 pm »
Wiez pomysl jeszcze nad tymi lampami szczegulnie nad uvb , nie mosiz od razu leciec i kupowac ale radzila bym ja jednak kupic, Co do wody to zawsze ja musi miec w terze , jak tobie chce sie pic to chyba nie czekaz do jutra zeby sie moc napic? Jesli bedzie ladna pogoda to mozesz go trzymac na wybiegu cale lato. Zapomnialam sie pytac czy dajez mu wapno ?

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #17 dnia: 17.04.2009, 21:36:02 pm »
Jak będzie zimno, bez słońca i deszcz to ja bym żółwia nie wynosiła. Cały czas był w domu - przyzwyczajony jest do wysokiej temp. i może się przeziębić. A jak będzie słońce to i owszem...jak najbardziej wskazane...:) Długość spaceru w zależności o temp. - jak jest ciepło to i cały dzień wskazane.
Na razie kąp go codziennie jeszcze - gdzieś z pół godz. spokojnie może w wodzie siedzieć.
Dobrze, że ma apetyt...:)
A nad UVB mimo wszystko pomyśl, żeby go jak najszybciej podreperować na zdrowiu.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline emilos

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 2
  • Filip
« Odpowiedź #18 dnia: 17.04.2009, 21:38:07 pm »
Problem z pojemnikiem na wodę jest taki, że jak pisałem na początku terrarium jest nie za wielkie i z małego pojemnika (około 10/10 cm w którym ma zawsze wodę) nie pije a takie w którym się mieści zajmuje mu 1/6 terrarium. A co z tą jaskinką? on nie szuka żadnej dzióry do schowania. Może jeszcze nie pewnie się czuje?
No i jeszcze czeka mnie wymiana kory na ziemię. Co polecacie z tych do kupienia bo nie znam się na glebach zabardzo i nie chce nasypać mu znowu czegoś nieodpowiedniego?

Żarówę UVB nabędę w następnym tygodniu.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #19 dnia: 17.04.2009, 21:48:27 pm »
Zostaw mu na razie choć taki mały. Zawsze to też dodatkowe źródło wilgoci w terra, zwłaszcza dopóki jest ta kora.
Postaw mu doniczkę, częściowo zagrzebaną i zobaczysz czy będzie korzystał. Czasem żółw się musi przyzwyczaić do kryjówki jak jej do tej pory nie miał.
Ziemię albo gdzieś trzeba wykopać. Ale w miejscu pewnym - z dala od tras samochodowych, wychodków piesków, nawożonych pól itp. Albo kupić w ogrodniczym jakąś do kwiatów - z ominięciem firmowych Pokonów itp., bo są silnie nawożone. Następnie ją lepiej w piekarniku przeprażyć, żeby co tam żywe - zdechło. Można domieszać do niej kostkę kokosową - taki brykiet kupowany w zoologiku. Robi się z niego wielka micha po namoczeniu. Można też kupić ziemię w zoologiku - ale to dość drogo wychodzi - za 5l ok. 20 zł.

Offline witia

• Moderator
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 17.04.2009, 22:18:12 pm »
dobra byłaby ziemia taka od razu z trawą, ale jak ją wyprażysz w piekarniku to nic z tej trawy nie zostanie.
Pozdrowienia, Wojtek

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #21 dnia: 17.04.2009, 22:44:43 pm »
No nie - darni to w piekarniku prażyć nie należy...:)
Tylko dobrze trzeba przepatrzeć, żeby nie przynieść mrowiska do domu....

Offline emilos

• *
  • Filip
« Odpowiedź #22 dnia: 18.04.2009, 12:37:09 pm »
Narazie pogoda deszczowa więc z wymianą ziemi poczekam. Zmieniłem gadzikowi żarówkę na zwykłą 40W. Ma teraz 30 st ale jest jasno w terrarium i się trochę rozruszał. Żeczywiście ważne jest światełko i jak najszybciej kupię mu odpowiednią. Teraz znowu z zapałem wcina mniszka i kończynkę. Dałem mu trochę startej marchwi. Zobaczę czy mu zasmakuje.
Zasmakowało  :)
Żeżucha rośnie. Co jeszcze mogę mu dać z domowych jedzeń bo nie znalazłem narazie nic poza mniszkiem, kończynką i trawą w okół domu? Jabłuszka może, pomidorka, jajeczko?

Offline Jakub

• Reputacja: 23
  • Testudo Hermanni żółw grecki o imieniu Tuptuś
« Odpowiedź #23 dnia: 18.04.2009, 12:53:14 pm »
Żółwie potrzebują też trochę białka zwierzęcego(tylko trochę). Ja jako białko zwierzęce od czasu do czasu podaję jajko gotowane na twardo biały ser mały kawałeczek słodkowodnej rybki podroby ale nie przesadź z tym białka zwierzęcego żółw może mieć góra 20%. :)
Pozdrawiam Jakub

Offline emilos

• *
  • Filip
« Odpowiedź #24 dnia: 18.04.2009, 13:12:01 pm »
Co do nabiału gość w sklepie powiedział, że żówie nie mają enzymów do trawienia mleka ssaków i nie należy tego dawać. Wiem, że wcześniej jadł jajko na twardo a nawet jakieś starte mięsko kurczęcie ale wole zapytać. Ile, jak często i co żeby nie zrobić jakiejś głupoty  ;)
A co z odrobaczaniem? Najpierw zbadać czy od razu dać coś na odrobaczenie?

Offline Jakub

• Reputacja: 23
  • Testudo Hermanni żółw grecki o imieniu Tuptuś
« Odpowiedź #25 dnia: 18.04.2009, 13:14:39 pm »
Faktycznie nie dawaj sera ale resztę możesz dawać nie wiem czy kurczaka można dawać chyba nie lepiej chude mięso wołowe. :) i przepraszam że wprowadziłem cię w błąd po prostu szybko pisałem a o tym serze gdzieś przeczytałem głupotę  i tak jakoś mi się napisało
« Ostatnia zmiana: 18.04.2009, 13:18:18 pm wysłana przez Jakub »
Pozdrawiam Jakub

Offline Beata

• Administrator
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • Reputacja: 82
  • Administrator ogólny
    • Serwis o żółwiach lądowych
« Odpowiedź #26 dnia: 18.04.2009, 16:10:16 pm »
Żółwie potrzebują też trochę białka zwierzęcego(tylko trochę). Ja jako białko zwierzęce od czasu do czasu podaję jajko gotowane na twardo biały ser mały kawałeczek słodkowodnej rybki podroby ale nie przesadź z tym białka zwierzęcego żółw może mieć góra 20%. :)

Nie wiem jakie gatunki masz na myśli ale jeśli żółwie z rodzaju testudo to jesteś w błędzie.

Te gatunki są w 100% roślinożerne i NIGDY, PRZENIGDY nie wolno podawać im białka zwierzęcego! Każda jego ilość jest szkodliwa, co więcej nawet nadmiar białka roślinnego jest niedobry.
Jak zamieścić ogłoszenie adopcyjne (czyli oddam/przygarnę żółwia)
-> KLIKNIJ TU

Offline witia

• Moderator
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 18.04.2009, 17:43:32 pm »
Faktycznie nie dawaj sera ale resztę możesz dawać nie wiem czy kurczaka można dawać chyba nie lepiej chude mięso wołowe. :)

Tak jak już Beata wspomniała, nic z tych rzeczy. Takie jedzenie można podawać co najwyżej żółwiom wodnym, ale w żadnym wypadku lądowym. Żółwie stepowe są w stu procentach roślinożerne. To, że zdarza im się przez przypadek zjeść w naturze raz na jakiś czas drobnego bezkręgowca nie oznacza, że należy je karmić jakimkolwiek mięsem.
Pozdrowienia, Wojtek

Offline emilos

• *
  • Filip
« Odpowiedź #28 dnia: 18.04.2009, 18:23:00 pm »
Czyli żadnego mięsa ani jajek nie będę dawał. A co sądzicie o owocach i warzywach dostępnych w domu?
I cały czas mnie martwi, że on taki nie ruchawy się zrobił. Czy to może być przez brak tego promieniowania UV? Może ciśnienie za niskie ;) ? Słońca jak na złość drugi dzień brak a niestety przy zwykłej żarówie pospacerował 20 minut, pożarł garść zieleniny i zasnął. Zauważyłem, że jak mu wyłączę ogrzewanie i temp. w terrarium spadnie do 23 st to się budzi i zaczyna kręcić, jak się zrobi 28 kima. O co chodzi? Może się przyzwyczaja?
Co ile dni powinien się wypróżniać? Drugi dzień kupy nie widzę. I co z tym odrobaczaniem?

Offline witia

• Moderator
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 18.04.2009, 18:46:35 pm »
A co sądzicie o owocach i warzywach dostępnych w domu?

Żółwie stepowe odżywiają się w naturze roślinami polnymi. Nie powinno podawać im się żadnych owoców i warzyw za wyjątkiem (od czasu do czasu) cykorii, rukoli, czy roszpunki. Owoce mają z reguły za dużo cukru a zwykła sałata wypłukuje wapń z organizmu.

Zachowanie żółwia jest na pewno w jakiś sposób zależne od pogody, bo i moje są ospałe jak jest niskie ciśnienie, pomimo, że mają w strefie ciepłej stałą temp. 35 stopni.

Spróbuj wykąpać żółwia w ciepłej wodzie. Kąpiele pobudzają wydalenie i być może żółw opróżni się w wodzie.
Kał zanieś najlepiej do weterynarza. On przeprowadzi odpowiednie badanie bo być może, że trzeba będzie żółwia odrobaczyć.
Tak na marginesie dodam, że badania kału powinno przeprowadzać się min. raz na rok. Pani weterynarz, do której ja ze swoimi żółwiami chodzę opowiadała mi, że musiało ostatnio uśpić jednego dorosłego żółwia bo był tak silnie zarobaczony, że nie dało się już do odratować  :-[
Pozdrowienia, Wojtek