Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 16.06.2025, 00:38:20 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Przeprowadzka Filipka - całkowita zmiana warunków (zdjęcia)  (Przeczytany 46153 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline emilos

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 2
  • Filip
Odp: Przeprowadzka Filipka - całkowita zmiana warunków (zdjęcia)
« Odpowiedź #30 dnia: 18.04.2009, 21:04:34 pm »
Mam takie głupkowate pytanie. Czy kupa żółwia powinna być "balaskiem" czy tak jak ptasia wodnista?
Zainstalowałem programowalny wyłącznik światła i mam pytanie. W jakich godzinach przyświecać mu światełkiem słoneczno podobnym a w jakich i ile czasu UV. Czytałem, że mogą się świecić obie przez cały czas ale też, że UV włącza się na 10 minut dziennie. Jak to jest?
I jeszcze jedno. Jak przestaje mu grzać to z wilgotności 50 robi się 85%. Czy to mu nie przeszkadza? Co ewentualnie zrobić żeby obniżyć wilgotność w terrarium?

Offline emilos

• *
  • Filip
« Odpowiedź #31 dnia: 18.04.2009, 21:28:06 pm »
Jeszcze jedno. Czy ktoś może się przyjżeć oczom Filipka? Jakieś takie dziwne mi się wydają. Jak by opuchnięte?

Offline witia

• Moderator
  • Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • *
  • Reputacja: 69
  • Posiadany gatunek: 2 x Testudo hermanni hermanni
    • Strona poświęcona hodowli żółwi greckich
« Odpowiedź #32 dnia: 19.04.2009, 00:16:10 am »
Kupa żółwia nie powinna być wodnista, a raczej coś na wzór balaska  ;)

Jeśli chodzi o naświetlanie, to powinno ono być mniej więcej takie, jakie panuje obecnie na zewnątrz, aby móc przybliżyć żółwiowi warunki zbliżone jak najbardziej do naturalnych. Z reguły wynosi ono ok. 10 godzin dziennie. U mnie przykładowo lampa włącza się o 8.30 rano, a wyłącza o 19.00.

Co do naświetlania promienieniami UV to jest ono zależne od rodzaju żarówki jaką posiadasz. Niektóre promienniki są tak silne, że naświetlanie nimi odbywa się dosłownie kilka minut dziennie, a niektóre pracują przez kilka godzin. Wszystkie informacje na temat prawidłowego oświetlania żarówką UV powinny znajdować się na jej opakowaniu.

Co do wilgotności powietrza to i w naturze wzrasta ona znacznie w nocy.  Oczywiście, byłoby lepiej gdyby była ona dużo niższa niż te 85 %, dlatego warto byłoby nad tym popracować. Myślę, że bierze się to między innymi z tego, że Twój żółw (jak dobrze na zdjęciu widzę) ma terrarium ze wszystkich stron zamknięte, co też nie do końca jest dobre. Powinno ono być od góry odkryte. Wtedy też cyrkulacja powietrza byłaby dużo lepsza i wilgotność powietrza dużo niższa.

Oczy Filipka faktycznie nie są takie jakie powinny być. Ich opuchlizna może wskazywać na następującą awitaminozę. Bierze się ona głównie ze zbyt monotonnej diety, ubogiej w witaminę A. Jej początkowy okres można leczyć w sumie samemu, w miarę jakiejś tam ogólnej wiedzy. Tutaj jednak zalecałbym wizytę u weterynarza, tym bardziej, że żółwia masz od niedawna i nie miał on wcześniej takich warunków jak należy.

Pozdrowienia, Wojtek
www.testudo-hermanni.prv.pl

Offline emilos

• *
  • Filip
« Odpowiedź #33 dnia: 19.04.2009, 09:49:30 am »
Wykąpałem, obciełem pazurki (nie podobało mu się ;) ). Niestety ma rozwolnienie. Jak mieszkał na piasku w klatce i wsówał sałatę to było ok. Jak zaczełem mu dawać to co powinien jeść i dogrzewać, spuchły mu oczy, kima cały dzień i dostał rozwolnienia  ??? . Co mu dawać, żeby mu uzupełnić braki witaminy A?

Offline witia

• Moderator
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 19.04.2009, 11:21:49 am »
obciełem pazurki (nie podobało mu się ;)

Mam nadzieję, że podczas obcinania pazurków nie uszkodziłeś mu nerwów, bo nie byłoby to dobre. Nie wiem czy wiesz, więc dla pewności napiszę, że wzdłuż każdego pazurka przebiega nerw- dobrze widoczny jak weźmiesz żółwia pod światło. Pazury obcina się więc maksymalnie tylko do tego nerwu.

Co do witaminy A, to nie wiem naprawdę czy nie lepiej byłoby tak jak już pisałem, gdybyś przeszedł się z żółwiem do weterynarza (takiego, który się zna na żółwiach). Za dużo tutaj nazbierało się już rzeczy, aby móc to leczyć samemu. Powiem szczerze, że ja nie bardzo sam wiedziałbym  co robić w takim przypadku, dlatego, że nigdy nie miałem z awitaminozą do czynienia. Na pewno wybrałbym się z żółwiem do weterynarza, bo podawanie jakiś leków na własną rękę, jeszcze przy biegunce może być trochę ryzykowne.
Pozdrowienia, Wojtek

Offline emilos

• *
  • Filip
« Odpowiedź #35 dnia: 19.04.2009, 15:26:55 pm »
Pazurki obcinałem pod światło, co nie było łatwe i nic mu nie uszkodziłem.
Do weterynarza pójdę z nim jak najszybciej bo z tego co czytałem, powodów na spuchnięte oczy może być kilka, a co fachowiec to fachowiec. Teraz się opala przez szybę bo pogoda nie bardzo na spacery. Przez szybę przechodzi z tego co wiem UVA więc dobre i to jak się nie ma żarówy UVB. Po wizycie u weterynarza napiszę co wyszło. No i nie jest tego znowu tak wiele, dziubek i może skorupa do przycięcia, rozwolnienie i spuchnięte oczy (chyba, że o czymś nie wiem).
Dzięki tym czasem.

Offline witia

• Moderator
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 19.04.2009, 15:49:36 pm »
Pewne rzeczy, takie jak pazurki, czy przerośnięty dziób dadzą się w każdej chwili z reguły skorygować. Również biegunkę, czy opuchnięte oczy można z pomocą lekarza wyleczyć. To czego weterynarz już nie "naprawi" to ewentualnie uszkodzone nerki lub wątroba, w wyniku złego żywienia. Czasu jednak nie da się już cofnąć. Dobrze, że żółw w końcu trafił do Ciebie i że się nim tak zajmujesz. Miejmy nadzieję, że przy dobrych warunkach  ma on jeszcze przed sobą jeszcze szczęśliwe życie.  :D

P.S. Powodzenia u weterynarza. Czekamy na jakąś relację  ;)
Pozdrowienia, Wojtek

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 19.04.2009, 16:01:11 pm »
No kurcze , jeszcze troche i kto wie co by z tym zolwiem bylo , idz do weta jak najszybciej , upewnij sie jednak ze porobi wszystkie badania takie jak krew , kaul itp. bo inaczej to nici z wykrycia czegokolwiek. Nie przejmuj sie bo czasami to tak jak z grypa trzeba sie dobrze rozchorowac zeby ja dobrze wyleczyc, Jesli jechal cale zycie na salacie to wiadomo ze organizm moze miec trudnosci z przysfojeniem nowej diety. I pomyslec ze ludzie mysla ze to odpowiednie ziwrzatka dla dzieci, pamietaj jesli zolw nie jest zdrowy na 100% to upewnij sie ze wszyscy w domu myjecie rece po jakim kolwiek katakcie z nim.

Offline Beata

• Administrator
  • Reputacja: 82
  • Administrator ogólny
    • Serwis o żółwiach lądowych
« Odpowiedź #38 dnia: 19.04.2009, 16:19:31 pm »
W przypadku żółwi jest tak że nawet jeśli leczenie farmakologiczne nie jest konieczne to na poprawę ogólnego stanu zdrowia trzeba długo zaczekać. U tych organizmów zmiany zachodzą bowiem wolno. Biegunka odwadnia więc kąp go najlepiej codziennie. Przyczyną jej może być zarobaczenie, więc dobrze abyś zabrał ze sobą do weta jego kupkę do zbadania.
Jak zamieścić ogłoszenie adopcyjne (czyli oddam/przygarnę żółwia)
-> KLIKNIJ TU

Offline emilos

• *
  • Filip
« Odpowiedź #39 dnia: 19.04.2009, 18:43:09 pm »
Posiedział trochę na słoneczku i choć przez szybę jak by mu się troszkę opuchlizna zmniejszyła ^-^. Wiem, że nie powinno się ale puściłem go po dywanie bo wcześniej dużo latał po mieszkaniu i chyba mu to podpasowało bo już robi 2 okrążenie  ;D
Jutro od rana szukam weta w okolicy Piaseczna (przy wawie) i po południu z nim jadę.
Teraz tak mu się przypatrzyłem i chyba żeczywiście ma trochę spuchniętą lewą tylną łapkę  :-\
A jak wziąć tą kupkę do zbadania jak on robi wodnisto i wszystko gdzieś wsiąka? Tylko jakieś takie białe jak od kury na wieżchu zostaje ale są tego nie wielkie ilości i trudno to jakoś wziąć. Drugie pytanie w co?

Offline Jakub

• Reputacja: 23
  • Testudo Hermanni żółw grecki o imieniu Tuptuś
« Odpowiedź #40 dnia: 19.04.2009, 18:56:13 pm »
Ja sądzę że jeśli to jest takie białe to on sika bo żółwie sikają czasami w takiej postaci żeby zaoszczędzić wodę w organiźmie oczywiście jeśli to wygląda jak ścięte białko jaja kurzego i rzeby nie było poczekaj aż wypowie się na ten temat ktoś bardziej doświadczony bo ja tak sądzę a ja nie jestem tak doświadczony jak Malwa czy Beata. :)
Pozdrawiam Jakub

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 19.04.2009, 19:03:01 pm »
Wiez, moje czasami zrobia w kartoniku jak je wioze do weta ,ale wrazie czego sprubuj wybrac cos z ziemi i wlozyc do plasikowego naczynka albo malego wypazonego wczesniej sloiczka , zreszta jak bedziesz dzwonil to wet ci powinien powiedziec, czy takie z tera moze byc czy woli cos swierzego. :P :P :P

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 19.04.2009, 19:11:33 pm »
Teraz tak jeszcze raz czytam tego twojego posta i sie zastanawiam czy nie mylisz wlasnie jego siuskow z kalem, jesli je to kal napewno by mial czasteczki roslin i nie powinien byc calkowicei jak woda, to biale to powinno byc wapno , mam tylko nadzieje ze zarelko jest przez niego trawione a nie utkwilo organizmie , bo te opuchniete oczy i tylnia lapka daje mi duzo do myslenia.

Offline Beata

• Administrator
  • Reputacja: 82
  • Administrator ogólny
    • Serwis o żółwiach lądowych
« Odpowiedź #43 dnia: 19.04.2009, 19:42:05 pm »
Biała wydzielina to kwas moczowy - produkt przemiany białka. Zwróć uwagę na jej konstystencję powinna być gładka.
Ja pakuję kupkę do papierowej koperty ale jak Twoje jest bardzo wodnista to lepszy będzie mały plastikowy lub szklany pojemnik. 
Jak zamieścić ogłoszenie adopcyjne (czyli oddam/przygarnę żółwia)
-> KLIKNIJ TU

Offline emilos

• *
  • Filip
« Odpowiedź #44 dnia: 19.04.2009, 19:50:50 pm »
I właśnie dlatego ten wątek jest w "pierwszych krokach". Na tym słoneczku siedział sobie w klatce w której wcześniej mieszkał na piasku. Żeby mu zrobić dobrze postawiłem daszek z kartonika. Nie wszedł ale wykorzystał go jako WC. Po podniesieniu kartonika zobaczyłem normalnego balaska. Tak jak piszecie to co znajdywałem w klatce to było dużo wody i trochę jak by ściętego białka czyli siki. Kamień z serca, jeden problem mniej. Dzięki za objaśnienia.