Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 22.06.2025, 07:54:11 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Przeprowadzka Filipka - całkowita zmiana warunków (zdjęcia)  (Przeczytany 46297 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 69
Odp: Przeprowadzka Filipka - całkowita zmiana warunków (zdjęcia)
« Odpowiedź #45 dnia: 19.04.2009, 20:02:06 pm »
 ;) ;) ;) no to chociaz jedno sie wyjasnilo.

Offline emilos

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 2
  • Filip
« Odpowiedź #46 dnia: 20.04.2009, 13:50:13 pm »
No i nastała u Filipa jasność. Wstawiłem mu DAYLIGHT SPOT Sun Glo 50W grzewczą białą z UVA i Repti Glo 26W 10 UVB. Mam nadzieję, że światełko już jest wporządku?

Offline emilos

• *
  • Filip
« Odpowiedź #47 dnia: 20.04.2009, 18:54:36 pm »
Już po wizycie u weterynarza. Żółwik zdrowy, na razie nie trzeba mu spiłowywać dzioba, obie nogi ok oczy kazał obserwować bo  nie jest tragicznie i przyczyn może być mnóstwo. Jak nie zejdzie opuchlizna mam się z nim zgłosić za 2 tygodnie.
Polecił mi natomiast go za hibernować na miesiąc bo z tego co wiem to chyba nigdy  nie hibernował. Co wy na to? Hibernacja w Maju?

Offline witia

• Moderator
  • Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • *
  • Posiadany gatunek: 2 x Testudo hermanni hermanni
    • Strona poświęcona hodowli żółwi greckich
« Odpowiedź #48 dnia: 20.04.2009, 19:42:44 pm »
Super, że Filipek ma nareszcie odpowiednie światło, i że weterynarz wystawił ogólnie pozytywną opinię na temat jego zdrowia.

Co do hibernacji to moim zdaniem jest już na nią stanowczo za późno. To nie jest taka prosta sprawa, jakby się mogło wydawać. Żółwie trzeba odpowiednio do tego przygotować, a to raczej nie wypali, z tego względu, że jest już na zewnątrz za ciepło. Ponadto zimowane powinny być osobniki w pełni zdrowe, a Twój żółw jest na razie na obserwacji i nie do końca w pełni sił. Nigdy nie słyszałem o zimowaniu żółwi o tej porze roku. Z tego co jednak wiem to żółwie stepowe hibernują w lecie (chociaż to też nie wszystkie), ale na to też jest jeszcze za wcześnie bo mamy dopiero kwiecień. Jeżeli żółwik dojdzie do siebie i będzie w pełni sił to zazimuj go tak jak należy pod koniec roku.   
« Ostatnia zmiana: 20.04.2009, 19:44:26 pm wysłana przez witia »
Pozdrowienia, Wojtek
www.testudo-hermanni.prv.pl

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #49 dnia: 20.04.2009, 20:18:06 pm »
Żaróweczki bardzo dobre...:) Moim tylko zdaniem szkoda kasy na grzewcze z zoologika - lepiej kupić zwykłą lustrzankę.

Emilos - a u jakiego byłaś weta? Zlecił żółwiowi jakieś badania? Czy tylko tak go obejrzał "naocznie"? Bo nie do końca się można z jego opiniami zgodzić - oczy faktycznie poobserwowac należy - zmieniłąś mu warunki bytowe i dietę na lepsze i być może lekka opuchlizna sama ustąpi. Natomiast dziób jest moim zdaniem do korekty - jest wyraźnie przerośnięty i zadarty do przodu.
Z hibernacją też nie wiem o co chodzi - latem to najwyżej estywacja jest możliwa, jakby bardzo gorąco było. Może wetowi chodziło o hibernację w okresie zimowym, który nadejdzie?
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline emilos

• *
  • Filip
« Odpowiedź #50 dnia: 20.04.2009, 21:12:36 pm »
Weterynarz moim zdaniem nie do końca jest fachowcem od żółwi. Obeirzał go tylko, badań nie zalecił bo stwierdził, że na chorego nie wygląda a jego ospałość to raczej wina tego braku hibernacji od paru lat.
Powiedział, że jest tłuściutki, ma apetyt więc jest ok, a odrobaczenia robił nie będzie bo tego nie robił. Coś mówił o jakiejś sądzie do żołądka  ???
Poznał, że to stepowy, ale resztę porad to chyba tak nie bardzo odnośnie stepowych. Mówił, że jedzą wszystko (łącznie z ślimakami i dzdzownicami), w terrarium powinna być jakaś część mokra gdzie mógł by sobie popływać  ??? , żarówka wystarczy jedna zwykła itp... Tak jak by wszystko co wie o żółwiach wrzucił w jeden wór i wyciągnął średnią.
Przynajmniej kasy za poradę nie wziął.

Odnośnie hibernacji to pomyślałem żeby może przez jakiś tydzień czy dwa nie włączać mu lamp i nie dawać co dzień jedzenia żeby tak sobie trochę przysnął. Nie wiem czy warto dać mu spać, czy ładować w niego te wszystkie UV? Co ciekawe po słoneczku przez szybę trochę jak by mu opuchlizna oczu się zmniejsza. Teraz gdy jest ciepła i widno w terrarium, to przynajmniej nie śpi tylko siedzi w kącie, opala się i się rozgląda. Po 1 godzinie naświetlania chciał nawet zjeść kamień  ::) Straszny żarłok  ;)
Poradźcie proszę co zrobić, żeby Filipowi "zrobić dobrze". Może go naświetlać, kąpać i dać mu święty spokój? Sam już nie wiem.
Jutro wymienię mu podłożę i wstawię doniczkę. Następny szok dla Filipka ;)

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 20.04.2009, 21:28:06 pm »
Sluchaj ja bym zrobila tak: zebrala wszystkie materialy co potrzebujez jeszcze do tera i w jeden dzien zrobila wszystko, bo takie wkladanie lap i wycieganie go ciagle to do niczego, zolwik nie moze sie zaklimatyzowac.., kap go codziennie ale najlepiej miseczka pod lampe i  niech sie moczy skoro tak upatrzyl sobie to miejce z 20-30 minut dziennie, do jedzenia mleczaki i koniczyna posypana wapnem, i to tyle przez nastepne 2-3 tyg, jesli sie do miesiaca nie poprawi to do innego DOBREGO weta. Bo skoro ma apetyt i pije to powinien zyc ;), male chorubstwo jego organizm sam zwalczy. Fajnie jesli bys mial mikroskop , ja mam w planach kupic , to sam mogl bys sprawdzic kal czy niema zadnych pasozytow. Ja juz dawno sprawilam sobie ksiazeczke i tam jest troche opisane na co wzrucic uwage.

Offline Beata

• Administrator
  • Reputacja: 82
  • Administrator ogólny
    • Serwis o żółwiach lądowych
« Odpowiedź #52 dnia: 20.04.2009, 21:38:14 pm »
Emilos, teraz jest wiosna i żółw potrzebuje wiosny a nie żadnej hibernacji! Aktywność i cykl życia żółwia jest bardzo powiązany z porą roku. Żółw to powinien odczuwać w sposób naturalny a naszym zadaniem jest ten proces nawet bardziej stymulować gdy z różnych powodów pora roku nie pokrywa sie z tym co ma miejsce w otoczeniu zółwia. Dlatego przygotowujemy je do hibernacji jesienią, hibernujemy zimą a wiosną pozwalamy im na intensywne żerowanie, wygrzewanie, ruch - zresztą to pora gdy żółwie są najabrdziej aktywne, im bardziej lato ma się ku końcowi tym bardziej ich aktywność spada.

Ech Ci weterynarze...
Jak zamieścić ogłoszenie adopcyjne (czyli oddam/przygarnę żółwia)
-> KLIKNIJ TU

Offline emilos

• *
  • Filip
« Odpowiedź #53 dnia: 20.04.2009, 21:41:07 pm »
A wiesz malwa, że mam mikroskop. Zapomniałem o nim. Nic profesjonalnego, ale robala zobaczę :) . Jak się coś nie tak będzie z nim działo to odnowie kontakty. Koleżanka mojej żony ze studiów pracuje w zoo w wawie i zajmuje się chorymi gadami i innymi ślimakami. Co do tego wkładania łap masz rację. Zostało mi zmienić glebę, posiać trawkę i wsadzić doniczkę. Wszystko już mam i jutro zrobię z tym porządek.

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 20.04.2009, 21:52:00 pm »
No to super , mysle ze najgorsze dla chorego zolwia jest cudowanie za duzo, nic przez to sie nie wskura , bo one jak nie zwalcza tego same to domowa medycyna tez tu nic nie wskura, warunki jak najbardziej zblizone do naturalnych, dobra dieta, jak najmniej stresu i dbanie zeby sie nie odwodnil. Co do mikroskopu to super , patrz czy nie ma zadnych jajek, lub robali. Nie mam jak skopiowac ksiazki a zdiecia sa male wiec moj aparat nie chwyci, ale zerknij w intrnecie cos musi byc.

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 20.04.2009, 21:55:00 pm »
A jak bedziesz mial okazje to podpytaj kolezanki co pracuje w zoo, ona napewno wie bo przeprowadza scisla kwarantanne , itp... wiec wie na co wzrucic szczegulna uwage. Powiem ci tylko ze poczatki sa strasznie trudne, ale jak to wszystko juz minie to zaloze sie ze za rok , moze dwa bedziesz szukal mu kolezanki ;).

Offline emilos

• *
  • Filip
« Odpowiedź #56 dnia: 20.04.2009, 21:59:33 pm »
Powiem ci tylko ze poczatki sa strasznie trudne, ale jak to wszystko juz minie to zaloze sie ze za rok , moze dwa bedziesz szukal mu kolezanki ;).

Nie podpuszczaj  ;D
Już na punkcie Filipa dostałem fioła  ;)

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 20.04.2009, 22:08:49 pm »
Nie podpuszczam ,tylko mowie co jest zgodne z natura ;). Ale ogulnie jak mozesz zauwazyc sama osobiscie lubie trzymac wszystko w parach a nawet grupach, pod warunkiem ze mam miejsce.

Offline witia

• Moderator
  • Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • *
  • Posiadany gatunek: 2 x Testudo hermanni hermanni
    • Strona poświęcona hodowli żółwi greckich
« Odpowiedź #58 dnia: 20.04.2009, 22:36:11 pm »
a odrobaczenia robił nie będzie bo tego nie robił.

Co to w takim razie za weterynarz? Umiejętność odrobaczania to podstawa. Jeżeli on tego nie potrafi, to jak on w ogóle został weterynarzem?!
Tragedia...
Pozdrowienia, Wojtek
www.testudo-hermanni.prv.pl

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #59 dnia: 20.04.2009, 22:52:11 pm »
Wet chyba wszystko pomieszał. Po co sonda skoro żólwik je i jest w dodatku "tłuściutki".
Ślimaczka i dżdżownicę to może na wybiegu zjeść...:) To akurat prawda.
Pływanie....hmmm...może miał na myśli basenik....Taki misz-masz wodno-lądowych mu wyszedł...:(
Wybierz się moze w miarę możliwości do W-wy do jakiegoś porządnego weta.

Lamp teraz nie wyłączaj. UVB mu powinno też wpłynąć na zmniejszenie opuchlizny oczu. Sam widziałeś, że się bardziej aktywny pod wpływem ciepełka i UV-ki zrobił...:)
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ