Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 17.06.2025, 14:28:45 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Przeprowadzka Filipka - całkowita zmiana warunków (zdjęcia)  (Przeczytany 46190 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline emilos

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 2
  • Filip
Odp: Przeprowadzka Filipka - całkowita zmiana warunków (zdjęcia)
« Odpowiedź #75 dnia: 24.04.2009, 13:55:22 pm »
U Filipa bez zmian. Nadal dużo je i śpi. Oczka ma zapuchnięte nadal. Przeczytałem, że można mu przemywać naparem z rumianku więc przeprowadziłem ten zabieg w trakcie którego się załatwił na twardo i na miękko na podłogę. Przed tym zabiegiem siedział 30 minut w letniej wodzie i nic. Albo to za strachu, albo mu zrobiło się dobrze, albo złośliwiec jakiś  >:D .
Kupę z ciekawości wsadziłem pod mikroskop, ale sprzęt byle jaki i ja nie fachowiec więc nie traktuję tego poważnie. Nic się w każdym razie nie ruszało i żadnych jajeczek czy czegokolwiek innego podejżanego nie zaobserwowałem.
Zastanawia mnie tylko jedna sprawa. Czy to normalne, że w kale żółwia jest tak dużo piachu?

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #76 dnia: 24.04.2009, 14:16:22 pm »
Można przemywać oczka także naparem ze świetlika. Z rumiankiem nie należy przesadzać 2-3 przemycia i tyle, ze świetlikiem można nieco częściej.

Co do piachu w kale to źle. To oznacza, że żółw z jakichś powodów podjada podłoże, może to być spowodowane problemami z robakami w przewodzie pokarmowym, jakis niedoborów w diecie, albo po prostu z głodu czy 'dla zabawy', takie personalne zboczenia żółwiowe ;p
Jakie ma podłoże w tej chwili?
Musisz być ostrożny bo żółw łatwo może się zaczopować, zatka mu jelita i po zwierzaku.

Offline emilos

• *
  • Filip
« Odpowiedź #77 dnia: 24.04.2009, 14:27:27 pm »
Jeszcze tydzień temu miał piasek dla gadów (nie wiem dokładnie co mu teściowa sypała). Teraz ma ubitą ziemię ogrodową z piachem. Czy powinienem mu zmienić podłoże na jakieś gliniaste? A może jakiejś trawy zaciać po całości?
A co do świetlika to czy taki homeopatyczny w kropelkach z apteki się nada, czy muszę parzyć?

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 24.04.2009, 14:33:15 pm »
Ziemia z piachem jest ok, o ile przewaga ziemi, możesz ewentualnie dodać troche gliny (może być taka kupiona w wędkarskim). Możesz wykopać darń (ziamia porośnięta trawą) gdzieś z dworu, albo samemu coś wysiać. Teraz wiem, że jest sezon na bratki i  w mojej okolicy w każdej kwiaciarni jest ich pełno do kupowania na sztuki za 1-2zł, i dobrym pomysłem jest też kupowanie takich na sztuki i wkładnie do terra, tak żeby sobie żółwik podjadał. Oczywiście nie muszą być to tylko bratki: stokrotki, niezapominajki też są do kupienia, czy jakieś zioła jak rozmaryn melisa bazylia ruccola itd, mozesz też samemu wysiać, o ile masz cierpilwość do wolno rosnących kwaitków ;)
Albo zwykłą trawę wysiać, ale łatwiej wykopać i do terra wrzucić.

Co do tego świetlika to szczerze mówiąc nie wiem. Ale taki do zaparzania znajdziesz w aptece za ok 5zł.

Offline emilos

• *
  • Filip
« Odpowiedź #79 dnia: 24.04.2009, 15:47:34 pm »
Stał mi na stole taki jeden kwiatek. Nie wiem co to za jeden ale wstawiłem do terrarium. W doniczce na próbę. Posmakowało mu więc wsadzę w ziemię, niech ma :)

« Ostatnia zmiana: 24.04.2009, 15:50:59 pm wysłana przez emilos »

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 24.04.2009, 16:45:41 pm »
to jest prymulka, ale następnym razem sprawdź czy nie trujące  ;) tu miałeś szczęście, roślinka jest prawdopodobnie ok dla żółwi (jak dla ludzi nie jest trująca...)

Offline emilos

• *
  • Filip
« Odpowiedź #81 dnia: 24.04.2009, 16:52:42 pm »
Dzięki. Dwie godziny szukałem w necie tego kwiatka i myślałem, że to jakaś krzyżówka bratka z czymś tam  :P

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #82 dnia: 24.04.2009, 17:14:02 pm »
Najadł się tego piasku co na nim siedział. Żółwie wolno trawią. Jeszcze czas jakiś może to stare podłoże wydalać. Kąp go często to szybciej mu z jelit to zejdzie.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 69
« Odpowiedź #83 dnia: 24.04.2009, 19:26:10 pm »
Co do kwiatkow nie ryzykuj za duzo, najlepiej samemu posadz to bedziez mial pewnosc ze nie byly pryskane, cala liste masz w zywieniu, jesli chcez cos kupic np. opuncje z owocami lub hibiskusa mosiz je odstawic na jakis czas miesiac, dwa i podlewac tylko woda , bo inaczej mozesz tylko pogorszyc sprawe. :-\

Offline emilos

• *
  • Filip
« Odpowiedź #84 dnia: 24.04.2009, 20:56:10 pm »
Jak pisałem z przyczyn lokalowych nie mam za dużego terrarium więc poza trawką nic mu nie posadzę bo nie będzie miał gdzie się ruszyć. Może coś w ogródku posadzę. W dodatku po wstawieniu tej doniczki (z której nie korzysta) ma naprawdę nie wiele miejsca. Puki jest taki nie ruchawy to mu to chyba nie przeszkadza, ale zastanawiam się czy jej nie usunąć.
Myślałem też o włożeniu większego kamucha "stołu" żeby nie jadł z ziemi, ale on i tak je tak zajadle, że po 30 minutach mniszek jest wszędzie :)

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: 24.04.2009, 21:04:26 pm »
Chyba sie  nie zrozumielismy na wzajem, mi chodzi tylko i wylacznie zebys mu nie dawal kwiatkow bo wygladaly ciekawie czy bo miales je pod reka, czasami wasnie te najladniejsze sa najbardziej trujace, i nie chodzilo mi zebys je tam sadzil tylko w doniczkach lub wlasnie w ogrodku zebys mial pewnos ze nie sa pryskane zadnym swinstwem, bo to tak samo jak by dac twojemu dziecku niemytego pomidora ktorego przed chwilka ktos popryskal chemia.  :-\

Offline emilos

• *
  • Filip
« Odpowiedź #86 dnia: 24.04.2009, 21:16:28 pm »
Ok już kapuję.
Coś mnie tkneło i przeczytałem o roślinach trujących dla żółwia (lepiej puźno niż wcale) i już się boje go na dwór wynosić. U mnie na podwurku tyle różnego zielska rośnie, że można by książkę napisać. Jak mu na początku dałem wszystkiego po trochu to wyjadł tylko mniszka, babkę i kończynę. Może cwaniak wie instynktownie co mu szkodzi i tego nie je?

Offline malwa

• Pomocnik adopcyjny
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 24.04.2009, 21:32:10 pm »
No co do zieleninki to maja dlugi dziob, ale jak napotka jakiegos ladnie pachnacego kwiatka to nie wiem czy sie nie skusi :-\. Wsumie mozna sobie pomyslec ze w naturze tez jedza rozne dziwactwa, ale co warto wbic sobie do glowy to, to ze w naturze tez duza czesc z nich umiera, albo choruje , natura zadzi sie wlasnymi prawami, my natomiast prubujmy minimalizowac takie sytuacje , wkoncu kto by chcial patrzec jak jego zolwik cierpi z powodu biegunki itp. :'( Co do chwastow to warto sprawdzic ktore moze jesc a ktore nie , bo czym wieksze menu tym lepiej dla niego ;). Wszystkie roslinki masz podane na forum ;).

Offline emilos

• *
  • Filip
« Odpowiedź #88 dnia: 24.04.2009, 23:17:27 pm »
Wszystkich roślinek wypisałem sobie 1 i 1/2 A4 i to pewnie nie wszystkie. Tego się nie da zapamiętać a co dopiero rozróżniać. Na pewno przy następnej wizycie w jakimś chiperze kupię Filipowi ziółka w doniczkach. Jak nie zje to mi się przydadzą :)

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • **
« Odpowiedź #89 dnia: 24.04.2009, 23:22:06 pm »
Tego się nie da zapamiętać a co dopiero rozróżniać.

Wszystko się da :) wejdziecie w wprawe, zobaczycie ;)