Widzę, że forum umarło już całkiem, ostatnio byłam tu pewnie z 10 lat temu, gdy zamarzył mi się żółw lądowy, ale po doedukowaniu się uświadomiłam sobie, że nie mam odpowiednich warunków, aby żółw był u mnie szczęśliwy. Teraz, po kilkunastu latach, temat pojawił się ponownie w moim życiu i nagle nie mam, gdzie zadać wszystkich pytań, które mam;)
Ale widzę, że Kenet jeszcze dzielnie tu walczy, to mimo wszystko spróbuję
Planuję kupić młodego żółwia stepowego lub greckiego od sprawdzonego hodowcy (czy są tacy godni polecenia w Trójmieście lub okolicach?). I teraz przechodzę do pytań
1. Czy mogłabym przez pierwszy rok/dwa żółwia nie zimować? Do czasu aż skończy 3 lata powiedzmy?
2. Jeśli tak, to czy na te pierwsze dwa-trzy lata terrarium o wymiarach 110/55/40 będzie wystarczające na zimę?
3. Latem mam w planie wybieg balkonowy, czy wymiary 150/140 będą wystarczające?
4. W domu mam psa, nie będą miały ze sobą żadnego kontaktu, ale pies będzie korzystał z balkonu, czy to nie będzie zbyt stresujące dla żółwia? Oczywiście wybieg będzie odpowiednio zabezpieczony i pies nie zrobi mu krzywdy, chodzi mi o sam zapach/obecność psa w zasięgu zmysłów żółwia.
5. Mam możliwość pozyskać ziemię, darń i kamienie z nieskażonej działki, ale martwię się, czy taki wybieg nie obciąży za bardzo balkonu?
Na razie to chyba wszystkie moje wątpliwości początkującej, mimo wszystko super że forum istnieje, bo to nadal super skarbnica wiedzy (ale nie mogłam założyć nowego konta, nie dochodzą wiadomości na mail, więc cieszę się, że odkopalam stare). Czy ludzie stąd gdzieś się przenieśli? Na portale społecznościowe np? Sporo forów umiera, a szkoda, bo starsze osobniki ludzkie są przyzwyczajone do takiej formy dzielenia i pozyskiwania wiedzy