Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 07.05.2025, 19:37:17 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Pytanie odnośnie transportowania żółwia  (Przeczytany 11460 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline merry99

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 0
  • <KOCHAM MOJĄ ŻÓŁWICZKĘ!!!!>
Pytanie odnośnie transportowania żółwia
« dnia: 24.01.2011, 17:09:58 pm »
Mam pyt. za niedługo dostanę żółwia i chciałam bym zadać kilka pytań odnośnie transportowania żółwia.Wiem że każda podróż jest stresująca dla żółwia.
1.Na jak długą podróż mogę wziąć żółwia maksymalnie?
2.Czy podróż 1 godzina zaszkodzi mu gdy pojadę na jeden dzień?
3.Jakie mogą być skutki uboczne za długiej jazdy samochodem z żółwiem?

Myślę że to wszystko.Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i za wyrozumiałość.

Offline Puncia

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 4
Odp: Pytanie odnośnie transportowania żółwia
« Odpowiedź #1 dnia: 24.01.2011, 19:57:16 pm »
ja sie podłacze bo prawdopodobnie będze do mnie transportowany żółw i powiedzcie w czym sie takiego żółwia przewozi
a i jeśli to długa podróz do mnie  to czy można przesyłka konduktorską czy nie/?
w ogóle jak wyglada przesyłka konduktorska?

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #2 dnia: 24.01.2011, 21:51:03 pm »
Nie ma jednoznacznych odpowiedzi na te pytania. Wszystko zależy od celu, długości podróży, czasu pobytu w innym miejscu, warunków pogodowych itp.
Żółwie czasem się podróżują nawet i kilka tys. km. - jeśli jest taka potrzeba, bo ktoś się np. przeprowadza. Każda podróż, nawet krótka to dla gada stres, dlatego przewożenia się ogólnie winno unikać bez konieczności. I zawsze indywidualnie trzeba ocenić sytuację - np. jak jedziesz na działkę na 2 tygodnie to jej sens zabrania żółwia i może i 2 godz. spędzić w podróży, ale jak jedziesz tam na 1 dzień to po godzinie nawet go wozić w obie strony to bez sensu.
Ogólnie skutków obocznych od jazdy samochodem żółw się nie nabawi - ja np. brałam duży pojemnik plastikowy - pakowałam tam ziemię, miskę z wodą i przyczepiałam pasem na tylnym siedzeniu. I tak żółwie podróżowały. Na krótką podróż - można go włożyć do pudełka po butach wyścielonego ręcznikami papierowymi i zamknąć wieczko, uprzednio zrobiwszy w nim kilka otworów. To sposoby na lato. Zimą jest gorzej. Trzeba zapakować w 2 kartony - w jeden karton dać ręczniki papierowe, suche liście i tam żółwia, drugi wyścielić kocem. Włożyć tam mniejszy z żółwiem, dać między kartony termofory - mogą być butelki z ciepłą wodą i wszystko zawinąć kocem.

Do przesyłek konduktorskich zaufania nie mam. To jest żywe zwierzę i lepiej po niego jechać własnym transportem niż powierzać innym. Z tego co wiem - bo nigdy nie korzystałam to zanosisz pudełko na pociąg - płacisz za przesyłkę i jedzie ona w wagonie konduktorskim do miejsca przeznaczenia. Tam ktoś na stacji powinien ją odebrać.
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline merry99

• **
« Odpowiedź #3 dnia: 24.01.2011, 22:03:45 pm »
Więc,
Czy opłaca się wziąć żółwia na jeden dzień do innego domu który jest oddalony od prawdziwego domu o ok 1 godz jazdy?

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #4 dnia: 24.01.2011, 22:28:55 pm »
Nie. A po co go wozić do innego domu. Na 1 dzień może zostać sam w swoim terro. A jak znajomi chcą go obejrzeć to mogą podjechać...:)

Offline merry99

• **
« Odpowiedź #5 dnia: 25.01.2011, 07:58:56 am »
Nie. A po co go wozić do innego domu. Na 1 dzień może zostać sam w swoim terro. A jak znajomi chcą go obejrzeć to mogą podjechać...:)

Tak ale posiadam w domu dwa duże psy.Choć żółw będzie mieszkała na górze ale po psach nigdy nic nie wiadomo.Czy to ryzykowne? ;D :D

Offline sola

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #6 dnia: 25.01.2011, 08:17:41 am »
To zamknij drzwi do pokoju z żółwiem żeby psy nie miały wstępu. Zresztą na codzień chyba nie mają z nim żadnego kontaktu?

Offline merry99

• **
« Odpowiedź #7 dnia: 25.01.2011, 08:54:16 am »
To zamknij drzwi do pokoju z żółwiem żeby psy nie miały wstępu. Zresztą na codzień chyba nie mają z nim żadnego kontaktu?

Psy nie maja z żółwiem żadnego kontaktu. :laugh: ;D :D ;) A drzwi zamknę na klucz :P  :P

Offline sola

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #8 dnia: 25.01.2011, 09:30:21 am »
To w takim wypadku możesz żółwia zostawić w domu, bo rzeczywiście nie ma sensuiepotrzebnie go stresować i przewozić z miejsca na miejsce

Offline anna-daria

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 10
  • Geochelone pardalis
« Odpowiedź #9 dnia: 28.01.2011, 18:47:27 pm »
moją Stefankę za 2 miesiące też czeka podróż samochodem, tylko że moja podróż będzie trwała niestety ok 17 godzin, ale tym razem nie mam wyjścia i muszę ją zabrać bo wyjeżdżam na dłuższy urlop. Dzięki ankan za podpowiedz z przypięciem pudła pasami. Już miałam wizję 17-sto godzinnej podróży z pudełkiem na kolanach. Rzeczywiście lepiej zaopatrzę się w duże plastikowe pudło które na miejscu może posłużyć za tymczasowe terrarium.
Stefanka

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #10 dnia: 29.01.2011, 18:16:35 pm »
Jak masz jeszcze 2 m-ce czasu to możesz to pudło kupić wcześniej, nasypać ziemi i posiać trawę, koniczynę. To się ukorzenią i w darń zamienią. Nie będzie wtedy tak żółw ziemią się brudził. Wstawisz mu tam domek i miskę z wodą. I podróż przebiegnie bezboleśnie.

Offline anna-daria

• *
  • Geochelone pardalis
« Odpowiedź #11 dnia: 30.01.2011, 18:57:59 pm »
masz rację, super pomysł! chociaż ta zielona trawka jej trochę zrekompensuje klkanaściegodzin w podróży i kilka tygodni w mniejszym niby-terrarium.
Stefanka

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #12 dnia: 30.01.2011, 23:46:06 pm »
Jak na kilka tygodni to weź jeszcze lampy.
Ja też oddawałam rodzicom żółwie "na przechowanie" na lato w takim pojemniku - świetnie się nadają niedrogie kastra budowlane. Tylko je trzeba dobrze umyć i przewietrzyć, bo mają dziwny zapach.

Offline anna-daria

• *
  • Geochelone pardalis
« Odpowiedź #13 dnia: 31.01.2011, 20:32:43 pm »
o lampach pamiętam, zarówną grzewczą jak i UVB zamierzam zabrać, żeby mogła się wygrzewać i żeby za ciemno nie miała, bo w pokoju od zachodu będzie stała. Szczerze mówiąc to mam nadzieję że będzie ładna pogada, żebym mogła też ją na balkon razem z pudłem wystawić, ale to wszystko się okaże w kwietniu.
Stefanka

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
« Odpowiedź #14 dnia: 31.01.2011, 22:50:00 pm »
Zależy gdzie jedziesz - ale w kwietniu może być jeszcze ciut chłodno - przynajmniej na pobyt na cały dzień.
Tak sobie myślę, że jakbyś gdzieś dostała to możesz kupić kawałek przezroczystej pleksy do przekrycia pudła, jakby było chłodniej - zawsze będzie wtedy cieplej w środku, a żółw skorzysta za słoneczka...:)