Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 31.08.2025, 03:22:01 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Żółw grecki z sierpnia 2022  (Przeczytany 39257 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kenet

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 1420
  • Ż.grecki Testudo hermanni #redutaprzejmujeswiat
Odp: Żółw grecki z sierpnia 2022
« Odpowiedź #15 dnia: 01.04.2023, 16:56:58 pm »
Super!
Babka średnia może być, jak najbardziej.
Wolność!
Wiara!
Siła!
To jest nasza gra.
Orduna do boju
My zwyciężymy tam!

Orduna Boss jest przyciąganiem.
Bez wysiłku lasi łapie.
Grawitacja jest jego bronią.
Wszechświat w jego zasięgu.

Offline aleksandraadr

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #16 dnia: 05.04.2023, 19:23:18 pm »
Witam ponownie. Jesteśmy już po wymianie podłoża na ręczniki papierowe na czas leczenia Franklina. Wydaje mi się że żółwiowi nie bardzo podoba się brak podłoża do zakopywania i często robi wywrotki. Jego chód na płaskim jest też dość pokraczny.czy te 2 tygodnie do końca leczenia to nie będzie za długo bez podłoża? Pozdrawiam

Offline Kenet

• **
« Odpowiedź #17 dnia: 06.04.2023, 09:48:54 am »
Będzie ok  :)
Spokojnie wytrzyma.
Wolność!
Wiara!
Siła!
To jest nasza gra.
Orduna do boju
My zwyciężymy tam!

Bez wysiłku lasi łapie.

Offline aleksandraadr

• *
« Odpowiedź #18 dnia: 08.04.2023, 22:52:04 pm »
Zaczynamy się też interesować wybiegiem na balkonie. Czy wstępnie klatka 120 na 60 byłaby wystarczająca? Mamy dosyc duze pole manewru bo jest to duza przestrzen i prosze o porady jak rozwiazac ta kwestie
Martwi mnie też trochę to że nasz balkon jest od strony południowej i jest to strasznie upalne miejsce od godziny 12. Jeśli jest jakiś przedział temperaturowy w ktorym nie powinniśmy trzymać żółwia? Jesli będzie za gorąco to spędzi tam z pół dnia w tej sytuacji.jest też mozliwosc znoszenia go na taki większy teren zielony za blokiem oddzielony od ulic i innych zabudowań tylko czy rezygnując z zzbyt gorącego balkonu i znosząc dom tymczasowy z zolwiem codziennie nie będzie to dla niego stres i dyskomfort? Oczywiście będzie wtedy pod opieką bo bardzo dużo czasu spędzamy na dworze. Pozdrawiam

Offline Kenet

• **
« Odpowiedź #19 dnia: 10.04.2023, 11:32:02 am »
On jest w drugim roku życia tak? Jeżeli tak to te 120x60 wystarczy tylko lepiej żeby to nie była klatka tylko wybieg otwarty. Ja kupiłem palisadę taką palisadę ogrodową z biedronki i to mi służy jako ogrodzenie.
To, że balkon jest od strony południowej to atut a nie problem. Nie ma generalnie temperatury za wysokiej na wybiegu dla żółwia pod warunkiem że jest kilka miejsc zacienionych z kryjówkami i jest wystarczająco dużo  ziemi żeby mógł się cały zakopać. W czasie upałów warto też zraszać podłoże i samego zolwia takim spryskiwaczem do kwiatów. Wtedy spokojnie da sobie radę.
Wolność!
Wiara!
Siła!
To jest nasza gra.
Orduna do boju
My zwyciężymy tam!

Bez wysiłku lasi łapie.

Offline aleksandraadr

• *
« Odpowiedź #20 dnia: 10.04.2023, 17:35:33 pm »
Żółw jest z sierpnia 2022 więc ma gdzieś 7-8 miesiecy. Jeśli można prosić o zdjecie/zdjecie przykładowego wybiegu na balkon to byłabym wdzięczna. Mam jeszcze pytanie dotyczące roślinności polnej, a mianowicie znalazłam przytulie pospolitą i nie znalazłam informacji czy jest jadalna. Po drodze był również świerzabek gajowy. Proszę o info bardziej rozeznanych w temacie.Pozdrawiam

Offline aleksandraadr

• *
« Odpowiedź #21 dnia: 10.04.2023, 17:39:46 pm »
Palisada ok, sprawa do przemyślenia. Proszę o pomysły jak zabezpieczyć go od góry w sensie przed ptakami itd (lata dużo gołębi i mew:/ )

Offline managa

• *
« Odpowiedź #22 dnia: 23.05.2023, 23:48:38 pm »
Klatka 120x60 to bardzo dobry wybór na wybieg dla takiego maluszka :) Pełne zabezpieczenie przed podkopaniem i atakiem drapieżników, a poza tym spełnia wszystkie zadania "normalnego" naziemnego wybiegu. Tylko pamiętaj o zrobieniu dziur w kuwecie, żeby woda się nie zbierała i np. o fragmencie poliwęglanu lub mini szklarence, bo dla żółwia greckiego takie miejsce z wyższą temperaturą na pewno będzie korzystne