Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 19.06.2025, 23:04:54 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Wybredny Nikon?  (Przeczytany 15570 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Masza07

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
  • Nikon x)
Wybredny Nikon?
« dnia: 20.05.2011, 15:29:24 pm »
Mam Nikona od września ubiegłego roku. Karmiłam go mleczami, babką lancelowatą, a gdy przyszła zima jadl prawie że 3 razy dziennie kiełki słonecznika. Od ostatniego czasu, kiedy wkładam mu do miski mlecze i babke, nie chce jej w ogóle zjeść. Wiem, że żółwie powinny czasem mieć dzień głodówki, ale on czasem nawet nie je przez 3 dni, chyba że dam mu utarte jabłko, ale też tego nie chce ciągle robić, bo boję się że mogę rozwalić jego żółądek i jelita. Poradźcie coś, bo ja już nie mam pojęcia co mu dawać, a może jest chory? A może to ma jakiś związek z porą roku? Nie mam pojęcia.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
Odp: Wybredny Nikon?
« Odpowiedź #1 dnia: 20.05.2011, 16:02:47 pm »
A jakie żółwik ma warunki? Jaki to gat. żółwia?
Bo teraz to akurat apetyt powinien mieć. Zanik apetytu to może wystąpić u stepowych czy greckich, ale w związku z porą zimową.

CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline Masza07

• *
  • Nikon x)
« Odpowiedź #2 dnia: 20.05.2011, 16:30:23 pm »
No grecki właśnie. I zimą to on miał wielki apetyt, a teraz wcale. Podejdzie do miski powącha i pójdzie dalej. A te wszystkie mlecze i babki są z mojego ogrodu, dokładnie umyte i świeże.

Offline semiramida

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 67
  • 1992-2012 stepówka Kubusia, od 2013 lampart Bączek
    • Dziennik o żółwicy stepowej
« Odpowiedź #3 dnia: 20.05.2011, 17:05:20 pm »
Może być przeżarty alb się uparł że zje tylko niezdrowe słodkości, a może coś mu dolega, trudno powiedzieć. Z tego co piszesz, wnioskuję, że żółw siedzi w terrarium, czy ma tam dostęp do wody, dalej: jakie masz lampy, ma uvb? Jaka jest temperatura, wilgotność, jak żółw się zachowuje poza niejedzeniem, śpi w kącie czy biega pełen energii? Jak wyglądają oczy, czy nie jest spuchnięty, czy ma suchy nosek? Może napisz więcej o warunkach ogólnie i wstaw zdjęcia, będzie łatwiej, możliwości jest bardzo wiele.
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM

Offline Masza07

• *
  • Nikon x)
« Odpowiedź #4 dnia: 20.05.2011, 20:09:05 pm »
Więc tak. Jak dla mnie nie ma spuchniętych oczu, co do nosa, to może ma troche suchawy. W terrarium siedzi całe rano i południe, jak wracam ze szkoły to go puszczam po pokoju. Jak jest np sobota to potrafi mnie obudzić nawet o 7 rano waląc łapkami w szybe (tak właśnie robi jak nic nie jadł, powiedzmy) Są dni, że jak go wypuszcze potrafi chodzić szybko i długo, ale częściej sie zdarza że woli chwile połazić i chowa się do kąta i potrafi tam długo przespać. W terrarium ma ok. 29 stopni w częci sypialnej.. Żarówka grzewcza i świetlówka UVB. Ma wode w misce, czasami udaje mi sie zauważyć jak pije. No i też robie mu "kąpiele" 1, 2 razy w tygodniu.

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
« Odpowiedź #5 dnia: 20.05.2011, 22:07:26 pm »
żółwik nie wygląda źle :) Może ma troszeczkę dziwne oczka, ale może jestem przewrażliwiony  ;) Nigdy nie wypuszczaj go z terrarium, by pobiegał sobie po mieszkaniu, lepiej zabierz go na działkę :) Co znaczy 29* w części sypialnianej? Terrarium powinno się dzielić na 2 strefy, ciepła i chłodniejsza z większą wilgotnością :) Jeśli masz ogród, powinnaś mu zrobić zabezpieczony wybieg, by nie siedział w terrarium, tylko w ogrodzie- tak będzie zdrowiej. Jak będzie mieszkał na wybiegu, sam zacznie jeść zdrowe roślinki :)
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

Offline Masza07

• *
  • Nikon x)
« Odpowiedź #6 dnia: 21.05.2011, 00:09:23 am »
Oczka są spoko :D 29 stopni w cz. sypialnej to znaczy, że to jest właśnie ta jedna z stref terrarium, a druga, czyli cz. aktywna, tam gdzie ma chłodniej i świetlówkę. :) Z wybiegiem czeka mnie dużo pracy, ale go zrobie. Póki co puszczam Nikona swobodnie i bacznie obserwuję jego każdy krok.

Offline semiramida

• Reputacja: 67
  • 1992-2012 stepówka Kubusia, od 2013 lampart Bączek
    • Dziennik o żółwicy stepowej
« Odpowiedź #7 dnia: 21.05.2011, 02:31:06 am »
Pyszczek suchy i wygląda zdrowo, oczka klarowne, brak obrzęków.. myślę, że można wykluczyć szereg strasznych chorób. Warto jednak zanieść kał do badania, może przyczyną braku apetytu są pasożyty. Pisałaś, że ma dostęp do wody, ale dobrym pomysłem byłyby ciepłe kąpiele do czasu aż nie zacznie jeść, takie ok.20 minut, to pobudzi metabolizm. Może z ręki prędzej zje, spróbuj trochę, najlepiej z kwiatkami. Można też kusić ogórkiem (i podać) albo owocami (i nie podać, a w paszczę wcisnąć coś zdrowego). Takie triki jednak tylko po nawodnieniu.

29 stopni w cz. sypialnej to znaczy, że to jest właśnie ta jedna z stref terrarium, a druga, czyli cz. aktywna, tam gdzie ma chłodniej i świetlówkę.
Z tym podziałem stref w terrarium to nie zrozumiałam dobrze jak masz w swoim, ale w części sypialnej powinno być właśnie zimniej (nie jestem pewna ale dla greków chyba minimum 25 stopni, ale raczej chłodniej niż 29) i ciemniej, tam też jest miejsce na kryjówkę, natomiast w drugiej części obie lampy, ma być jasno i ciepło, optimum ponad 30 stopni, tam też najlepiej umieścić basenik żeby się woda grzała. Może coś z tymi strefami nie tak i żółwio się pogubił.. życzę mu powrotu apetytu i zdrowia, a Tobie miłego budowania wybiegu :)
Chcesz adoptować lub oddać żółwia do adopcji? Zajrzyj tu --> ADOPCJE ŻÓŁWI NA FORUM

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #8 dnia: 21.05.2011, 08:53:57 am »
Skoro zimą jadł tylko kiełki słonecznika to masz teraz skutki monodiety. Przyzwyczaił się do jednego pokarmu, w dodatku takiego który powinien być podawany sporadycznie ze względu na dużą zawartość białka. Tak jak poprzednicy radzili - urządź mu wybieg w ogrodzie - jak to zrobić znajdziesz w dziale wybiegi. Żółwik ładny, ale już widać przerosty na skorupie - pewnie dlatego że tyle białka dostawał w dodatku zimą, kiedy zamiast rosnąć powinien hibernować.

Offline Basia

• Reputacja: 37
« Odpowiedź #9 dnia: 21.05.2011, 11:24:41 am »
Jak teraz nie je to zdrowy nie jest.

Offline Masza07

• *
  • Nikon x)
« Odpowiedź #10 dnia: 21.05.2011, 12:13:25 pm »
Wet. nie zalecał mi jak narazie, żebym go hibernowała. A kiełki jadł ciągle, chociaż dawalam mu jeszcze osobno suszone rośliny, które więcej powinien jeść, a nie jadł ich wcale.
Chodzi o to, że je, tylko utarte jabłko, a naturalnym pokarmem ogrodu gardzi. Jak mu daje koniczynkę np, z ręki to czasami zje, ale mleczy z ręki już nie.

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #11 dnia: 21.05.2011, 12:22:20 pm »
Bo je to co mu bardziej smakuje, a nie to co jest dla niego zdrowsze. To twoim obowiązkiem jest zadbać o to żeby jego dieta była jak najlepsza. Nie jadł suszonych roślin bo miał pod nosem coś smaczniejszego - kiełki. Jabłko się nie nadaje jako pokarm miedzy innymi dlatego że ma za dużo cukrów. Przestań podawać mu niezdrowe rzeczy i dawaj tylko rośliny z ogrodu, kwiaty, w końcu przestawi się na to i nie będzie problemu. Ale sam nie wpadnie na to że zamiast niezdrowego jabłka powinien zjeść tego mlecza... możesz go przegłodzić, nic mu nie będzie, ale żeby w końcu jadł to co powinien. Możesz początkowo dawać mu mieszankę troszkę jabłka, mleczy i innych roślin i to jabłko skusi go żeby zaczął to jeść. Z czasem odstaw te jabłko całkowicie.

Offline Masza07

• *
  • Nikon x)
« Odpowiedź #12 dnia: 21.05.2011, 16:19:22 pm »
Jak nie jadł mleczy i babki to miał te 2 dni głodówki. Napewno skorzystam z tej rady, żeby najpierw wymieszać w jabłku rośliny, a później odstawić jabłko. Muszę ogłosić, że w końcu Nikon godz. temu zjadł mi z ręki pożądną obiadową porcję koniczynek. :)
Dzięki wam za wszystkie niezbędne informacje.

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21.05.2011, 19:06:11 pm »
Przeraża mnie to zdjęcie!!!!!!!
Przecież to się może źle dla żółwia skończyć!!!!

Zdjęcie nie na miejscu!
(mimo, że kotek bardzo fajny)

Miejsce żółwia jest w terrarium lub na wybiegu!!!

Offline Masza07

• *
  • Nikon x)
« Odpowiedź #14 dnia: 22.05.2011, 00:45:34 am »
Yyyy. Bez przesady? Jakoś trudno wyprowadzać żółwia na wybieg jesienią :) Poza tym jest na łóżku i ciepłym kocyku.