Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 07.05.2025, 18:58:50 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Zakup żółwia - na co zwrócić uwagę?  (Przeczytany 12248 razy)

Offline FRUGO

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 2
Zakup żółwia - na co zwrócić uwagę?
« dnia: 27.12.2012, 08:51:57 am »
Witam , zamierzam kupić żółwia (greckiego lub stepowego) i  chcę kupić zdrowego żółwika . Na co powinnam zwracać uwagę ?
-Przepraszam jeśli taki wątek już był -
 :-*

Offline margherita

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 23
Odp: Zakup żółwia - na co zwrócić uwagę?
« Odpowiedź #1 dnia: 27.12.2012, 09:18:40 am »
no faktycznie juz watek o zakupie zolwika masz  ;) ale ok.wiec mysle ze musisz zwrocic uwage np.na aktywnosc wybranej przez ciebie gadziny.(sklep,czy chodowca)najczesciej sa w grupie.zwroc uwage zeby zolw nie siedzial "w kacie" tylko byl w miare aktywny w stadku.nastepne to oczka,nie podpuchniete,ladnie otwarte.nosek,zeby nie bylo wyciekow z noska,swiszczacy oddech.posluchaj sobie jak gadzina oddycha.zwroc uwage ,zeby byl prosty i nie mial piramidek.kolejne na co kiedys zwrocil mi uwage moj wet.to zeby zobaczyc czy zolw nie jest lekki.jesli masz juz upatrzonego gadziora i sa z nim inne takich samych rozmiarow to porownaj czy "na oko"wazy podobnie co inne.aha i nie wybieraj sie na zakupy zolwia puznym popoludniem czy wieczorem,bo wtedy ciezko zaobserwowac wiele z tego co ci napisalam.zolwie beda duzo mniej aktywne o puznej poze.
pewnie cos przeoczylam,moze ktos cos dopowie :)
Nigdy nie walcz o przyjazn,bo o prawdziwa nie musisz,a o falszywa nie warto :)

Offline Minka

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 24
  • Żółwie stepowe- Maniek i Marcelinka :)
« Odpowiedź #2 dnia: 27.12.2012, 09:28:52 am »
Obróć go na grzbiet. Powinien machać energicznie łapkami i próbować się obrócić. no i zobacz jak chodzi. Powinien iść na łapkach, lekko uniesiony w górę a nie się "czołgać".
W sprawie gehenny zwierząt
nie wystarczy bić na alarm,
trzeba bić po gębie.

Offline FRUGO

• **
« Odpowiedź #3 dnia: 27.12.2012, 09:39:48 am »
Strasznie się boje  ??? ... Ale no cóż - Myślmy , że będzie dobrze-  ;)

Offline margherita

« Odpowiedź #4 dnia: 27.12.2012, 09:43:01 am »
wlasnie tak jak pisze Minka :) trzeba sprawdzic czy jest dosc silny ;)

Offline Fik

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #5 dnia: 27.12.2012, 09:52:03 am »
Pewnie że będzie dobrze ..pewno podekscytowanie czujesz  ;)

Biedne te sierotki które w złych warunkach były trzymane przez to pewno nigdy nie zostaną kupione.
Nie przejmuj sie tym co napisałem zdanie wyżej, masz kupić zdrową gadzinke! ( tak sobie tylko pomyślałem :( )

Offline Minka

• **
« Odpowiedź #6 dnia: 27.12.2012, 10:01:44 am »
Ja ostatnio w kakadu widziałam maleńkiego stepusia.. no roku to nie miał.. i już na marchewce i sałacie bez UVB.. jak bym miała kasę i warunki to by już był u mnie...
trzeba bić po gębie.

Offline margherita

« Odpowiedź #7 dnia: 27.12.2012, 10:09:11 am »
Fik sorry ze odpowiadam w twojej odpowiedzi :P :P ale niestety musze sie tym razem z toba zgodzic.sama kupilam w przeciagu roku 2 stepki.probowalam na wszystkie sposoby wybrac zdrowe zolwie i niestety (a moze i lepiej)obydwa byly chore.pierwszy dokladnie rok temu (kilka miesiecy po zakupie) musialam biegiem w swieta weta szukac bo sie okazalo ze poczatki zapalenia pluc.antybiotyk ladnych kilka dni i zolw do dzisiaj zdrowiutki.kolejny przez dlugie tygodnie nic do pyszczka nie wsadzil i oprucz kataru (ktorego przy zakupie nie widzilam) i kichania tez na antybiotyku sie skonczylo.
wiec to trafne wybieranie zolwia to moim zdaniem jak loteria.a tak z drugiej strony,mysle,ze jesli ktos sie na gadzine decyduje to z pasji do niej.to zywa istota i napewno kazdy kto bedzie mial ja w domu wie o tym ze wczesniej czy puzniej moze zajsc koniecznosc wizyty u weta ;)oczywiscie zycze zeby kazda gadzina byla zdrowiutka,ale nawet jak by sie po zakupie jakis problem pojawil to najczesciej szybko mozna sie go pozbyc :)

Offline Fik

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #8 dnia: 27.12.2012, 10:39:41 am »
(Niesamowite!!Margherita Ty się ze mną zgadzasz  :o ;D)

No niestety ale tak jest jak piszesz. Przecież nawet w stosunku do własnego gatunku w wypadku adopcji dzieci jest to wyjaskrawione. Czesto zdarza się że para adoptuje dziecko a potem chcą je zwrócić bo okazuje się "ZEPSUTE" czyt. chore, a tego umowa adopcyjna nie obejmowała.
A co się dopiero dziać musi jeśli chodzi o zwierzęta...ho ho ho tu to człowiek wykorzystał już całe pole popisu swego chamstwa, te chore często do "śmieci" trafiają, lub są wyrzucane z auta. Wielu z was tu przecież znalazło żółwia. Połowa to uciekinierzy a druga połowa to zrzucony niepotrzebny balast.
Żółwiaki mają jednak to do siebie że przez długi okres czasu nie widać po nich chorób, niedomagań czy innych "usterek".Dlatego całkiem możliwe FRUGO że trafisz na żółwiaka chorego. Żółw się nie skarży a umiera i wiele lat.
To że są drogie tylko przemawia na ich korzyść..jak drogie to trzeba dbać bo jeszcze nam zdechnie 500 zł --> taki tryb myślenia niektórzy reprezentują. Podejrzewam że miałyby się jeszcze gorzej gdyby taki żółw kosztował np. 10 zł..to to już by była masakra dla nich :(

To jak małżeństwo - jesteśmy razem na dobre i na złe.
« Ostatnia zmiana: 27.12.2012, 10:53:10 am wysłana przez Fik »

Offline Minka

• **
« Odpowiedź #9 dnia: 27.12.2012, 10:54:46 am »
A wiecie, że ja poszłam do kakadu i mówię, że Maniek chory. Próbowali na mnie winę zwalać no ale jak w 3 dni miał u mnie zachorować?  to babka do mnie " to Pani go odda do nas" ja mówię "no tak, żebyście go tu zabili? Po za tym on jest mój. a Wy macie chore zwierzęta i weźcie za to odpowiedzialność." I co? oddali mi kasę za wizytę u weta :D ale już ich sądem straszyłam. A Maniuś już zdrowiutki :) Dlatego o żółwia trzeba walczyć nawet jak jest chory ale i sklepom nie odpuszczać, bo jak tak parę razy ktoś ich wrobi w oddawanie kasy to przestanie im sie opłacać sprzedawanie chorych zwierzaków. No i ja za każdym razem im mówię "Ale wiecie ze .. .to to to i tamto to jest złe i go torturujecie? " Ale sie wkurzają :D juz dla samej idei wkurzenia tych oprawców to robię. Bo jak można żółwiowi mającemu z góra 5 cm, nie dać lampy, wsadzić mu plastikowa roślinę tak, że nie mógł normalnie po tym pseudo terrarium chodzić i9 jeszcze karmić go Bioreptem, marchewką, sałata i kapusta pekińską..

Frugo kupuj szybko żółwika, zajmij się nim, doprowadź do porządku i poznaj uroki posiadania słodkiej skorupki :D Uciechy będziesz miał z nim (lub z nią) co nie miara :D
trzeba bić po gębie.

Offline ןคภ ๒z

• Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 37
  • greki Stefan i Daisy
« Odpowiedź #10 dnia: 27.12.2012, 11:54:50 am »
Jeszcze jeden test na siłę gada:
1. Układasz rękę tak jakbyś chciała przytrzymać puszkę z napojem.
2. Teraz zawieszasz gada na dwóch przednich łapkach. (łapki mają być zawieszone: jedna na kciuku, a druga na wskazującym palcu)
3. Musisz asekurować żółwia.
4. Zwierzak powinien utrzymywać się w zwisie.
Pozdrawiam ןคภ ๒z

Offline oliwka660

• Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 44
  • Frania i Fela -żółwice stepowe :)
« Odpowiedź #11 dnia: 27.12.2012, 12:13:48 pm »
2. Teraz zawieszasz gada na dwóch przednich łapkach. (łapki mają być zawieszone: jedna na kciuku, a druga na wskazującym palcu)

Pierwsze słyszę  ??? No ale skoro tak mówisz to ok  ;)

To może podsumujemy ? :)

1. Zwracamy uwagę na to żeby żółwi się nie ''czołgał'' Pupa lekko uniesiona.
2. Obrócony do góry plastronem powinien energicznie machać łapkami.
3. Zobacz czy nie ma wycieków z noska jakiegoś kataru.
4. Sprawdź oczy - nie powinny być opuchnięte ani zapadnięte. Zdrowe błyszczące, czarne oczka  :)

Według mnie fajnie tak podsumować  :)

A wiecie, że ja poszłam do kakadu i mówię, że Maniek chory. Próbowali na mnie winę zwalać no ale jak w 3 dni miał u mnie zachorować?  to babka do mnie " to Pani go odda do nas" ja mówię "no tak, żebyście go tu zabili? Po za tym on jest mój. a Wy macie chore zwierzęta i weźcie za to odpowiedzialność." I co? oddali mi kasę za wizytę u weta :D ale już ich sądem straszyłam. A Maniuś już zdrowiutki :) Dlatego o żółwia trzeba walczyć nawet jak jest chory ale i sklepom nie odpuszczać, bo jak tak parę razy ktoś ich wrobi w oddawanie kasy to przestanie im się opłacać sprzedawanie chorych zwierzaków. No i ja za każdym razem im mówię "Ale wiecie ze .. .to to to i tamto to jest złe i go torturujecie? " Ale się wkurzają :D już dla samej idei wkurzenia tych oprawców to robię. Bo jak można żółwiowi mającemu z góra 5 cm, nie dać lampy, wsadzić mu plastikowa roślinę tak, że nie mógł normalnie po tym pseudo terrarium chodzić i9 jeszcze karmić go Bioreptem, marchewką, sałata i kapusta pekińską..

Frugo kupuj szybko żółwika, zajmij się nim, doprowadź do porządku i poznaj uroki posiadania słodkiej skorupki :D Uciechy będziesz miał z nim (lub z nią) co nie miara :D
Minka gratulacje  ;D  8)  :)
Pozdrawiamy Oliwia, Frania i Fela :D

Offline FRUGO

• **
« Odpowiedź #12 dnia: 27.12.2012, 12:38:47 pm »
Pierwsze słyszę  ??? No ale skoro tak mówisz to ok  ;)
To może podsumujemy ? :)

1. Zwracamy uwagę na to żeby żółwi się nie ''czołgał'' Pupa lekko uniesiona.
2. Obrócony do góry plastronem powinien energicznie machać łapkami.
3. Zobacz czy nie ma wycieków z noska jakiegoś kataru.
4. Sprawdź oczy - nie powinny być opuchnięte ani zapadnięte. Zdrowe błyszczące, czarne oczka  :)
Według mnie fajnie tak podsumować  :)
A wiecie, że ja poszłam do kakadu i mówię, że Maniek chory. Próbowali na mnie winę zwalać no ale jak w 3 dni miał u mnie zachorować?  to babka do mnie " to Pani go odda do nas" ja mówię "no tak, żebyście go tu zabili? Po za tym on jest mój. a Wy macie chore zwierzęta i weźcie za to odpowiedzialność." I co? oddali mi kasę za wizytę u weta :D ale już ich sądem straszyłam. A Maniuś już zdrowiutki :) Dlatego o żółwia trzeba walczyć nawet jak jest chory ale i sklepom nie odpuszczać, bo jak tak parę razy ktoś ich wrobi w oddawanie kasy to przestanie im się opłacać sprzedawanie chorych zwierzaków. No i ja za każdym razem im mówię "Ale wiecie ze .. .to to to i tamto to jest złe i go torturujecie? " Ale się wkurzają :D już dla samej idei wkurzenia tych oprawców to robię. Bo jak można żółwiowi mającemu z góra 5 cm, nie dać lampy, wsadzić mu plastikowa roślinę tak, że nie mógł normalnie po tym pseudo terrarium chodzić i9 jeszcze karmić go Bioreptem, marchewką, sałata i kapusta pekińską..
Minka gratulacje  ;D  8)  :)
Dzięki za podsumowanie  ;) Ja też takie zrobiłam  ( na kpompie w programie Word ) - Pokaże wam też swoje  :)
(Podsumowanie zostało zrobione z waszych info)
Przy zakupie żółwia lądowego musisz zwrócić  uwagę na :
*Sprawdź jeszcze czy żółwik Ma w terrarium (lub w miejscu w którym się znajduje) odpowiednie warunki!
* Aktywność wybranej przez ciebie gadziny.
*Zwróć uwagę żeby żółw nie siedział "w kacie" tylko był w miarę aktywny w stadku.
* Następne są  oczka ,nie podpuchnięte, ładnie otwarte.
* Żeby nie było wycieków z noska.
* Żeby nie miał świszczącego   oddechu  - posłuchaj sobie jak gadzina oddycha.
* Zwróć  uwagę  ,żeby był prosty i nie miał piramidek.
* Obróć go na grzbiet. Powinien machać energicznie łapkami i próbować się obrócić.
*Zobacz jak chodzi. Powinien iść na łapkach, lekko uniesiony w górę a nie się "czołgać".
* Trzeba sprawdzić czy jest dość silny
Jeszcze jeden  sprawdzian: 
1.   Układasz rękę tak jakbyś chciała przytrzymać puszkę z napojem.
 :P
« Ostatnia zmiana: 27.12.2012, 12:41:02 pm wysłana przez FRUGO »

Offline margherita

« Odpowiedź #13 dnia: 27.12.2012, 12:53:27 pm »
i ok.napewno w sklepie polowe zapomnisz z tych podpunktow (na wlasnym przykladzie mowie) ale juz jakis schemat masz ;) poczytaj jeszcze kilka razy i napewno przy wyboze gadziny sobie poradzisz. a nawet (czego bym nie chciala) okaze sie ze zakupionemu zolwiowi jakis problem wypadl to napewno przy dobre opiece szybko minie i bedziesz sie nim cieszyc przez dlugie lata

(Niesamowite!!Margherita Ty się ze mną zgadzasz  :o ;D)

zawsze zgadzam sie jesli ktos w danym momecie ma racje :) wyszlo na to ze jestem czarownica latajaca na miotle po tym Forum  ;)

Offline FRUGO

• **
« Odpowiedź #14 dnia: 27.12.2012, 12:56:48 pm »
(Niesamowite!!Margherita Ty się ze mną zgadzasz  :o ;D)
zawsze zgadzam sie jesli ktos w danym momecie ma racje :) wyszlo na to ze jestem czarownica latajaca na miotle po tym Forum  ;)

:laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

edycja: poprawiono cytowanie
« Ostatnia zmiana: 03.01.2013, 17:52:27 pm wysłana przez semiramida »