Cześć, dzień dobry, witam

Dosłownie przed chwilą zarejestrowałam się na tym forum, ale przeczytałam sporą część tego forum. Jeśli wybrałam nie ten dział, to przepraszam i proszę o przeniesienie

Na samym początku zaznaczam, że jeśli masz zamiar dodać komentarz tylko i wyłącznie po to, żeby napisać mi o tym, że nie nadaję się do posiadania żółwia, to lepiej w ogólnie nie komentuj

Mam zamiar kupić samca, z tego względu, że są mniejsze. Najlepiej odpowiada mi żółw stepowy.Mam kilka pytań odnośnie tych żółwi. Od kilku dni poważnie zastanawiam się nad kupnem takiego żółwia, zdaję sobie sprawę z tego, że to odpowiedzialność i koszty.Ale zacznę od początku, przygotowania do przeprowadzki żółwia do mnie do domu :)Terrarium, nie będę go kupować, bo czytałam, że nie warto, jest drogie i często nie nadaje się dla takowych żółwi.Mój tata powiedział, że terrarium zrobi z płyt osb i 1 szyby <szyba będzie zamiast przedniej płyty, żeby wszystko, co jest w terrarium było widać> Wiem, że im większe terrarium tym lepsze, a minimum to ok. 100cmx50cmx50cm <długość, szerokość, wysokość> Ja mogę zapewnić terrarium o wymiarach : 80cmx50cmx30cm <długość, szerokość, wysokość> wiem, że to nie są najlepsze wymiary, ale inaczej nie dam rady.Co do wysokości, jest tylko 30cm, ponieważ mam wysoką szafkę, na której będzie terrarium stało i po prostu nie dałabym rady wyjąć żółwia, gdyby terrarium było wyższe

Dużo czytałam o podłożu, zamierzam 'zrobić' je z ziemi ogrodowej, kory i niewielkiej ilości piasku. Kryjówkę żółw będzie miał sporą, płaskie, duże kamienie też. Zastanawiam się, czy na kawałku podłoża zasiać rzerzuchę? Czytałam też o innych roślinach, które mogą rosnąć w terrarium. Mam zamiar wstawić do terrarium, rosnące w pojemnikach po jogurtach, roślinki. Polećcie mi, proszę jakie żółw może mieć rośliny właśnie w terrarium ? A co do zimowania... Ile czasu wcześniej należy zacząć 'głodzić' żółwia, zanim zapadnie w sen zimowy ? Czy wtedy daje się mu coś do jedzenia ? Jak tak, to co i w jakich ilościach?
I jeszcze takie pytanie, dot. diety żółwia, ile razy dziennie dawać mu jeść ? I w jakich ilościach ?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi, mam nadzieję, że mi pomożecie

PS. Jeśli przypomną mi się jakieś pytania, to je dopiszę
Dodano 25.04.2011, 16:16:55 pm
I właśnie, przypomniało mi się jeszcze jedno pytanie

Czy znacie jakieś sprawdzone sklepy zoologiczne, które dają wszystkie papiery na terenie województwa kuj-pom?
Lub hodowców, ale sprawdzonych, którzy dają też wszystkie papiery ?