Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 17.06.2025, 21:19:14 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Żółw stepowy  (Przeczytany 9849 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leonardo

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
Żółw stepowy
« dnia: 25.04.2011, 16:10:49 pm »
Cześć, dzień dobry, witam  :)
Dosłownie przed chwilą zarejestrowałam się na tym forum, ale przeczytałam sporą część tego forum. Jeśli wybrałam nie ten dział, to przepraszam i proszę o przeniesienie ;)  Na samym początku zaznaczam, że jeśli masz zamiar dodać komentarz tylko i wyłącznie po to, żeby napisać mi o tym, że nie nadaję się do posiadania żółwia, to lepiej w ogólnie nie komentuj :) Mam zamiar kupić samca, z tego względu, że są mniejsze. Najlepiej odpowiada mi żółw stepowy.Mam kilka pytań odnośnie tych żółwi. Od kilku dni poważnie zastanawiam się nad kupnem takiego żółwia, zdaję sobie sprawę z tego, że to odpowiedzialność i koszty.Ale zacznę od początku, przygotowania do przeprowadzki żółwia do mnie do domu :)Terrarium, nie będę go kupować, bo czytałam, że nie warto, jest drogie i często nie nadaje się dla takowych żółwi.Mój tata powiedział, że terrarium zrobi z płyt osb i 1 szyby <szyba będzie zamiast przedniej płyty, żeby wszystko, co jest w terrarium było widać> Wiem, że im większe terrarium tym lepsze, a minimum to ok. 100cmx50cmx50cm <długość, szerokość, wysokość> Ja mogę zapewnić terrarium o wymiarach : 80cmx50cmx30cm <długość, szerokość, wysokość> wiem, że to nie są najlepsze wymiary, ale inaczej nie dam rady.Co do wysokości, jest tylko 30cm, ponieważ mam wysoką szafkę, na której będzie terrarium stało i po prostu nie dałabym rady wyjąć żółwia, gdyby terrarium było wyższe  :(   Dużo czytałam o podłożu, zamierzam 'zrobić' je z ziemi ogrodowej, kory i niewielkiej ilości piasku. Kryjówkę żółw będzie miał sporą, płaskie, duże kamienie też. Zastanawiam się, czy na kawałku podłoża zasiać rzerzuchę? Czytałam też o innych roślinach, które mogą rosnąć w terrarium. Mam zamiar wstawić do terrarium, rosnące w pojemnikach po jogurtach, roślinki. Polećcie mi, proszę jakie żółw może mieć rośliny właśnie w terrarium ? A co do zimowania... Ile czasu wcześniej należy zacząć 'głodzić' żółwia, zanim zapadnie w sen zimowy ? Czy wtedy daje się mu coś do jedzenia ? Jak tak, to co i w jakich ilościach?
I jeszcze takie pytanie, dot. diety żółwia, ile razy dziennie dawać mu jeść ? I w jakich ilościach ?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi, mam nadzieję, że mi pomożecie  ;)
PS. Jeśli przypomną mi się jakieś pytania, to je dopiszę :)

Dodano 25.04.2011, 16:16:55 pm
I właśnie, przypomniało mi się jeszcze jedno pytanie :)
Czy znacie jakieś sprawdzone sklepy zoologiczne, które dają wszystkie papiery na terenie województwa kuj-pom?
Lub hodowców, ale sprawdzonych, którzy dają też wszystkie papiery ?
« Ostatnia zmiana: 25.04.2011, 16:16:55 pm wysłana przez Leonardo »

Offline rainok

• Żółw lamparci (Geochelone pardalis)
  • Reputacja: 17
  • 2x Żółw stepowy
Odp: Żółw stepowy
« Odpowiedź #1 dnia: 25.04.2011, 16:54:08 pm »
No to zaczynając od początku .

Jeśli chodzi o terrarium to właśnie takie z płyty OSB jest najlepsze . Takie wymiary jak napisałaś będą dobre ale tylko na jakiś czas , potem będziesz musiała pomyśleć nad czymś większym . Wysokość ..hmm... to już może być mały problem . Niby 30  cm jest dobre ale jak dołożysz ziemi to już będzie z 20 , no chyba że dorobisz dodatkową listwę by była nieco wyżej dla żarówek które będą niezbędne .  :P
Po drugie mówisz że chcesz samca , a to tak łatwo jak są młode nie idzie rozpoznać . Dopiero gdy żółw ma jakieś 8 cm ..
Posiać rzeżuchę możesz , no ale nie wiem czy warto . Zostanie zdeptana w moment , najlepiej wybrać się na pole i wykopać darń < ziemia z trawą > i wsadzić do terrarium , możesz też wykopać i wsadzić mniszka lekarskiego , babke lancowatą i koniczyne .
Co do zimowania to poczytaj w dziale Zimowanie tam wszystko pisze krok po kroku jak poczytasz . Masz jeszcze cały rok do następnego zimowania ^^
Żółwia karmimy raz dziennie , najlepiej rano . < przynajmniej ja tak karmię > . Ale to też nie ma reguły bo na wybiegu żółw sam je jak ma ochotę .
Jak masz jakieś pytania to pisz  ;)

Ps . Tak to wygląda u mnie w terrarium ^^

Co nie wsadze długo nie pociągnie  8)
« Ostatnia zmiana: 25.04.2011, 17:00:02 pm wysłana przez rainok »

Offline Leonardo

• *
« Odpowiedź #2 dnia: 25.04.2011, 17:10:37 pm »
No własnie, zapomniałam wspomnieć <a to chyba dość ważne> .
Wysokość 30cm będzie tylko z przodu, gdzie będzie szyba, a reszta ścian będą na wysokości 50cm.
Żarówki zamierzam przymocować z tyłu, będą wtedy na takiej dodatkowej deseczce, na wysokości 50cm.
8 cm długości, to żółw w wieku mniej więcej ilu lat ?
A jeszcze co do tych żarówek, jakie kupić i w jakich godzinach, które mają się świecić ?
I jeszcze takie pytanie, gdzie kupiłeś swojego żółwia? To był sklep zoologiczny, czy jakaś hodowla ? I w jakim mieście, jeśli można wiedzieć ?
Dzięki za informację :)

Offline rainok

• Reputacja: 17
  • 2x Żółw stepowy
« Odpowiedź #3 dnia: 25.04.2011, 17:52:21 pm »
No więc żarówki powinny się cały dzień świecić , potrzeba UVB I grzewczej .

Uvb - 60 zł +/-
Grzewcza - 3 zł +/-

Ja swojego kupiłem w zoologicznym w Krakowie ale warto rozejrzeć się po hodowcach .
A drugiego adoptowałem , to też dobra myśl . Sporo osób chętnie odda żółwia w dobre ręce , przemyśl to .

8 cm to żółw może mieć z 6-8 lat  , tak mi się zdaje .

Koszt żółwia stepowego w zoologicznym to też wydatek 350-450 zł , do tego ciężko trafić na starszy okaz .

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
« Odpowiedź #4 dnia: 25.04.2011, 18:21:33 pm »
Ja to wszystko widzę tak: żółw posiedzi u ciebie kilka lat, wyrośnie i co wtedy? Te zwierzaki muszą mieć spore terrarium, twój wybór- nie komentuję ;) Jest jedyna najważniejsza rzecz: ŻÓŁW MUSI MIEĆ WYBIEG. Jeśli nie posiadasz balkonu, lub działki na której możesz urządzić wybieg- zrezygnuj z żółwia. To jest zwierzę bardzo wymagające, a wybieg to podstawa w hodowli żółwia. :)
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

Offline Leonardo

• *
« Odpowiedź #5 dnia: 25.04.2011, 19:03:01 pm »
Mam spory ogródek, więc na pewno na wybieg znajdzie się miejsce ;)

Offline wege

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • *
  • Reputacja: 68
  • ADOPCJE ŻÓŁWI- WARSZAWA :)
« Odpowiedź #6 dnia: 25.04.2011, 22:16:10 pm »
Jak jest wybieg to teraz wystarczą dobre chęci, wiedza i większe terrarium :)
''Wielkość narodu i jego postęp moralny, można poznać po tym w jaki sposób obchodzi się on ze swoimi zwierzętami...''

Pozdrawiam, Mateusz :)

Offline Viktoria

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw żabuti (Geochelone denticulata)
  • **
  • Reputacja: 70
« Odpowiedź #7 dnia: 26.04.2011, 09:47:54 am »
Nie rób przedniej ścianki całej ze szkła, bo żółw nie rozumie tej przeszkody, tj. szyby i nieustannie będzie próbował przez nią przejść. Niech połowa tej przedniej ścianki będezie z płyty a druga połowa szybą, tak żeby żóółw szyby nie dosięgał a ty żebyś miał estetyczne terra.
80x50 to za małe terrarium dla dorosłego żółwia. Te zwierzęta potrzebują sporej przestrzeni i wbrew pozorom są bardzo ruchliwe. Spróbuj troche zwiększyć powierzchnię, powiedzmy do co najmniej 100x50. Poza tym żółwie stepowe uwielbiają wkopywać się do podłoża, powinieneś pomyśleć więc o grubej warstwie podłoża, a jak podłoże będzie wysoko to 30cm ścianki będzie za nisko.
Skoro masz ogród to super, większą część roku (poza zimowaniem)  żółw może spędzić w ogrodzie, a nawet powinien.

Offline 24

• *
« Odpowiedź #8 dnia: 12.06.2011, 16:57:35 pm »
Witam! nie uwierzycie mój mąż znalazł żółwia na ulicy w mieście
przywiózł do domu i teraz mamy nowego lokatora,nigdy nie sądziłam że żółwie są takie pasjonujące..obserwujemy go godzinami :D
zorganizowaliśmy mu "wybieg na ogródku" według opisów na tym forum-ma skrytke wyścieloną sianem i listkami(doniczka)przykryta darnią i osłonięta badylami bambusa by sie nie nagrzewała
kupke piasku ogrodowego do kopania ,konar i kamienie do wspinaczek i mały basenik(z podstawki pod doniczki) wszystko ogrodzone borderem z drewna
jak zaczne sie lepiej orientować na forum,dodam zdjęcia
podejrzewamy że nasz zółw to stepowy wg wszystkich wskazówek na forum ale zabierzemy go do weta to nabierzemy pewności
pozdrawiam licze na wskazówki i wsparcie :)

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 12.06.2011, 17:22:23 pm »
Nie wiem skąd jesteś z kujawsko-pomorskiego, ale przypominam sobie, że w Toruniu można kupić żółwie w sklepie przy Rynku Nowomiejskim i chyba jeszcze przy ul.Most Pauliński.

Wrzuć może ogłoszenie na stronę toruniak.pl   :)

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Reputacja: 49
  • Osada Żółwikowo
« Odpowiedź #10 dnia: 12.06.2011, 20:50:48 pm »
24, co za szczęście, że zółwik trafił w dobre ręce. Gratuluję nowego domownika i życzę powodzenia, niech Wam się chowa zdrowo. Na tym forum jest chyba wszystko, co może być pomocne, łącznie z grupą żarliwych miłośników żółwi, którzy we wszystkim pomogą. Pozdrowienia :)

Offline 24

• *
« Odpowiedź #11 dnia: 12.06.2011, 21:09:12 pm »
dziękuje,mam nadzieje że podołamy zadaniu ???
narazie jest łatwo  zajada wspaniale roslinki z ogródka i zioła ale jak przyjdzie jesień będziemy musieli mu zagospodarować terarium a to juz chyba do łatwych nie nalezy...
mamy duże szkalane stare "akwarium"po żółwiu wodnym którego dostaliśmy w spadku miesiąc temu,a teraz pływa w naszym stawie.wiem ze u poprzedniego włąściciela zimował też w stawie ;(wiec chyba tak może być?
staw ogromny ok 1 ha
myślę ze zwróce sie jeszcze o pomoc i porady na tym forum :) :) :)

Offline Bemilka

• Pomocnik adopcyjny
  • Reputacja: 49
  • Osada Żółwikowo
« Odpowiedź #12 dnia: 13.06.2011, 07:40:07 am »
Ojoj! To żółwik wodny awansował od razu z M-1 do Pałacu Buckingham! :laugh:
Ale co do szklanego pojemnika dla stepowego, to tu na forum wypowiadają się o nich raczej negatywnie. Radzą, żeby zbudować skrzynię z płyty i tylko jedną ściankę (i to częściowo) oszklić. Bo żółw widzi, że za szkłem jest "dalszy ciąg" terytorium i próbuje sforsować szybę. Może sobie zrobić krzywdę. Zresztą poczytaj w odpowiednim wątku, są tu gotowe instrukcje do zastosowania.

Offline 24

• *
« Odpowiedź #13 dnia: 13.06.2011, 14:44:14 pm »
Bardzo dziekuje za słowa wsparcia,przynajmniej wiem że dobrze robimy :)
tem żółwik wodny zachowuje się jak NESSI -pływa na środku stawu i tylko główkę wystawia-taki powrót do przeszłości ha ha
a z kolei żółwik stepowy jest bardzo ciekawski wszystko go interesuje dookoła
szczególnie nasze psy,choc one nimi nie bardzo sie zachwycają
podejdą zajrzą i tyle <angel>
dziś stwierdiliśmy że żółw w ogródku to sama przyjemność,chwasty w większości można mu wrzucic i je zje a suche listki i badylki wykorzysta do wyścielenia skrytki.
a moża to "akwarium"okleimy jakąś fototapeta ,szkoda go jest naprawde duże
pozdrawiam;))