Witam, pierwszy raz piszę na forum i proszę o wyrozumiałość jakby coś było nie tak:)
Mam od 5dni małego żółwia stepowego ( 6,5cm ) mieszka już w swoim terarium i powoli oswaja się z nowym miejscem. Piszę ponieważ z wiadomości przeczytanych na formum dowiedziałam się że powinnam karmić moją Pysię maksymalnie 2razy dzinnie w małych porcjach, jednak mój żółwik je dziwnie:/ podchodzi do miseczki z jedzeniem, skubnie ok 5 razy i odchodzi jednak za 10min znów idzie jeść i tak parę razy. Pysia jest prezentem, z resztą bardzo upragnionym:) Chcę jej stworzyć jak najlepsze warunki bo wiem że pochodzi z masowej hodowlii żółwi, w której pewnie nie miała za dobrych warunków. Jednak nie chcę zrobić jej krzywdy przekarmiając lub niedożywiając pupila. Nie wiem też jak przekonać Pysię do nowego jedzonka, karmiona jest, z tego co wiem, od zawsze sałatą. Wprowadzam jej rożne listki babki, mlecze, zielone listki rzodkiewek jednak je to niechętnie i grzebie łapkami szukając choć odrobiny sałaty. ( Niestety nawet przy sałacie tak dziwnie je). Nie chcę jej karmić dłużej sałatą, ponieważ czytałam wątek o sałacie i jej konsekwencjach dla żółwi, widziałam tez zdjęcia chorych żółwików. Proszę o jakieś rady, żeby doprowadzić żywienie Pysi do normy. Z góry dziękuję.