Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 21.04.2025, 23:42:59 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
Pierwsze kroki / Odp: Sam do mnie przyszedł/ przyszła.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Kenet dnia 30.03.2025, 22:23:28 pm »
Ogon krótki i gruby. To samica.
2
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Rev dnia 29.03.2025, 19:50:51 pm »
Czy teraz coś więcej można stwierdzić?

https://zapodaj.net/plik-ROVMBm4tV9
    https://zapodaj.net/plik-EvN3FoWSgf
   https://zapodaj.net/plik-oTNiRrExkY

3
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Rev dnia 28.03.2025, 08:29:11 am »
Cześć.

Dziękuję za informację! Dlaczego forum "umarlo"
Dużo tutaj bardzo przydatnej wiedzy. Inne źródła podają tak skrajnie różne info ze można zgłupiec np.
ze właśnie dogrzewanie powinno być z uwagi na małe ilości słońca w PL nawet latem lub, że jeśli jest
szklarenka i dogrzewanie żółwia można wystawić na wybieg kiedy jest 5 stopni a nocy.

4
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Kenet dnia 27.03.2025, 15:02:52 pm »
Cześć. Do zimowania jeszcze dłuuuuuga droga. Oczywiście jak przyjdzie czas to podpowiem co i jak, ale to dopiero w okolicach sierpnia/września(przypomnij się wtedy jakby co).
Kąpiele lepsze są raz w tygodniu i około 30 minut. Chyba że są upały, no to wiadomo, że wtedy można te 2 razy w tygodniu.
Tak jak pisałem dzisiaj Jacobemu: żarówka na wybiegu zewnętrznym jest bezużyteczna a nawet i szkodliwa. Żółwie europejskie doskonale sobie radzą w naszym klimacie i nie ma potrzeby ich dodatkowo docieplać. Sama szklarenka w zupełności wystarczy.
Na razie nie musisz niczego dodatkowego robić. Teraz czekamy na rozpoczęcie sezonu wybiegowego  :)

Na wybieg można dać żółwia jak temperatura na stałe będzie się utrzymywać w okolicy 20 stopni(i więcej)w dzień oraz 7 stopni(i więcej) w nocy. Zazwyczaj takie temperatury przychodzą u nas jakoś w połowie maja i kończą się w październiku.

Natomiast jeżeli mówimy o krótkich kilkugodzinnych spacerach to można wyprowadzać żółwia jak temperatury od kilku dni pokazuje 20 stopni w dzień. Chodzi o to żeby gleba się nagrzała.

Tak jest to żółw grecki, po krótkim i grubym ogonie wnioskuje że to może być samica, natomiast ciężko czasami ustalić wiek u tak młodych żółwi
5
Żółwie stepowe / Odp: Gracja
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Kenet dnia 27.03.2025, 14:47:52 pm »
Wybieg będzie wyborny! Szklarenka to ważna rzecz i u mnie też się sprawdza, natomiast nie montuj tam żadnych żarówek bo to bez sensu. Szok termiczny jest wtedy jak nagle się zmieni temperatura, natomiast stopniowe jej wzrastanie i opadanie w ciągu doby jest jak najbardziej korzystne. Masz zolwia stepowego, on by sobie i bez szklarni dobrze poradził. Ale to zawsze fajna rzecz i urozmaicenie. Zolw sam wybiera czy woli spać w trochę niższej czy wyższej temperaturze.
Witam
Gracja ostatnio coś za bardzo zaczęła chudnąć (około 15% pierwotnej masy ciała).
Podczas wczorajszej wizyty i wykonaniu USG wszystko się wyjaśniło.
Na co poszło tyle kalorii. Te czarne plamki to żółtka.
Za tydzień czeka ją kolejna wizyta, po której to wydali.
Wczoraj dostała końską dawkę wapnia.
Pozdrawiam
Ps. wybieg z powodu słabej pogody dalej wygląda jak pustynia....
Trzymam kciuki żeby wszystko poszło gładko i żeby obyło się bez komplikacji :)
6
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Jacoby dnia 27.03.2025, 08:16:36 am »
Witam
Forum odeszło do lamusa. Zostały dwie, max trzy osoby, które tu jeszcze zaglądają.
Na pewno musi być pobrana krew u podopiecznego  i pełne badanie (żółwie często mają kłopoty z nerkami i wątrobą).
Co do płci - jeśli na plastronie jest wgłębienie - to samiec.
Pozdrawiam
7
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Rev dnia 26.03.2025, 13:28:03 pm »
Up  :'(
8
Rozmowy na każdy temat i powitania / Stomatologia
« Ostatnia wiadomość wysłana przez daga3ka dnia 25.03.2025, 20:42:13 pm »
Nowoczesne centrum stomatologiczne to https://ebm-dentysta.pl/uslugi/stomatologia-dzieci%C4%99ca sprawdźcie na ich ofertę. To gabinet gdzie pracują doświadczeni ludzie, którzy oferują kompleksowe usługi. U nich zadbacie o uzębienie od A do Z. Dostępni sa tam stomatolodzy, stomatolog dziecięcy,  chirurg stomatologiczny, ortodonta. Sprawdźcie sobie i zapisujcie się już dzisiaj.
9
Pierwsze kroki / Sam do mnie przyszedł/ przyszła.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Rev dnia 25.03.2025, 16:35:26 pm »
Cześć.

Po tym jak mój pierwszy żółw stepowy zmarł uznałem że to koniec przygody z żółwiami.
Zmarł w wyniku choroby,  dłuższą historia. Sporo mnie to kosztowało, głównie emocjonalnie, więc spakowałem
cały mandzur do piwnicy. Los chciał że bliski mi znajomy nabył żółwia, którego z uwagi na rozwod/przeprowadzkę itp
chciał oddać w dobre ręce. A że mam cały osprzęt to ... mam żółwia

Żółw ma ok 3 lat. Nie był zimowany i ten sezon chciałbym go do tego przygotować.
Przygotowałem już wybieg zewnetrzny ze szklarnia, żarówka cieplna na zimniejsze dni i posadziłem zieleninę.
Czekam na cieplejsze noce.

Teorie mam chyba zgłębiona ale praktykę mizerna i bardzo liczę na Wasza pomoc.

Co zrobiłem dotychczas :
- zaniosłem kal i odrobaczyłam żółwia [sinice ]
- regularnie kapie go po ok 20 min /2 x w tygodniu
Czy na ten moment powinienem zrobić coś dodatkowo ?

Czy możecie mi pomóc ustalić płeć żółwia? Z tego co mi powiedziano to zolw grecki.
I teraz, przy jakich temperaturach mogę wystawić zolwia na dwor, szkoda mi go trzymać w terrarium.
Na podwórku ma wentylowana szklarnie z ociepleniem + promiennik

Zdjęcie:
https://postimg.cc/7fW4jygC

10
Żółwie stepowe / Odp: Gracja
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Jacoby dnia 25.03.2025, 14:28:52 pm »
Witam
Gracja ostatnio coś za bardzo zaczęła chudnąć (około 15% pierwotnej masy ciała).
Podczas wczorajszej wizyty i wykonaniu USG wszystko się wyjaśniło.
Na co poszło tyle kalorii. Te czarne plamki to żółtka.
Za tydzień czeka ją kolejna wizyta, po której to wydali.
Wczoraj dostała końską dawkę wapnia.
Pozdrawiam
Ps. wybieg z powodu słabej pogody dalej wygląda jak pustynia....
Strony: [1] 2 3 ... 10