Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 01.07.2025, 00:28:35 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
Pierwsze kroki / Porady do zewnetrznego wodnego terrarium dla żółwia?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Starsharkz dnia Wczoraj o 17:38:16 »
Jesteśmy w trakcie budowania oczka wodnego dla naszego żółwia, proszę o wszystkie możliwe rady co do wyglądu takiego terenu.

Oczko bedzie odpowiedniej głębokości ponad 2 razy większe niz długość skorupy żółwia. Teren bedzie odpowiednio ogrodzony płotkiem wkopanym pod ziemie oraz kamieniami na które raczej nie wejdzie (strome wysokie kamienie)
Żółwik będzie miał własną wysepkę z roślinami (zostały poradzone mi różne mięty oraz rodzaje tymianku)
Glony oraz kamienie w środku oczka, z filtrem do wody.
Będzie miał odpowiednią ilość cienia oraz kryjówek w razie zbyt wysokich temperatur, postaramy się również zbudować mu mini szklarenke, czy czegoś brakuje? Jak z lampą UVB oraz podgrzewaczem do wody w lecie? Od jesieni do wiosy będzie przebywał w domu w akwarium a lecie będzie miał własny wybieg opisany na górze.
2
Pierwsze kroki / Identyfikacja płci, podgatunku i wieku żółwia
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Starsharkz dnia Wczoraj o 17:29:39 »
Witam przychodzę o prośbę z identyfikacją podgatunku oraz płci znalezionego żółwika. Jesli to możliwe super by było jakby udało się również określić wiek.

Załączam zdjęcia żółwika
https://imgur.com/a/wGJDJfS
3
Pierwsze kroki / Odp: Żółw grecki po zakupie cały czas śpi
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Ania H. dnia Wczoraj o 10:51:32 »
Jestem tu nowa i też bedziemy mieć małego greka możecie pokazać jak wygląda wasze terrarium bo chce przygotować wszystko i jak macie rozmieszczone lampy
 Bede bardzo wdzięczna za pomoc.
4
Wybieg / Odp: Wybieg balkonowy dla żółwia stepowego
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Kenet dnia Wczoraj o 09:55:38 »
Witaj na forum! Jeżeli masz jakieś pytania to pisz śmiało :)
5
Pierwsze kroki / Odp: Prośba o pomoc Lanselotowi
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Kenet dnia Wczoraj o 09:54:45 »
Witaj na forum :)
Jeżeli będziesz miał jakiekolwiek pytanie to pisz śmiało. Wspólnie poradzimy sobie z problemem :)
6
Rośliny uprawne i sukulenty / Odp: Sukulenty z Obi
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Kenet dnia Wczoraj o 09:53:23 »
szczerze mówiąc chyba wolałbym o takie rzeczy zapytać w zoologicznym i ewentualnie żeby coś bezpiecznego mi sprowadzali aniżeli tak dawać do jedzenia niesprawdzone rzeczy
Co ty gadasz. W zoologicznym wiedza i podejście na temat gadów a w szczególności żółwi jest poniżej poziomu morza. Większość ludzi tam pracujących nie ma bladego pojęcia o diecie żółwi, jedyne co mogą polecić to tragiczne granulki Biorept które rozwalają nerki i wątrobę żółwia po kilku miesiącach stosowania. Odpowiedni pokarm to dziko rosnące rośliny z dała od ludzkich zabudowań
7
Wybieg / Odp: Wybieg balkonowy dla żółwia stepowego
« Ostatnia wiadomość wysłana przez sylber dnia 29.06.2025, 17:07:54 pm »
przejęliśmy żółwia od koleżanki bo ona nie może już się nim opiekować. szukam właśnie inspiracji na wybieg i już podobają mi się wasze pomysły. super sprawa i na pewno coś pod naszego wykombinujemy
8
Pierwsze kroki / Odp: Prośba o pomoc Lanselotowi
« Ostatnia wiadomość wysłana przez lupik dnia 29.06.2025, 13:12:33 pm »
jak bardzo się cieszę, że do was trafiłem. od kilku dni mam pod opieką żółwia i kompletnie nie wiem jak się zajmować żeby było dobrze. widzę  że tu dostanę mnóstwo wiedzy w temacie
9
Rośliny uprawne i sukulenty / Odp: Sukulenty z Obi
« Ostatnia wiadomość wysłana przez sewos dnia 29.06.2025, 12:49:54 pm »
szczerze mówiąc chyba wolałbym o takie rzeczy zapytać w zoologicznym i ewentualnie żeby coś bezpiecznego mi sprowadzali aniżeli tak dawać do jedzenia niesprawdzone rzeczy
10
Polskie strony i publikacje / Odp: Zanim kupisz żółwia...
« Ostatnia wiadomość wysłana przez meso dnia 28.06.2025, 18:56:27 pm »
zdecydowanie trzeba przed zakupem zasięgnąć fachowej wiedzy i nie robić niczego w ciemno...  przecież to zwierzak i powinniśmy go traktować jak najlepiej aby się rozwijał i rósł spokojnie

https://wave.info.pl/
Strony: [1] 2 3 ... 10