Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 17.06.2026, 20:40:24 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Koniec funkcjonowania serwisu i forum o żółwiach lądowych  (Przeczytany 5371 razy)

Offline admin

• Administrator
  • Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • Reputacja: 0
  • Administrator techniczny
    • Strona domowa programu Copy Handler
Witam wszystkich użytkowników serwisu i forum o żółwiach lądowych.

TL;DR: Z końcem czerwca 2026 roku, strona i forum o żółwiach lądowych zakończą funkcjonowanie :(

Wersja nieco dłuższa:
Jak zapewne wielu z Was widziało - na stronie o żółwiach lądowych od lat nie pojawił się żaden nowy artykuł, zaś forum żyje swoim własnym życiem, właściwie bez żadnego nadzoru.
Od strony technicznej również nazbierało się sporo "zaległości" - zarówno strona jak i forum powinny zostać zaktualizowane do nowszych wersji oprogramowania, co pociąga za sobą konieczność zaktualizowania szaty graficznej i intensywnych testów.

Niestety - osoba, która tworzyła merytoryczną stronę tych serwisów od wielu lat nie angażuje się już w ten projekt co powoduje, że inwestowanie czasu w kosztowną czasowo aktualizację oprogramowania zupełnie mija się z celem.
Z tego powodu podjąłem decyzję o zamknięciu zarówno strony jak i forum o żółwiach lądowych.

Dziękuję za wiele lat wspólnego dzielenia się żółwiową pasją na naszym forum!

Pozdrawiam,
Admin Techniczny
« Ostatnia zmiana: 16.05.2026, 17:58:25 pm wysłana przez admin »

Offline Beata

• Administrator
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • Reputacja: 82
  • Administrator ogólny
    • Serwis o żółwiach lądowych
Odp: Koniec funkcjonowania serwisu i forum o żółwiach lądowych
« Odpowiedź #1 dnia: 12.06.2026, 11:48:52 am »
Nie zgadzam się na likwidację strony i forum. Zostało to ogłoszone bez mojej zgody, a nawet wiedzy.

Nie masz prawa niszczyć dorobku tworzonego przez kilkanaście lat przez kilka tysięcy użytkowników!
To miejsce współtworzyły tysiące ludzi, którzy poświęcali swój czas, dzielili się wiedzą, doświadczeniem, zdjęciami i pomagali innym.
Nie masz praw autorskich do zawartych tu treści ani wyłącznych praw majątkowych do serwisu i forum jako całości. I daruj sobie te głupie fałszywe emotikony! Sprawa będzie w takim razie rozstrzygnięta przez sąd.

Zanim jednak to nastąpi proszę o natychmiastowe zabezpieczenie wszystkich danych oraz wydanie mi ich pełnej kopii:
Oczekuję przekazania:
* pełnej kopii bazy danych forum w formacie SQL,
* pełnej kopii plików forum znajdujących się na serwerze,
* pełnej kopii strony głównej wraz z systemem zarządzającym stroną,
* danych dotyczących hostingu,
* danych dotyczących domeny i jej rejestracji,
* wszelkich danych dostępowych oraz informacji technicznych niezbędnych do dalszego utrzymania serwisu.

Kategorycznie nie wyrażam zgody na usuwanie forum, kasowanie danych ani podejmowanie innych nieodwracalnych działań prowadzących do zniszczenia tego projektu i skutkujących utratą domeny. W razie podejmowania dalszych samowolnych kroków i niszczenia danych - zgłoszę sprawę organom ścigania.

Użytkowników informuję że jak odzyskam dostęp do danych - będę kontynuować prowadzenie forum i strony.
Jak zamieścić ogłoszenie adopcyjne (czyli oddam/przygarnę żółwia)
-> KLIKNIJ TU

Offline Jacoby

• Żółw grecki (Testudo hermanni)
  • **
  • Reputacja: 0
Odp: Koniec funkcjonowania serwisu i forum o żółwiach lądowych
« Odpowiedź #2 dnia: Dzisiaj o 08:10:11 »
Witam
Pomimo  zauważalnej mniejszej liczby użytkowników, forum  istnieje.
Jeśli zajdzie potrzeba partycypacji kosztów utrzymania, z chęcią się dorzucę.
Na sprawach technicznych niestety nie znam się - jestem "człowiekiem analogowym"
Forum stanowi olbrzymią bazę wiedzy dla ludzi, którzy wybrali na swoich pupili żółwie lądowe.
Jeśli Ty Adminie nie masz czasu na ogarnięcie spraw technicznych, może znajdzie się tu osoba,
która się tego podejmie?
Sprawę pozostawiam do przemyślenia.
Pozdrawiam
Mój tata straszył mnie, że jak nie będę się uczył, pójdę do łopaty. Po co uczyłem się jak i tak, w wolnych chwilach, idę do łopaty.