Widocznie ktoś twierdził, skoro przeprowadzili takie doświadczenie. Inaczej byłaby to dla nich strata pieniędzy, wydanych na cały eksperyment. Takie badania sporo kosztują. Albo nikt nie zna przyczyny i szukają. Na stronie Terrarium jest też opisane doświadczenie, o żółwiach karmionych białkiem, które mimo to rozwijały się prawidłowo. A piramidy kojarzą mi się raczej z przerostem, co nie współgra z niedoborem mineralnym.
Witia, przeczytałam Twoje tłumaczenie i informacje w nim zawarte wydają mi się logiczniejsze, niż podciągnięcie tworzenia piramid pod MBD. Złe warunki hodowlane mogą wpływać na ten proces, jednak taka przyczyna raczej odpada u żółwi żyjących dziko.
Z drugiej strony doświadczenie było przeprowadzone na żółwiach wodnych, które miały dostęp do wody i były karmione także białkiem. I chociaż, temu gatunkowi białko nie powinno szkodzić, to i tak jest narażony na tworzenie piramid.
Pomimo tego, że nie odkryto przyczyny, stwierdzono, że nadmiar wapnia zaburza proces wzrostu, i to nie powodując przerosty, ale sprawiając, że żółwie rosną mniejsze. Czyli w zasadzie, suplementacja działa ze skutkiem odwrotnym do zamierzonego.