Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 21.06.2025, 14:19:39 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Jaka żarówka dla stepowca  (Przeczytany 15276 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

TomaszW

• Gość
Odp: Jaka żarówka dla stepowca
« Odpowiedź #15 dnia: 14.06.2012, 18:33:58 pm »
Nie rozumiem o co chodzi z tym "na ogródku".... ???Jak sąsiadka mogła wejść na ogródek? ???

Nie radzę brać przykładu z warunków, jakie żółwie mają w sklepach zoologicznym.A z tymi drewienkami to mnie nie dziwi, no bo gdzie żółw ma siedzieć, skoro dookoła same drewienka.
Jak się nie ma tego, co się lubi, to się lubi to, co się ma  :( W tym przypadku to nie zadziała na długo.

Bardzo polecam darń lub ziemię ogrodową z dodatkiem gliny. :)

Offline Gosland

• Żółw stepowy (Testudo horsfieldi)
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #16 dnia: 14.06.2012, 22:39:42 pm »
A co to rozumieć z ogródkiem chwilowo mieszkam w starej kamienicy w której mieszka 5 rodzin i sąsiadka weszła do naszego ogródka w odwiedziny i Gandzia zaczeła na nią warczeć.

Nie biorę przykładu ze sklepu piszę tylko, że tam też miał drewienka i mógł się do nich przyzwyczaić.
Myślę że jak siedzi na ogródku i ma do wyboru siedzenie na trawce albo na rozsypanych drewienkach wybiera drewienka to coś w tym jest.
Zdaje sobie sprawę, że ta darń jest pewnie dla niego lepsza ale co mam go na siłę w tarwie trzymać kiedy tego nie chce ???
A co do zdjęć Frania w sobotę zapowiadają ładną pogodę wiec pewnie zrobie mu jakąś sesje :)) I wkleje fotki na forum
« Ostatnia zmiana: 14.06.2012, 22:41:53 pm wysłana przez Gosland »
Gosland

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 14.06.2012, 22:58:58 pm »
Żółw "na ogródku" wybiera drewienka, bo być może są nagrzane od słońca i oddają ciepło.Są też suche.Podobnie jak kamienie, płyty chodnikowe i inne elementy. :) Podobne zachowania obserwujemy w terrarium.

Nikt tu nie pisze o robieniu czegoś na siłę, ale zastanów się, czy w tej chwili też nie trzymasz żółwika w terrarium na tych drewienkach na siłę?Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. ;)

Mam nadzieję, że nie pomyślisz sobie, że się tu wymądrzam, ale siedzę w temacie żółwi już 20 lat, więc troszeczkę już wiem. :) Na tym forum też nie jestem od wczoraj. :)

W związku z tym wszystkim ja tylko podpowiadam i doradzam. :)

Offline Gosland

• *
« Odpowiedź #18 dnia: 15.06.2012, 01:17:50 am »
Wcale nie myślę, że się wymądrzasz dobrze jest czasem posłuchać kogoś kto zna się w temacie. Po to zalogowałam się na tym forum żeby poczytać coś mądrego.
Ja wcale nie przyczepiłam się jak rzep do tych drewienek ale wg mnie on naprawdę najlepiej się na nich czuje. Jak się chowa to nie w domku tylko zakopuje się w nich.
A co do darni to taka z rolki też jest ok?? 
Gosland

Offline rumek

• Żółw egipski (Testudo kleinmanni)
  • *
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #19 dnia: 15.06.2012, 08:17:16 am »
z taką z rolki nie mam doświadczenia...ja osobiście to z ogródka :) gruba i sprawdzona więc ja używam takiej ogródkowej :)
Mylić się to rzecz ludzka , nie słuchać rad to głupota.

Offline ankan

• Pomocnik adopcyjny
  • Żółw pustynny (Geochelone sulcata)
  • Reputacja: 170
  • Posiad. gat: Żółw lamparci (Geochelone pardalis)x3
« Odpowiedź #20 dnia: 15.06.2012, 10:20:59 am »
Jeśli trawy nie je - to może być i taka z rolki. Wege używa na swoich balkonach i dobrze mu się sprawdza.

Nie mówię, żeby mu w ogóle koniczyny czy powoju nie dawać, tylko nie za dużo tego. Jak kwitną to 1-2 kwiaty dziennie może dostać + kilka liści. 
Zwykle jest tak, że gadzinki wolą kolorowe kwiatki od samej zielonki...:) Z kwiatów są już np. róże, goździki, bratki, pelargonie, goździki, stokrotki, niezapominajki, bodziszek. Zaraz będą malwy, ślazówka, nagietek, pępawa, cykoria podróżnik. Jest w czym wybierać..:)

A roślinek nie mroź tylko susz. Ja raz mlecze zamroziłam i po wyjęciu z zamrażalnika była z nich wstrętna, zielona papka...:( Zamrozić to co najwyzej można trochę dyni.

A co do drewienek i innych tym podobnych materiałów - to jak dla mnie jak one są na niewielkiej przestrzeni - np. wokół kamienia pod lampą czy przemieszane z suchymi liśćmi w kryjówce to OK. Na pewno nie nadają się na wysypanie całej powierzchni - bo będzie wtedy żółw miał za sucho. Na wybiegu zewnętrznym to nie ma mu po co dawać takiego podłoża. Lepiej wygrodzić i zabezpieczyć kawałek ogródka. 
CHCESZ ODDAĆ LUB ADOPTOWAĆ ŻÓŁWIA KLIKNIJ TUTAJ

Offline Dorcia

• Żółw promienisty (Geochelone radiata)
  • **
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #21 dnia: 16.06.2012, 00:45:05 am »
A ja nie wytrzymam i powrócę do tematu żółwia i pieska, wybaczcie.
Osobiście znam przypadek, kiedy to pies uważał żółwia za swoje młode, pilnował, lizał, itp. Znam też psa, który nosił swoje ulubione zabawki do wybiegu żółwia.
Ale niestety większość tego typu przyjaźni kończy się mniej lub bardziej tragicznie. Np. piesek, który zawsze pilnował gada wypuszczanego do ogródka raz się znudził i gada już się nie udało znaleźć. Albo żółw zagryziony przez mniejszego do siebie Yorka. Przykłady takie niestety można mnożyć znacznie. Wystarczy podpytać w lecznicy, większość ponadgryzanych żółwi to ofiary swoich psich przyjaciół. Oczywiście przy wielkim zdziwieniu właścicieli, bo przecież tyle lat żyły w pełnej symbiozie.
I tutaj nawet nie chodzi o złośliwość psiaka. Sama nie raz zostałam ugryziona przez swojego czworonoga, bo albo nie tak dotknęłam, bo akurat coś bolało, bo przesunęłam miskę z której akurat jadł. I złośliwości tu się nie doszukuję, to tylko odruch. Pamiętajmy też, że pieski lubią zabawę, która niekoniecznie musi być bezpieczna dla gada. Psy często w zabawie się podgryzają. Lubią też coś przenieść w pysku, a nawet lekki nacisk zębów może być bardzo groźny.
Dodatkowo, pomijając cały drastyczny aspekt takiej przyjaźni, wydaje mi się, że jest to dość stresujące dla żółwia. Jakoś nie spotkałam się z żółwiem, który nie chowa się i nie stresuje jak biega wokoło lub nad nim pies. A nadmierny stres może być równie niebezpieczny jak pogryzienie.

No i dodatkowo pewnie znów podpadnę, ale nie zgodzę się z ogólną niechęcią do innego podłoża jak ziemia.
Szczególnie, że mówimy tu (przynajmniej tak wywnioskowałam z wypowiedzi) o niewielkim obszarze w części suchej.
Wybaczcie, ale to już nie czasy dawnej pylącej czy pleśniejącej kory.
Ja nadal się upieram, że sama ziemia to nie wszystko.
« Ostatnia zmiana: 16.06.2012, 00:51:59 am wysłana przez Dorcia »

TomaszW

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 16.06.2012, 00:50:00 am »
Zgadzam się!
Brawo Dorcia! :-* :-* :-*

Offline Gosland

• *
« Odpowiedź #23 dnia: 18.06.2012, 08:50:10 am »
Jednak trawy z rolki odpada bo jak na złość mały zaczął ją podgryzać :(
Rozumie Wasze zaniepokojenie w stosunku do mojej psicy ale jej nie znacie. Wychowała 6 kociąt znalezionych w worku na śmietniku. Moja córka mogłaby z nią jeść z jednej miski jakbym tylko na to pozwoliła. A wg mnie takie zachowanie psa jest dość dziwne
Sama nie raz zostałam ugryziona przez swojego czworonoga, bo albo nie tak dotknęłam, bo akurat coś bolało, bo przesunęłam miskę z której akurat jadł.
pies nie ma prawa nawet na Ciebie zawarczeć kiedy zabierasz mu miskę jak je. Wystarczy pokazać mu stanowczo pionowo dłoń a jak nie widzi powiedzieć zostaw a pies zostawia jedzenie i siada obok miski. Oczywiście uzyskanie takiego efektu to nie jest tydzień czy dwa ale ciągła praca z psiakiem. Moja sunia jest już u mnie 13 lat też znaleziona na ulicy jako ok 3 dniowe szczenie wykarmiona przeze mnie butelką (miałam z nią więcej nie przespanych nocy niż z moją córką :) ) i nigdy nie miałam zastrzeżeń do jej zachowania.
Gosland