Aktualności: Witamy na forum o żółwiach lądowych! forum.zolw.info

• 24.06.2025, 00:24:31 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Autor Wątek: Terrarium mojego pupila  (Przeczytany 11243 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

TomaszW

• Gość
Odp: Terrarium mojego pupila
« Odpowiedź #15 dnia: 31.08.2010, 19:07:48 pm »
Co do tomaszw to ja go nie rozumiem widziałem parę jego wypowiedzi na forum i on w ogóle się nie zastanowi co pisze moim zdaniem początkujących powinniśmy zachęcać a nie zniechęcać.

Możesz mi wyjaśnić, dlaczego mnie nie rozumiesz?

Zapewniam Cię, że zawsze długo się zastanawiam, zanim coś napiszę i wyślę.

Nikogo nie zniechęcam.Napisałem tylko moją opinię.Do tego celu służy to forum.

Offline kontodousuniecia

• Żółw obrzeżony (Testudo marginata)
  • Reputacja: 4
  • Posiadam żółwia stepowego
« Odpowiedź #16 dnia: 31.08.2010, 19:49:21 pm »
twoja opinia naciąga mnie do zmiany doniczek tych roślin ...
« Ostatnia zmiana: 31.08.2010, 19:59:32 pm wysłana przez misio »

Offline Beata

• Administrator
  • Żółw leśny (Geochelone carbonaria)
  • Reputacja: 82
  • Administrator ogólny
    • Serwis o żółwiach lądowych
« Odpowiedź #17 dnia: 31.08.2010, 20:08:35 pm »
Tak cytuję jedną wypowiedź, która nie zmienia faktu że terrarium jest złe, ale również zniechęca innych np. nowych użytkowników do przyznania się w jakich warunkach żyje ich żółw. No i drugi aspekt takich wypowiedzi-zniechęcenie, a trzymacz czy hodowca i tak zrobi po swojemu - a na forum nie zajrzy. Więc słowa typu:"..W związku z tym na Twoim miejscu nie zamieszczałbym takich fotek..." wydają się zbędne.

Tak, masz rację to była wypowiedź niefortunna. Jednak takie się czasem zdarzają i jak już pisałam nie ma potrzeby się nad tym koncentrować. Z drugiej strony wypowiadasz się dość definitywnie o terrarium że jest złe i to też jest trochę zniechęcające dla autora, a przecież napisał że żółw ma wybieg, że kupił wcześniej, że buduje nowe itd. Owszem terrarium ma pewne wady - przede wszystkim jest małe jak to bywa w szklanych, dostosowanych chyba do innych gadów, a problem przezroczystości da się łatwo rozwiązać okleiną.

Powiem zresztą tak - widzę że wiele osób zbytnio koncentruje się na terrariach rozważając wiele drobiazgów, owszem to są rzeczy ważne ale jednocześnie z pierwszego planu schodzi rzecz podstawowa za jaka uważam wybieg. To powinien być cel podstawowy w hodowli tych gadów, terrarium powinno pełnić funkcję pomocniczą, ot na pogodę np. w takie ulewny, paskudny dzień jak dziś.
Jeden wybieg na którym żółw przebywa niemal cały sezon (nie licząc zimowania) nawet z przebywaniem okresowo w niezbyt dużym terrarium jest wart więcej niż 10 terrariów razem wziętych.
Jak zamieścić ogłoszenie adopcyjne (czyli oddam/przygarnę żółwia)
-> KLIKNIJ TU