Hej,
witamy na forum

Bardzo mnie to cieszy, że masz tak rozsądne podejście do tematu. Tak powinno być zawsze: trzeba najpierw pomyśleć, a dopiero potem zrobić, szczególnie jeżeli ma się zamiar nabyć jakieś zwierzę.
Czy jeśli mogę żółwikowi zapewnić tylko wybieg na balkonie jest sens żeby go kupować czy lepiej dla niego będzie jak nie?
Lepszy będzie wybieg na balkonie czy w przyblokowym ogródku w mieście?
Ogólnie żółwie są zwierzętami ciepłolubnymi, dlatego wskazane jest to, aby w lecie spędzały one jak najwięcej czasu pod promykami słońca, bo wiadomo, że nawet najlepsze lampy go raczej nie zastąpią. Żółwie najlepiej czują się na zewnątrz, na wybiegu, ale i równie dobrze na wybiegu balkonowym, pod warunkiem, że balkon jest dobrze nasłoneczniony a wybieg dobrze urządzony.
Nie wiem jak wyobrażasz sobie przyblokowy wybieg w mieście, ale dla mnie brzmi to trochę abstrakcyjnie, chociażby ze względu na bawiące się dzieci, pałętające się psy i koty itp. no i do tego dochodzi ciągłe kontrolowanie żółwia, które jak wiadomo na dłuższą metę byłoby męczące. W tym przypadku wybieg balkonowy wydaje mi się rozsądniejszym rozwiązaniem. Tak jak już wcześniej wspomniałem, jeżeli żółw będzie dostawał odpowiednią ilość światła i ciepła, a sam wybieg na balkonie odpowiednio urządzisz, to nie będzie on ustępował niczym, takiemu podwórkowemu, no chyba że jeśli chodzi o powierzchnie bo wybiegi balkonowe są z reguły mniejsze.
Czy żółwie muszą być trzymane parami?
Żółwie są z natury samotnikami, ale równie dobrze znoszą swoje towarzystwo. Co prawda traktują się one nawzajem raczej jak przeszkody i najczęściej się omijają, ale z tego co zauważyłem to jednak lepiej chowają się w niewielkich grupach